Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е вече у дома. Стрелбата по него се разследва като атентат


Агенти на Сикрет сървис отвеждат Доналд Тръмп от сцената, докато той развява стиснат юмрук.
Агенти на Сикрет сървис отвеждат Доналд Тръмп от сцената, докато той развява стиснат юмрук.

Стрелбата по време на предизборен митинг в Пенсилвания се разследва като атентат срещу Доналд Тръмп, съобщи Федералното бюро за разследване (ФБР) на пресконференция в ранните часове на неделя.

"Тази вечер се случи нещо, което наричаме опит за убийство на нашия бивш президент Доналд Джей Тръмп", каза служителят на ФБР Кевин Рожек още в началото на изявлението си.

Бившият президент на САЩ и вероятен кандидат за втори мандат на Републиканската партия беше прострелян в ухото в събота, докато изнасяше реч в Бътлър, Пенсилвания. Той прекара няколко часа в близка болница, след което си тръгна от щата под охраната на Сикрет сървис. Той се е прибрал в дома си в Ню Джързи, съобщава Би Би Си.

Няколко часа след стрелбата служители на ФБР проведоха пресконференция, на която дадоха допълнителна информация за случилото се и за мащабното разследване, което са започнали.

Един стрелец е "условно идентифициран", но службата за сигурност няма готовност да разкрие самоличността му засега. Това обаче би могло да се случи в следващите няколко часа, допълниха служителите.

Служителите използваха думите "условно идентифициран", защото за да се потвърди окончателно самоличността му, трябва да се направят ДНК и биометрични тестове.

"В момента не сме готови да разкрием самоличността на потенциалния стрелец. В момента сме в процес на извършване на потвърждение. След като получим потвърждението, ще съобщим името официално на пресата", каза още Рожек.

"Става въпрос за извършване на биометрични потвърждения. В лицето не е имало никакви документи за самоличност. В момента разглеждаме снимки. Опитваме се да пуснем неговата ДНК и да получим биометрично потвърждение".

ФБР не съобщи какъв е бил мотивът и каза, че не може веднага да установи какъв вид огнестрелно оръжие е било използвано и колко изстрела са били произведени. Не беше дадена и нова официална информация откъде е стрелял атакуващият.

Кръв се стича по дясното ухо на Тръмп, докато агентите на Сикрет сървис го извеждат от сцената.
Кръв се стича по дясното ухо на Тръмп, докато агентите на Сикрет сървис го извеждат от сцената.

И трите жертви на митинга са мъже, казаха още на пресконференцията. Това включва двамата ранени зрители, които са в болница и фатално простреляният зрител на митинга. Това съобщиха още органите на реда.

Районът все още е активно местопрестъпление и разследването на всички аспекти от случилото се продължава.

Подполковник Джордж Бивънс от щатската полиция на Пенсилвания каза още, че служителите на мястото на инцидента са действали "геройски" в отговор на опита за покушение. Нямало е причина да се смята, че има някаква допълнителна "съществуваща заплаха там", допълни още той.

На пресконференцията не присъстваха представители на Сикрет сървис, които са отговорни за сигурността на бившия президент Доналд Тръмп по време на предизборното събитие.

В първите часове след стрелбата службата даде малко официална информация относно случилото се. Тя потвърди, че стрелецът е произвел няколко изстрела от "издигната позиция" извън митинга. CNN съобщава, че стрелецът се е намирал на покрива на малка сграда точно извън оградената зона, в която се провежда събитието.

Стрелецът е убит от служители на Сикрет сървис, потвърдиха още от агенцията.

На кадрите от стрелбата се вижда как агенти на специалната служба първо обграждат залегналия кандидат, след което го извеждат от сцената в чакащ автомобил.

ФБР отказаха да отговорят на множество въпроси на журналистите, свързани с това какво се е провалило, за да успее стрелецът да стреля по бившия президент. По думите им тези въпроси ще бъдат отговорени от Сикрет сървис.

Самият бивш президент благодари на агентите и на другите органи на реда "за бързата им реакция при току-що случилата се стрелба".

Но различни политици вече повдигат въпроси, а някои наричат това "пълен провал" от страна на Сикрет сървис.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън се зарече, че Камарата ще проведе пълно разследване.

"Не мога да се съглася с това, което се случи: "Американският народ заслужава да знае истината“, написа Джонсън в Х.

"Ще поискаме директорът на Сикрет сървис Кимбърли Читъл и други отговорни служители от Министерството на вътрешните работи и ФБР да се явят за изслушване пред нашите комисии възможно най-скоро".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG