Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чадър над Пеевски". Как МВР подхрани съмненията, че прикрива купуване на гласове


Атанас Илков, служебен министър на вътрешните работи
Атанас Илков, служебен министър на вътрешните работи

Полицаи правят разкрития за купуване на гласове, но вместо да ги похвалят, ги наказват. Граждани подават сигнал, че висши кадри на МВР прикриват търговия с вот, но проверката започва с призовки за подателите на сигнала. Ето защо дни преди изборите пред МВР отново ще има протест.

Полицай изпраща съобщения на своя колежка. От тях става ясно, че скоро гражданска организация ще огласи данни за прикриване на купуване на гласове от негов началник. Колежката докладва това на ръководството и полицаят е наказан. Въпреки че в неговите съобщения началникът е посочен само с прякор, той е разпознат от министъра и полицаят е отстранен, защото не е лоялен към МВР.

Тази история стана известна не от преразказ на участник, а от писмена заповед на служебния вътрешен министър Атанас Илков. С нея той отстранява временно от длъжност свой подчинен и образува срещу него дисциплинарно производство.

Официалният документ беше огласен миналата седмица от гражданското движение БОЕЦ в потвърждение на публичните съмнения, че служители на МВР прикриват мрежи за търговия с гласове за изборите на 27 октомври. Неправителствената организация допълни разкритията си по темата в понеделник с данни за наказани полицаи заради техни действия по пресичане на изборни измами.

Според БОЕЦ във всеки от тези случаи става въпрос за данни за купуване на гласове в полза на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и новата му формация ДПС – Ново начало. Заради това гражданското движение организира протест пред МВР от 18.00 часа във вторник.

Това става на фона на сигнал, който подаде коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) – за мрежа на Пеевски за търговия с вот. Сигналът беше придружен от списък на хора с прякори, за които се предполага, че организират схемата за изборни измами. Такива данни няколко пъти бяха публикувани от групата BG Elves в Телеграм.

През последните дни от ПП-ДБ поискаха служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев да се срещнах с Илков и да изяснят всички твърдения за това, че висшето ръководство на МВР е свързано с купуване на гласове. Не е известно подобна среща да се е състояла до момента. Междувременно Илков определи изнесените от БОЕЦ данни като "безпочвени обвинения".

"Тежко нарушение на служебната дисциплина"

Но да се върнем към началото на тази история. Наказаният полицай се казва Георги Гагов и работи в Районното управление на МВР във Велинград. В средата на август тази година той изпраща две съобщения на колежката си Симона Узунова в приложението Вайбър:

"Ами сега. Дани Кучето по прякор и амбулантен търговец на акцизни стоки без бандерол и чадър на Пеевски за купуване на гласове от ромската махала на Община Септември и Велинград прикривал престъпления по чл. 235 от НК (незаконен дърводобив) от съветници на ДПС и техни приближени", пише Гагов на 15 август.

И уточнява в свое второ съобщение до Узунова: "Това ще излезе скоро в БОЕЦ".

Тя докладва двете съобщения от Гагов на началника на управлението във Велинград Борис Бориков. Оттам информацията достига до временния ръководител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Даниел Бараков. А Бараков се оказва тъкмо въпросният Дани Кучето от първото съобщение.

Следва предложението за наказание на Гагов до служебния вътрешен министър Илков, което той одобрява. На 29 август той издава заповед Гагов да бъде отстранен за два месеца и срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство.

"Явно е, че текстовото съобщение, съдържащо прякора "Дани Кучето" и твърдения относно търговия с акцизни стоки без бандерол, прикриване на престъпления против изборното законодателство и престъпления по чл. 235 от НК, визира директора на ОД МВР Пазарджик", посочва Илков в заповедта си.

Даниел Бараков, временно изпълняващ длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик
Даниел Бараков, временно изпълняващ длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик

Бараков не е споменат поименно в съобщенията на Гагов, но очевидно сам е разпознал прякора си. Това се потвърждава писмено и от вътрешния министър.

В заповедта на Илков се цитира публикация на БОЕЦ, излязла в сайта на организацията малко след съобщенията на Гагов, в която се посочват данни именно срещу Бараков.

"Направено е предположение, че служителят има участие в предоставяне на информацията за публикуването ѝ и поддържа контакти с лица, които го осведомяват за предстоящи публикации, насочени срещу ръководството на ОДМВР – Пазарджик", пише още министърът и определя това като "тежко нарушение на служебната дисциплина".

Мигновена реакция срещу подателите на сигнала

Веднага след като огласи тази история, БОЕЦ подаде сигнал в прокуратурата конкретно срещу министър Илков и областния полицейски началник Бараков. Районната прокуратура в Пазарджик образува проверка.

По информация на председателя на БОЕЦ Георги Георгиев първото действие по нея е било той самият да бъде привикан на разпит.

"Всичко, което знам по темата, е посочено в подадения от мен сигнал. Питах ги – привикахте ли министъра и шефа на полицията в Пазарджик? А те ми казват, че само изпълняват разпорежданията на прокуратурата", коментира Георгиев пред Свободна Европа.

В понеделник и друг член на Управителния съвет на БОЕЦ – Любомир Венков получава призовка за разпит по случая.

Свободна Европа отправи писмено запитване до Районната прокуратура в Пазарджик, за да разбере дали е разпоредено снемане на обяснения и от посочените в сигнала висши кадри на МВР.

До публикуването на текста отговор не беше получен.

Скрийншот от електронната търсачка в сайта на прокуратурата по номера на преписката, образувана по сигнала на БОЕЦ срещу Илков и Бараков.
Скрийншот от електронната търсачка в сайта на прокуратурата по номера на преписката, образувана по сигнала на БОЕЦ срещу Илков и Бараков.

По случая е възложена проверка на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, сочи справка в електронната търсачка към деловодната система на прокуратурата. До нея има свободен достъп в сайта на държавното обвинение.

Това звено в министерството отговаря за разследването на предполагаеми дисциплинарни нарушения и престъпления, извършени от служители на МВР.

Дни преди разкритията на БОЕЦ министър Илков назначи начело на "Вътрешна сигурност" досегашния зам.-директор на столичната полиция Даниел Луков. Предишният пост на Луков беше начело на полицията в Пазарджик, оглавявана в момента временно от Бараков по прякор "Кучето".

Луков е бивш служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от времето, когато тя беше ръководена от бившия вътрешен министър Калин Стоянов. Именно Стоянов назначи Луков начело на полицията в Пазарджик. Сега бившият министър заема челни места в листите на ДПС - Ново начало на Пеевски в София-област и в Бургас.

Кой ръководеше "Вътрешна сигурност" досега

Луков пое директорския пост във "Вътрешна сигурност" от Лазар Христов, назначен там от Стоянов през март тази година. Преди това Христов оглавяваше полицията в Стара Загора, която последно влезе в новините покрай смъртен случай на шофьор, който беше зрелищно преследван в навечерието на Нова година.

Илков смени директора на "Вътрешна сигурност", след като от БОЕЦ публично му обявиха ултиматум да направи това, преди да огласят уличаващи данни срещу Христов.

Лазар Христов, вече бивш директор на "Вътрешна сигурност" в МВР
Лазар Христов, вече бивш директор на "Вътрешна сигурност" в МВР

Това все пак се случи в понеделник, когато организацията публикува данни за полицаи от Стара Загора, понижени, преместени или отстранени от Христов заради техни действия срещу схеми за купуване на гласове, свързани с ДПС.

От БОЕЦ твърдят, че Христов дължи повишенията си през последната година на факта, че е успял да спечели доверието на Стоянов, а оттам и на самия Пеевски.

Гражданското движение се аргументира със случка от старозагорското село Николаево по време на местните избори през есента на 2023 г. Тогава наблюдатели на БОЕЦ подават сигнал до МВР за купуване на гласове в полза на ДПС. На мястото пристига лично Лазар Христов, след което подателите на сигнала до МВР са задържани.

Като активен участник в тази история се споменава депутатът от ДПС Халил Летифов, който в момента води листата на ДПС – Ново начало в Стара Загора. "Капитал" наскоро припомни, че множество медийни публикации свързват Летифов с предполагаеми купувачи на гласове от областта, включени в списъците на BG Elves.

За своеобразно наказания на полицай заради пресечена изборна схема, но в полицията в Сандански, съобщи преди ден и кандидат-депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук. По думите му началникът на местната полиция Васил Трендафилов е бил помолен да излезе в отпуск заради разкрития за купуване на гласове в село Микрево в полза на Пеевски.

Един купон и един нов полицейски началник

На този фон разследващият сайт BIRD миналата седмица публикува информация, че друг висш полицейски началник е присъствал на купон за рожден ден на друг предполагаем дилър на гласове от същите списъци.

Полицейският началник е Владимир Маринов, наскоро назначен за директор на полицията в Бургас, а рожденикът е Николай Филипов, по прякор "Митничаря". Именно лице с това прозвище беше посочено от BG Elves като отговорник за търговията с гласове в полза на Пеевски в Бургас, заедно с общинския съветник от Поморие Христо Широков-Широката.

Владимир Маринов, ръководител на Областната дирекция на МВР в Бургас
Владимир Маринов, ръководител на Областната дирекция на МВР в Бургас

Според бившия съдружник на Филипов – Валентин Каравълчев, който е присъствал на въпросния купон и е правил снимки с телефона си, сред гостите е бил и заподозреният в търговия с влияние Мартин Божанов-Нотариуса. Той беше убит в края на януари в столичния кв. "Горна баня".

Маринов оглави Областната дирекция на МВР в Бургас веднага след като Илков беше назначен за служебен вътрешен министър на мястото на Калин Стоянов. Полицейският началник не е отрекъл пред BIRD, че е бил на купона на Митничаря, но твърди, че не си спомня.

Същото казва и бившият главен секретар на МВР и бивш директор на митниците Георги Костов, за когото Каравълчев твърди, че също е присъствал на празненството.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG