Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е повредила трети мост в Курска област, съобщи Русия


Сателитна снимка показва разрушен стратегически мост над река Сейм в Званное, Курска област, Русия, 18 август 2024 г.
Сателитна снимка показва разрушен стратегически мост над река Сейм в Званное, Курска област, Русия, 18 август 2024 г.

Украйна е повредила трети мост над река Сейм в руската Курска област, съобщи Москва в понеделник.

Новината беше съобщена във видеоизявление на представител на Следствения комитет на Русия, публикувано в Телеграм канала на водещия на руската държавна телевизия Владимир Соловьов. Във видеото става ясно, че украинските сили са нанесли удар по моста ден по-рано.

По-рано руски източници съобщиха, че Украйна е разрушила стратегически мост над река Сейм в района на Глушково. В неделя командващият военновъздушните сили на Украйна Николай Олешчук каза, че войските му са повредили втори стратегически мост над реката.

Според анализатори премахването на мостовете над река Сейм е от решаващо значение за Украйна в опитите ѝ да подсигури офанзивата си в Курск, като затрудни снабдяването с оръжие на руските войски на юг от реката.

На 6 август Украйна започна изненадваща контраофанзива в руската област Курск, като промени динамиката на продължаващата вече две и половина години война и накара 120 000 души да се евакуират.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинската операция в Курск „все още нанася загуби на руската армия и руската държава, на тяхната отбранителна промишленост и икономика“. Той добави, че неговият висш военен командир, генерал-полковник Олександър Сирски, му е казал, че ситуацията на фронта показва „добри резултати“ във всички направления.

Зеленски каза още, че основната задача на Украйна е „да унищожи възможно най-много руски потенциал и да проведе максимална контраатака“, като целта е да се създаде „буферна зона“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG