Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и САЩ сключиха сделка за допълнителни доставки на втечнен природен газ


Втечненият природен газ се доставя с танкери.
Втечненият природен газ се доставя с танкери.

САЩ ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, за да й помогнат да намали зависимостта си от руския газ. Такова споразумение сключиха Европейският съюз и президентът на САЩ Джо Байдън в петък.

"Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия", каза американският държавен глава в Брюксел.

Ангажиментът на САЩ е да предоставят допълнителни 15 млрд. куб. метра газ на Европа. Това е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това би направило възможно спирането на 2/3 от доставките на гориво от Русия като част от санкциите заради инвазията в Украйна. Такъв ангажимент беше поет от ЕС по-рано през март.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин поиска „неприятелските страни“, сред които е България и повечето европейски държави, да изплащат доставения газ в рубли. Това беше отхвърлено в четвъртък от лидерите в Брюксел, защото би било нарушение на договорите.

Руската икономика се срина след инвазията на Русия в Украйна. По данни на Ройтерс Газпром има повече от 40 дългосрочни договора с европейски контрагенти, като по-голямата част от тях са именно в евро и долари.

Русия е основният енергиен вносител за Европа и нейната война с Украйна доведе до рекордно увеличение на цените. Те бяха високи и преди войната заради възстановяването на световната икономика след пандемията с коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG