Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът от Гърция влезе в България


Пожарът, който от няколко дни гори на гръцка територия, навлезе в България
Пожарът, който от няколко дни гори на гръцка територия, навлезе в България

Пожарът в планина Славянка, която се намира на границата с Гърция, навлезе на българска територия, съобщи БНР. Огънят избухна преди седмица и гори в трудно достъпна територия.

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето. От българска страна са засегнати около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, каза директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

На място има 30 пожарникари и горски служители. Очаква се подкрепление от военното формирование за борба с пожарите.

В петък пожарът беше овладян, но не задълго. "Проблемът там е, че има минно поле и нашите служители трябва да са много внимателни. Нито може да изградим просеки, нито може да въведем пикапите, с които разполагаме, със системи за пожарогасене. Просто не могат да работят в този участък", каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

Втори ден гори и пожар на площ около 4 хил. дка по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана, съобщи БТА. Огънят е във високата част на планината и е далеч от населените места. Горят сухи треви и храсти, но гасенето се усложнява от появата на силен вятър, който разпалва огъня.

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG