Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лесно му се получи". Кога започва превземането на ДПС от Пеевски


Делян Пеевски и логото на ДПС, колаж
Делян Пеевски и логото на ДПС, колаж

Мислим си, че знаем кога е започнал разколът в ДПС – през юли, ще кажете, нали? Тогава част от депутатите не подкрепиха предложеното правителство, защото се подчиниха на апел на Ахмед Доган. Другите последваха Пеевски. Но сега се появи нова дата за началото на разкола. И един специален разговор.

През последните три месеца в Движението за права и свободи (ДПС) цари раздор. Партията се разцепи вследствие на войната между съпредседателя ѝ Делян Пеевски и почетния ѝ председател Ахмед Доган.

Досега официалният момент на раздора изглеждаше денят на гласуването на предложения от ГЕРБ и неизбран кабинет в 50-ия парламент - 3 юли. Или няколко дни преди това, когато ключови фигури в ДПС бяха отстранени и се появиха съмнения, че Пеевски прави "чистка" в партията.

Сега се появи точна дата за начало на войната Пеевски-Доган – 17 юни. В този ден Доган е привикал Пеевски, за да му напомни, че е само съпредседател на ДПС и не може да взема еднолично решения.

Датата обяви преди дни в интервю за бТВ Биршен Ибрямова - дългогодишната лична секретарка на Доган, която Пеевски отстрани още в първите дни на добилия публична видимост конфликт.

Всъщност Пеевски е декларирал пред Доган желанието си да стане председател на ДПС още през август 2023 г., каза Ибрямова пред Свободна Европа.

Тук проследяваме хронология от събития, довели до войната между Доган и Пеевски.

Въведението. Предистория на разкола

"Пеевски завладя всичко. Лесно му се получи", каза Ибрямова.

Тя е пред парламента от няколко дни, когато обяви гладна стачка в знак на протест срещу ареста на мъжа ѝ Джейхан Ибрямов - дългогодишния депутат и кандидат от крилото на ДПС-Доган. Той е обвинен в за търговия с влияние, но според съпартийците му е арестуван по заръка на Пеевски.

Пеевски завладя всичко. Лесно му се получи
Биршен Ибрямова

Думите ѝ дават версия как санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания депутат от ДПС - Пеевски, пожелава, а по-късно и получава председателското място в партията въпреки нежеланието на почетния ѝ председател да му го даде.

"Заради закона "Магнитски" (по който е санкциониран за корупция от САЩ - бел.ред.) Пеевски не може да бъде министър, премиер, председател на Народното събрание - защото подписът му би бил оспорван. Председател на партия е единственото нещо, което той може да бъде. Затова се е фиксирал толкова. Той иска власт", каза Ибрямова.

Ахмед Доган основава ДПС през 1990 г. и го оглавява до 2013 г., когато става пожизнен почетен председател. Но продължава да е основната фигура в движението и да посочва председателите му. Първият е Лютви Местан, свален от Доган през 2015 г. и заменен с Мустафа Карадайъ.

Карадайъ подаде внезапно и неочаквано оставка на 7 ноември миналата година, дни след края на успешните за ДПС местни избори и месец преди края на мандата му. Досега не са известни реалните мотиви за оставката. По думите на Ибрямова причината е силен натиск от Пеевски.

Карадайъ не пожела да коментира тази информация пред Свободна Европа.

Завръзката. Август 2023 година

Пеевки изявява желание да стане следващия председател на ДПС. Доган му казва, че е невъзможно етнически българин да оглави партията (създадена от Доган като партия за защита на правата и свободите на българските турци и мюсюлмани). Пеевски си тръгва обиден със заявката, че ще намери начин това да се случи.

Този разговор се провежда през август 2023 г., каза Ибрямова. Събитията след него следват главоломно: Карадайъ подава оставка - четири пъти, защото Доган не иска да го пусне.

"Доган искаше да спечели време, за да намери [начин] как да отреагира на това желание на Пеевски", каза Ибрямова.

"Обаче нещата се развиха така, че Карадайъ в крайна сметка си подаде оставката, насрочи се дата за националната конференция и Доган нямаше много време да отреагира, освен да предложи съпредседателство."

След оттеглянето на Карадайъ самият Доган поема оперативното ръководство на ДПС до провеждането на националната конференция и избора на председател през февруари тази година.

На 17 ноември 2023 г. Пеевски се кандидатира за председател на ДПС. Доган го нарича "феномен в българската политика през последните 5-6 месеца".

"Феномен е природно явление. Не знам защо обществеността възприема думата с непременно положителен заряд", каза Ибрямова.

Пеевски е в политиката от 2001 г., първоначално от партията на Симеон Сакскобурготски НДСВ, а от 2009 г. - от ДПС. Досега е депутат от ДПС в шест парламента, но през всичките тези години рядко се появява там.

През 2023 г. обаче рязко промени поведението си - от мълчалив и неоткриваем се превърна в основен всекидневен говорител не само на ДПС - чийто едноличен председател на парламентарната група стана след оставката на Карадайъ, но и на държавното управление. Тогава управлява парламентарното мнозинство от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, а ДПС го подкрепя.

Месец преди насрочената за края на февруари 2024 г. национална конференция на ДПС Доган предлага Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на ДПС, които логично са избрани.

Кулминацията. 17 юни 2024 г.

"След конференцията Пеевски завладя всичко, без да дава възможност на Джевдет Чакъров да бъде равностоен съпредседател", каза Ибрямова.

Но това стана публично видимо.

По думите на Ибрямова денят, в който започва истинският конфликт между Доган и Пеевски, е 17 юни. На тази дата почетният председател на ДПС кани на среща Пеевски, за да му напомни, че ДПС има двама съпредседатели. Те са равностойни и всички решения - и в партията, и в парламентарната група - трябва да се вземат и от двамата.

Пеевски възразява, че реално председател е само той, защото е избран на конференцията, а Чакъров е бил посочен от Доган. Той изтъква и заслугата си ДПС да стане от четвърта - втора политическа сила след парламентарните избори на 9 юни.

Всъщност на тези избори ДПС има с няколко хиляди гласа по-малко, отколкото на предишните, а основна причина за високия резултат в проценти - въпреки спада в броя гласове - е ниската избирателна активност.

В края на този разговор на 17 юли Доган помолва Пеевски да напусне партията. Пеевски отговаря, че Доган трябва да я напусне. И си тръгва. Това разказва Ибрямова.

Развръзката. Засега Пеевски печели, Доган губи

Дали е станало точно така, не знаем със сигурност. Свободна Европа изпрати въпроси и до крилото на ДПС-Пеевски, но отговор не дойде до редакционното приключване на текста.

След разговора межу Доган и Пеевски, на втория ден от работата на новоизбрания парламент - 20 юни, депутатите от ДПС с изненада установяват, че са дали подписите си председател на парламентарната им група да е единствено Пеевски.

"Този акт беше подписан от депутатите на празен лист с обяснението, че трябва да входираме много важен закон", каза пред бТВ в неделя депутатът и кандидат от крилото на Доган в ДПС Валентин Тончев.

Още през юли колегата му Севим Али разказа за тази практика на ДПС в парламента, откакто Пеевски води групата. "В последните няколко седмици ни се подаваха бели листа, на които ние се подписвахме. Говорим за бял лист А4, на който не пише абсолютно нищо", каза той пред журналистката Генка Шикерова.

"И когато зададем въпрос: за какво се подписваме, тогава на нас ни се каза: нека да има наши подписи, които евентуално могат да ни потрябват за евентуално внасяне на даден законопроект", добави той.

И Тимур Халилов от ДПС-Доган потвърди за белия лист пред Свободна Европа. "Всичко започна от неспазването на устава и взетите решения на конгреса - че трябва да се вземат решенията и от двамата председатели", каза той.

Според устава на ДПС председателят на движението става председател и на неговата парламентарна група.

Пеевски започва чистка - уволнява от централата на ДПС Ибрямова като близка до Доган, сваля доверие от местни партийни водачи, сменя областни управители в райони, доминирани от ДПС.

Недълго след това парламентарната група на ДПС се разцепва при гласуването на предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков. Някои от депутатите гласуват "за" според заръката на Пеевски, а други - "против", подчинявайки се на волята на Доган. Пеевски изхвърля от парламентарната група подкрепящите Доган.

Почетният председател на ДПС определя действията му като "вътрешнопартиен преврат" и иска оставката му. Пеевски отказва да я подаде и се обявява за "ново начало". По-късно тясното ръководство на ДПС изключва Пеевски, а той оспорва легитимността на решението.

Започна битка за марката "ДПС" за предстоящия на 27 октомври предсрочен вот. Тя е спечелена от Пеевски с помощта на Върховния административен съд.

Така Централната избирателна комисия регистрира коалицията на Пеевски "ДПС - Ново начало" за изборите, а ДПС около Доган се принуждава да се регистрира с ново име - "Алианс за права и свободи".

На фона на тези събития Доган е отстранен от ръководството на ТЕЦ "Варна" от бившия си съдружник Данаил Папазов, който е транспортен министър в кабинета "Орешарски". Доган освобожвава и имотите, които обитава - резиденциите в "Бояна" и "Росенец", които години наред бяха наричани "сараите" на Доган.

Арестувани и с повдигнати обвинения са и ключови фигури около Доган - кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер (за злоупотреба с европари), депутатът Джейхан Ибрямов (за търговия с влияние) и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис (за нередности с обществена поръчка).

Според ДПС-Доган Пеевски е заръчал арестите им. От години признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации говорят за огромно влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи. От ДПС-Доган заговориха за това едва след разцеплението в партията. Преди това бяха от същата страна, от която беше и Пеевски.

Форум

XS
SM
MD
LG