Връзки за достъпност

Извънредни новини

От "никога с Тръмп" до кандидат за вицепрезидент на Тръмп. Кой е Джей Ди Ванс


Джей Ди Ванс
Джей Ди Ванс

Той е против помощта на САЩ за Украйна. Ще спира имиграцията и е против правото на аборт. Днес звучи като Доналд Тръмп, макар преди да го е наричал "идиот". Сега двамата са в една лодка. Кой е Джей Ди Ванс - кандидатът за вицепрезидент на САЩ?

Пътят му към властта започва с книга, в която казва, че не е постигнал нищо съществено в живота си. После става сенатор от Охайо, а днес, когато е на 39 години - вече е избран за кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия в САЩ. Посочи го кандидат-президентът Доналд Тръмп.

За последните осем години промяната у Джей Ди Ванс е драстична. През 2016 г. той се определя като консерватор, но „никога с Тръмп“. Дори го нарича „идиот“.

През 2024 г. обаче той вече е твърд поддръжник на движението на Тръмп „Да направим Америка отново велика“ и защитник на бившия президент. Ванс казва, че е променил мнението си постепенно.

Критиците на Ванс обаче се съмняват дали тази промяна е искрена. Една от причините е, че ако Тръмп спечели изборите през ноември, той не може да се кандидатира за президент отново, а позицията за негов „наследник“ ще остане свободна, пише Ню Йорк Таймс.

Кой е Джей Ди Ванс и как стигна до високите етажи на властта в САЩ?

От Мидълтаун, през Калифорния и обратно в Охайо

Джей Ди Ванс е роден като Джеймс Дейвид Боуман в Мидълтаун, Охайо. Той израства при баба си и дядо си по майчина линия. Майка му е наркозависима, а баща му напуска семейството, когато Ванс е малък.

След като завършва гимназия, заминава в Ирак, където се занимава с връзки с обществеността като част от морската пехота. Впоследствие завършва Държавния университет в Охайо, а по-късно и право в Йейл.

Там се запознава със съпругата си - Уша Чилукури Ванс, която е от семейство на индийски имигранти.

През 2015 г., две години след като се дипломира, Ванс се присъединява към Mithril Capital - компания за рисков капитал в Силициевата долина, управлявана от консерватора Питър Тийл.

Година по-късно Ванс обявява плановете си да се върне от Калифорния в Охайо и да основе "Our Ohio Renewal", организация с нестопанска цел, чиято цел е да "улесни децата в неравностойно положение да постигнат мечтите си". Тя обаче няма особен успех и през 2021 г. прекратява дейността си.

"Ще бъда първият, който ще признае, че не съм постигнал нищо съществено в живота си"
Джей Ди Ванс

Същевременно през 2019 г. Ванс основава собствена компания за рисков капитал.

Три години по-късно той е избран за сенатор на САЩ от Охайо с помощта на дарения от бившия си шеф - Питър Тийл, на стойност над 10 млн. долара. Това е първата му публична длъжност.

Мемоарите на Джей Ди Ванс

До голяма степен успехът на Джей Ди Ванс се дължи на една книга. Това са неговите мемоари "Hillbilly Elegy", публикувани в годината, в която Тръмп е избран за президент - 2016 г.

"Ще бъда първият, който ще признае, че не съм постигнал нищо съществено в живота си", пише Ванс в увода.

Той разказа за трудния си и беден живот в Охайо. Развива и тезата, че липсата на лична воля е причина за икономическите страдания, злоупотребата с наркотици и други проблеми в белите работнически общности в САЩ - като неговата. Вижда във всичко това упадъка на постиндустриална Америка.

В книгата си Ванс пише и за "готовността" на тези общности да обвиняват всеки друг, но не и себе си за проблемите си.

Откакто подкрепя Тръмп обаче, той променя позицията си - сега смята, че виновни са външни фактори като офшорните фирми и имиграцията в САЩ.

През ноември 2020 г., една седмица след президентските избори, Netflix пусна филмова адаптация на мемоарите. Филмът беше широко критикуван. Приятели на Ванс казват, че това е била "последната капка" за отчуждаването му от елитното либерално общество, пише Политико.

Какви са позициите му

"Тръмп кара хората, за които ме е грижа, да се страхуват. Имигрантите, мюсюлманите и т.н. Заради това го намирам за отблъскващ", пише Ванс през октомври 2016 г.

Сега мнението му по ключови за републиканците въпроси до голяма степен съвпада с това на Доналд Тръмп.

  • Абортите

Ванс е против правото на аборт, дори в случай на кръвосмешение или изнасилване. Казва, че трябва да има изключение в случаите, когато животът на майката е в опасност.

Той обаче смята, че отделните щати трябва да могат да избират сами какво да бъде законодателството им спрямо абортите.

  • Украйна

"Трябва да бъда честен с вас, наистина не ме интересува какво ще се случи с Украйна", казва Ванс в подкаст интервю със Стивън К. Банън, бивш съветник на Тръмп.

Ванс беше един от сенаторите, които се противопоставиха на финансовата помощ в размер на 60 млрд. долара за Киев, заради което тя беше блокирана дълго време.

"Гласувах против този пакет в Сената и оставам противник на почти всяко предложение САЩ да продължат да финансират тази война", пише той в есе за Ню Йорк Таймс в началото на тази година.

  • Израел и Газа

Ванс подкрепя Израел и войната, която страната води в Газа, въпреки международните критики за броя на жертвите сред цивилното население там.

Кандидатът за вицепрезидент признава, че жертвите са много, но обвинява за това "Хамас", не Израел.

  • Имиграция

Възгледите на Ванс по отношение на имиграцията също до голяма степен съвпадат с тези на Тръмп. Той иска изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико да продължи и казва, че ще се "противопостави на всеки опит за амнистия" на имигрантите, пристигнали в САЩ незаконно.

  • Климат

Ванс е силен поддръжник на петролната и газовата индустрия. Той смята, че климатичните промени не са заплаха за света и подхожда скептично към научния консенсус, според който те са причинени от човешка дейност.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG