Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:35 28.8.2024

Пожар избухна в петролно депо в Ростовска област в Русия

Пожар е избухнал в петролно депо в Ростовска област в Русия, близо до село Молодежни. Това съобщиха руски канали в Телеграм рано в сряда.

Според съобщенията преди пожара е имало силна експлозия. Областният управител Василий Голубев написа вТелеграм, че четири дрона са били свалени в Ростов, но не спомена за пожара.

Каналът Baza в Телеграм, който е близък до руското разузнаване, съобщи, че отломки от два дрона са предизвикали пожар в три резервоара за съхранение на петрол в региона.

В същото време във Воронежска област в Русия губернаторът Александър Гусев съобщи за пожар "близо до взривоопасни обекти", вероятно склад за боеприпаси. Евакуирани са две населени места.

18:52 27.8.2024

Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев е извършил първия си тест на местно произведена балистична ракета.

Новината идва на фона на продължаващите призиви на Украйна към западните ѝ съюзници да премахнат забраната Киев да използва оръжия, доставени от тях, за да атакува военни цели дълбоко в Русия. Само така украинските сили ще могат да попречат на Кремъл да унищожава украинска гражданска и енергийна инфраструктура, казват украинските представители.

Украйна казва, че работи върху разработването на собствена балистична ракетна система с малък обсег на действие - "Хрим-2". Според информациите тя е проектирана да комбинира характеристиките на тактическа ракетна система и система за залпов огън.

Миналия уикенд Зеленски също потвърди съществуването на произведената в страната ракета „Паляница“, която той нарече „нов клас“ оръжие за Украйна.

11:15 27.8.2024

Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти

Русия нападна Украйна с дронове и ракети за втора поредна нощ в понеделник срещу вторник, предаде Ройтерс.

Твърди се, че това е най-мащабното въздушно нападение над Украйна от началото на руската инвазия насам. Засегнати са важни енергийни обекти в страната.

Най-малко четирима души бяха убити при атаката, още няколко десетки са ранени или изчезнали. Един от ракетните удари беше насочен срещу хотел в Кривий Риг, в южната част на Днипропетровска област. Загинаха мъж и жена.

Още двама души бяха убити в южната Запорожка област. В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Ударите нанесоха допълнителни щети и върху украинската енергийна инфраструктура. Такива щети има в градовете:

  • Волин и Ривне на северозапад;
  • Хмелницки, Лвив и Иванофранкивск на запад;
  • Житомир на север;
  • Днипропетровск, Кировоград и Виниця в Централна Украйна;
  • Запорожие на югоизток;
  • Одеса на юг.

Щети са нанесени и в столицата Киев, където обект на нападение е била водноелектрическа централа, съобщи представител на украинското външно министерство.

Небето над Киев по време на руска атака с дронове, 27 август 2024 г.
Небето над Киев по време на руска атака с дронове, 27 август 2024 г.

Видеоклип, верифициран от Ройтерс, показа повреден язовир и пожар след удара по централата.

Според украинските власти усилването на руските атаки има за цел да лиши хората в страната от ток и отопление в предстоящите месеци. Нападенията се смятат и за отговор на настъплението на Украйна в руската Курска област, където има и атомна електроцентрала.

16:38 26.8.2024

С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони

Рано в понеделник Русия предприе мащабна атака срещу Украйна, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа. Руската армия използва около 100 ударни дронове и над 100 ракети. по думите на украинския президент Володимир Зеленски.

В цялата страна беше обявена въздушна тревога, като повече от половината региони на страната бяха атакувани.

„Това беше една от най-големите атаки“, каза Зеленски.

До момента се съобщава за най-малко шестима убити и десетки ранени. Жертви има в областите Запорожка, Луцка, Харковска, Житомирска и Днепропетровска.

Ударени бяха и енергийни обекти. Руското министерство на отбраната потвърди, че е атакувало енергийната инфраструктура на Украйна - една от дългосрочните му тактики.

На този фон Зеленски отново призова Запада, включително Великобритания, САЩ и Франция, да променят своите правила и да позволят на Украйна да използва оръжията, произведени от тях, за да нанесе по-дълбоки удари в Русия. Към момента Украйна има разрешение да използва някои западни оръжия, за да поразява цели в Русия, но не и оръжия с голям обсег.

08:37 26.8.2024

Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски

Украйна продължава да напредва в руската Курска област и вече е поела контрола над още две населени места там. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение в неделя вечерта, без да уточнява кои са въпросните села или градове.

То идва, след като преди 20 дни украинската армия навлезе на руска територия и започна офанзива в Курска област. Сега по думите на Зеленски настъплението продължава да напредва с един до три километра. Той обоснова твърдението си въз основа на доклад на главнокомандващия въоръжените сили Олександър Сирский.

Информацията не може да бъде потвърдена през независими източници.

"Взети са под контрол още две населени места. Продължават активни действия по още едно населено място", каза Зеленски.

Русия не е коментирала думите му.

16:22 25.8.2024

Украйна вече е използвала ракета-дрон с голям обсег, която е нейно собствено производство. Това стана ясно от думи на президента Володимир Зеленски, произнесени в Деня на независимостта на Украйна. Той съобщи, че хибридното оръжие се казва „Паляниця“ и може да достигне до около 20 руски летища.

Зеленски не уточни какъв е точният обсег на ракетата и не каза колко голямо е производството. Той не посочи и точната руска цел, по която е била изстреляна „Паляниця“.

Откакто е започнала войната на Русия срещу Украйна, само Москва има и използва свои ракети с голям обсег. Демократичните държави, които помагат на Украйна, първо отказваха да й предоставят подобно оръжие, а после й доставиха ракети като Stоrm Shadow и Scalp, но с по-малък радиус на действие.

Самостоятелното производство означава, че Киев няма нужда от разрешение как и къде да използва ракетите си. В момента най-големите военни донори на Украйна поставят ограничения за това докъде в руската територия тя може да изстрелва техни ракети.

08:52 24.8.2024

Русия е изтеглила най-малко една своя военна част от фронтовата линия в украинската област Запорожие. Това съобщи американският Институт за изследване на войната.

Москва е пренасочила най-малко един полк на въздушно-десантните си войски в Запорожие към руската област Курск.

Новината идва на фона на навлизането на Украйна в руска територия в района на Курска област, което започна на 6 август. Предполага се, че една от причините за такова нахлуване е да се принуди Москва да изтегли свои части от активния фронт в Украйна и да ги насочи към отбрана на руската територия.

Самото навлизане на Украйна в Русия се извършва в момент, в който Киев губи територии на изток, в Донбас. Там натискът на руската армия е най-силен. До този момент няма данни Москва да е изтегляла свои части оттам, за да ги изпрати да отбраняват Курск.

12:32 23.8.2024

Руската армия напредва към украинския град Торецк в Донбас

Руският сили продължават настъплението си в източния украински регион Донбас.

Те напредват към индустриалния град Торецк, който вече поставен под по-голяма заплаха, след като украинската армия косвено призна, че Моксва е установила контрол над близкото село Ню Йорк (бивше Новогородске - бел. ред.), предаде ДПА.

В сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна населеното място вече не се нарича оспорвано, което е очевидно признание, че е паднало под руски контрол.

Украинските военни блогъри и министърът на отбраната на Русия Андрей Белоусов съобщиха, че руските войски са поели пълен контрол върху Ню Йорк.

На този фон украинското военно командване съобщи, че сраженията продължават в Пивничне и Зализне, източно от Торецк.

08:29 23.8.2024

Украинските сили потопиха руски ферибот с цистерни с гориво на борда

Украинските сили потопиха руски ферибот, превозващ цистерни с гориво, при ракетен удар по пристанище в южния Краснодарски край на Русия в четвъртък, съобщиха руските власти.

"В резултат на повредата фериботът потъна във водите на пристанище Кавказ", съобщи оперативният щаб на Краснодарския край в Телеграм.

Щабът съобщи по-рано, че е бил "атакуван железопътен ферибот с цистерни за гориво в пристанище Кавказ" и че са били изпратени служби за спешна помощ. Изображения, разпространени в социалните медии, показаха издигащ се тъмен дим в района на фериботния прелез.

Пристанището се намира в Керченския проток, който разделя Русия от незаконно анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров.

Фьодор Бабенков, регионален управител на руския град Темрюк, беше цитиран от Ройтерс, като каза, че фериботът е превозвал 30 цистерни с гориво.

Руски ферибот е обхванат от пламъци след украински удар на пристанище Кавказ в Керченския поток, 22 август 2024 г.
Руски ферибот е обхванат от пламъци след украински удар на пристанище Кавказ в Керченския поток, 22 август 2024 г.

09:26 22.8.2024

Украйна води тежки битки в опит да запази контрол над Покровск

Украинските военни съобщиха, че силите им са били подложени на многократни атаки на 21 август около град Покровск в Донецка област. В изявление на Генералния щаб на украинската армия се казва, че в района на града е имало 46 руски атаки в рамките на деня. От тях 44 са били отблъснати, а две са продължили до вечерта.

В района са били убити или ранени 238 руски войници, съобщават още украинските военни. Не се съобщават украинските загуби и не е възможно да се провери броят на убитите руски войници.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските военни отговарят на руския натиск, като укрепват силите си около Покровск - един от най-горещите райони на фронта. По-рано украинските власти наредиха принудителна евакуация на семействата с деца от от някои райони на Донецка област, включително Покровск..

В същия ден е имало десетки други сблъсъци по цялата фронтова линия, като по данни на Генералния щаб повечето от тях са били отблъснати.

17:29 21.8.2024

Кремъл очаква битката за Курска област да продължи месеци, съобщават медии

Кремъл смята, че боевете за отблъскване на нахлуването на Украйна в руската Курска област ще продължат месеци. Това съобщават източници, близки до руската президентска администрация и правителството, за на информационните сайтове Медуза и Верстка.

Украинското нахлуване е „шокирало“ руския елит, но след като първоначалният шок е преминал, „те са свикнали с него“, пишат още медиите.

Вследствие на това Москва се опитва да подготви обществеността за това „ново нормално положение“ и използва пропагандната си машина, за да се опита да подготви руските граждани за живот в условията на „нова реалност“ и „нова нормалност“, казват източниците, които говорят при условие за анонимност.

Руският елит очаква оставките на отговорните за украинския пробив, казва още източник на Медуза.

08:37 21.8.2024

Десетки дронове са свалени над Московска и други руски области, твърди Русия

Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са свалили 45 украински дрона над Московска, Брянска, Белгородска, Калужка и Курска област.

Според съобщението на министерството 11 безпилотни летателни апарата са били унищожени над територията на Московска област, още 23 над Брянска, 6 над Белгородска, 3 над Калужка и 2 над Курска област. В западната част на Ростовска област сили за ПВО са свалили ракета, съобщи областният управител Василий Голубьов.

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви "един от най-големите опити" за атака на руската столица с дронове. По думите му през нощта при приближаване към града са били свалени общо 10 дрона.

12:19 20.8.2024

Руските сили атакуваха Киев с ракети за пети път този месец

Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) отблъснаха ракетен удар по Киев рано сутринта на 20 август. Това е петата ракетна атака на руската армия срещу украинската столица през този месец, съобщиха Военновъздушните сили, като добавиха, че няма данни за жертви или щети.

Военните казаха, че вълната от крилати ракети "Искандер" е била предшествана само часове по-рано от удари с дронове.

Междувременно голям пожар избухна в западния украински град Тернопол, съобщиха регионални власти, като призоваха хората да останат по къщите си. Причината за пожара не се уточнява.

През нощта срещу вторник украинските ПВО системи свалиха пет дрона в Николаевска област, съобщи председателят на местната военна администрация Виталий Ким в приложението Телеграм.

07:39 20.8.2024

Украйна контролира 92 селища в руската Курска област, обяви Зеленски

Украинската армия вече контролира 92 селища на обща площ от над 1250 кв. Км в руската Курска област, обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Той още веднъж призова западните си съюзници да разрешат на военните му използването на западно оръжие за удари във вътрешността на Русия. По думите му именно забраната да бъдат поразявани цели на руска територия е основната причина за невъзможността на Киев да спре напредването на руските сили в в районите на източните украински градове Покровск и Торецк.

"Наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която властваше в оценките за войната на някои наши партньори, се разпадна на пух и прах в последните дни някъде около Суджа", каза Зеленски в обръщение към представители на дипломатическите мисии на Украйна в чужбина.

Украинският президент добави, че ако Западът беше разрешил използването на негово оръжие за удари на руска територия, "нямаше да е нужно физически да навлизаме в Курска област".

13:42 19.8.2024

Украйна е повредила трети мост в Курска област, твърди Москва

Украйна е повредила трети мост над река Сейм в руската Курска област, съобщи Москва в понеделник. Новината беше съобщена във видеоизявление на представител на Следствения комитет на Русия, публикувано в Телеграм канала на водещия на руската държавна телевизия Владимир Соловьов. Във видеото става ясно, че украинските сили са нанесли удар по моста ден по-рано.

13:41 19.8.2024

Украинското навлизане в Курска област цели създаване на буферна зона, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинската операция в Курска област цели създаването на буферна зона за предотвратяване на по-нататъшни руски атаки през границата, съобщи Асошиейтед прес в неделя вечерта.

08:38 19.8.2024

Украйна отблъсна руски атаки в Киев и няколко области

Украинските части за противовъздушна отбрана са отблъснали нощна въздушна атака на руската армия, включително срещу Киев, съобщи Ройтерс, цитирайки украинските военновъздушни сили. Унищожени са всички 11 безпилотни самолета, насочени към Николаевска, Черкаска, Виницка, Киевска, Днепропетровска, Харковска, Сумска и Донецка област, съобщиха ВВС в приложението Телеграм.

В неделя вечерта Ройтерс съобщи още, цитирайки назначения от Москва кмет на град Донецк - Алексей Кулемзин, че двама души са убити при украински обстрел.

В понеделник началникът на регионалната военна администрация в област Донецк Вадим Филашкин съобщи, че при руски обстрел в източната част на областта са загинали трима и са ранени девет души. По думите му за жертви се съобщава в Мирноград, Торецк и Розлива.

Твърденията на двете страни не могат да бъдат проверени по независим път.

11:20 18.8.2024

Украйна удари още един мост в руската Курска област

Украинските сили са повредили още един мост в руската Курска област. Това съобщи командирът на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Микола Олещук в неделя.

„Курско направление. Минус още един мост! Авиацията на военновъздушните сили продължава да лишава противника от логистични възможности с точни въздушни удари, което значително влияе върху хода на бойните действия“, написа Олещук в Телеграм.

В същото време руски канали в Телеграм съобщават, че украинските сили са повредили втори мост над река Сейм в Курска област. Твърди се, че снимката по-долу е на мост в село Звънне.

Информацията идва, след като в петък стана ясно, че Украйна е разрушила ключов мост над река Сейм. Това се случи на фона на продължаващата украинска офанзива на руска територия.
16:25 17.8.2024

Украйна „укрепва“ позициите си в руската Курска област, каза Зеленски

Украинските сили "укрепват" позициите си в района на Курск в Русия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота.

Думите му идват около 10 дни след като украинската армия навлезе в руска територия.

В събота Зеленски написа в Телеграм, че главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирский „докладва за укрепването на позициите на нашите сили в района на Курск и разширяването на стабилизираната територия“.

Коментарите на Зеленски идват, след като руското външно министерство обвини Украйна, че е използвала произведени от САЩ ракети, за да разруши ключов мост в района на Глушков в района на Курск, убивайки „доброволци“, помагащи за евакуацията на цивилни.

16:20 17.8.2024

Русия твърди, че Украйна е използвала американски ракети при разрушаването на мост в Курска област

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че украинските сили са използвали произведени от САЩ ракети, за да унищожат ключов мост в района на Глушков в руската Курска област.

По думите ѝ при атаката са били убити "доброволци", помагащи за евакуацията на цивилни. И двете твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени.

Заредете още

XS
SM
MD
LG