Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести, разпити, обиски. Опорочени ли са изборите, ако само ДПС-Доган е в такава ситуация


Колаж с Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.
Колаж с Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.

МВР регулярно съобщава, че работи срещу търговията с гласове за предстоящите след седмица избори. ДПС-Доган се оплаква от задържане, разпити и обиски на нейни кметове, общински съветници и кандидати за депутати от цялата страна. Друга партия не се е оплакала. Опорочени ли са изборите?

Арести, разпити, привикване. На тези три вида натиск са подложени в последните седмици кандидати за депутати, кметове и общински съветници от крилото на Ахмед Доган в разцепилото се Движение за права и свободи (ДПС).

Задържани са кметове и общински съветници от шуменско, търговищко, силистренско, кърджалийско, врачанско, а жилищата им са обискирани. Това съобщи пред Свободна Европа пресцентърът на партията.

Само в четвъртък са обискирани домовете на четирима души от подкрепящите крилото на Доган от общините Омуртаг и Опака в област Търговище.

Всичко това става дни преди предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Има ли белези на опорочаването им, когато една партия е в такава ситуация?

"Разбира се, че изборите са опорочени. Аз имам чувството, че се прави всичко възможно въобще [Доган] да бъде саботиран", каза пред Свободна Европа Вилдан Байрямова, журналистка от Кърджали.

ДПС се разцепи пред очите на всички през юли и на предстоящия вот ще участва като две отделни формации - "Ново начало - ДПС" на Пеевски и "Алианс за права и свободи" на Доган.

Останалите верни на почетния председател Ахмед Доган обвиняват фракцията около санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на партията Делян Пеевски в репресии с помощта на държавните институции - полиция, прокуратура, служби. Друга партия, която участва във вота, не се е оплакала от подобен натиск.

От години работещи в съдебната система, политици и медии говорят за огромно влияние на Пеевски в МВР, държавното обвинение, антикорупционните органи. От ДПС-Доган заговориха за това едва след разцеплението в партията. Опорочава ли всичко това изборите още преди да са се състояли?

Новите арести и претърсвания

Сутринта в четвъртък е задържан кандидатът за кмет на Омуртаг Ердоан Ахмедов, а домът му е обискиран, съобщиха от ДПС-Доган. В града на 20 октомври - седмица преди парламентарния вот, предстоят частични кметски избори. Пред дома му с часове стоят жандармеристи и спецчасти.

Обискиран са и домовете на кметовете на селата Долно Козарево и Станец Еркан Яхов и Джемал Хюсеинов, както и на общинския съветник от град Опака и кандидат за депутат Мехидин Кадиров. Той е бивш кмет на общината.

"Натискът върху местната власт е зверски. Той е през държавните органи, които работят усилено като гумен печат от Делян Пеевски", каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в Студио България на Свободна Европа в сряда.

Какво знаем и виждаме

Дотук арестувани и с повдигнати обвинения са три ключови фигури около Доган - кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер (за злоупотреба с европари), депутатът Джейхан Ибрямов (за търговия с влияние) и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис (за нередности със стара обществена поръчка). Арести и обиски се проведоха и спрямо други активисти от ДПС-Доган.

Според привържениците на Доган арестите имат за цел да откъснат политиците от терен, да прекъснат общуването им с хората по време на предизборната кампания. Ибрямов е отговорникът за изборите на "Алианс за права и свободи" в страната, както преди това беше за цялото ДПС.

Арестът на Ибрямов провокира и юридически спор дали разследващите са нарушили неговия депутатски имунитет и съответно закона. Разбра се, че Ибрямов е подслушван дни преди ареста си, въпреки че тогава има имунитет срещу наказателно преследване, защото е и действащ депутат, и кандидат. Две съдебни инстанции обаче вече приеха, че той трябва да остане задържан.

"Ако разследването на извършено престъпление или криминално деяние не се извършва равнопоставено и еднакво за всички, то опорочава живота на всички като общество. Това, че опорочава изборите, е най-малкият проблем", каза директорката на портал "Европа" Юлиана Николова пред Свободна Европа.

По думите на Вилдан Байрямова има и физически сблъсъци между представители на двете фракции на ДПС в Кърджали, а от институции в града са уволнявани хора, лоялни на Доган. Кмет на Кърджали от година е Ерол Мюмюн от лагера на Пеевски.

Хора на Доган са били пребити от роднини на областния управител на Хасково Мехмед Атаман, казаха от партията. Кметът на Дулово (обл. Силистра) Невхис Мустафа съобщи за заплахи срещу служители на общинското ръководство, че ще бъдат арестувани седмица преди предсрочните парламентарни избори, "ако не внимават какво подписват".

Пред Свободна Европа областният председател на ДПС във Велико Търново Федя Дервишев каза, че е викан на разпит в полицията и накаран да подпише декларация, че няма да купува гласове.

Месец преди вота МВР започна специализирана операция в страната с цел да пресече купуването на гласове. По последни данни, изнесени от служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, проведените спецоперации са 160, образуваните досъдебни производства - 60, издадените предупредителни протоколи - над 500.

Илков е служебен вътрешен министър от август, след като замени Калин Стоянов. Смяната на Стоянов президентът Румен Радев постави като условие, за да подпише указа за назначаване на нов служебен кабинет. След като в крайна сметка не остана министър, въпреки че Пеевски настояваше за това, Стоянов влезе в листите на ДПС-Пеевски с кандидати за изборите.

"Продължаване промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) посочва Илков като близък до предшественика си.

Какво не знаем и не виждаме

От МВР не дадоха данни по зададените от Свободна Европа конкретни въпроси. Така остава неизвестно например как полицията отчита привикванията на хора, за да подпишат декларация, че няма да купуват гласове. Може би ги зачислява към предупредителните протоколи.

МВР не каза и от кои области са уличените за купуване на гласове. А за коя партия купуват - МВР не дава информация, защото е следствена тайна. По думите на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов МВР и не събира информация за кого е купувано.

В профила си във Фейсбук той изнесе данни за публичните актове на съда за купуването на гласове от последните три години. Общо те са 64, в 33 от които няма спомената партия, а в 9 партията е заличена. В останалите 22 акта 10 са за ДПС, 5 - за ГЕРБ, по 2 - за Републиканци за България и за местни коалиции, за ВМРО, Воля и НФСБ и Земеделци - по един.

Според Божанов сегашните данни на МВР говорят по-скоро за бездействието му. Той дава за пример работата на полицията през 2021 г., когато вътрешен министър е Бойко Рашков. Тогава само в област Благоевград има 760 протокола, а задържаните само в областите Благоевград и Бургас са 63-ма, казва Божанов.

Форум

XS
SM
MD
LG