Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

12:38 31.7.2024

Русия проведе "най-мащабната атака за годината" срещу Киев и обстреля други области в Украйна

Русия проведе „най-мащабната атака за 2024 г.“ срещу украинската столица Киев. За това съобщи военната администрация на града рано в сряда сутринта.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили десетки руски дронове, насочени срещу Киев, както и една управляема ракета. Въздушната тревога в града е продължила повече от седем часа, съобщи ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко.

Нападението срещу украинската столица е седмото за този месец, добави Попко. По думите му за момента не се съобщава за жертви или щети в Киев.

Междувременно руски обстрел в Харковска, Донецка и Херсонска област уби най-малко четирима души.

Загинал е жител на град Торецк в района на Донецк, а в близост до Харков са убити двама цивилни, съобщиха управителите на двете области. В град Херсон един човек е загинал, а друг е бил ранен при обстрел откъм река Днепър, съобщи началникът на военната администрация в града.

11:33 31.7.2024

Фронтът в Украйна се развива като в една прокоба от миналата година: нито една от страните не може – и дълго време няма да може – да напредне съществено.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и много бързо превзе около 27% от територията ѝ. Месеци по-късно Украйна я отблъсна на много места и Русия контролираше вече около 18% от съседната ѝ държава. Тези "около 18%" бяха същите и през 2023, когато Украйна беше преминала в неуспешно контранастъпление.

Те са същите и днес, когато Русия е в настъпление.

15:59 30.7.2024

Русия е увеличила броя на ракетоносците си в Черно море

Русия е увеличила с още един броя на ракетоносците си в Черно море и те вече са три, съобщиха Военноморските сили (ВМС) на Въоръжените сили на Украйна във вторник.

Става дума за кораби, които са носители на крилати ракети "Калибър" с общ залп до 12 ракети. Според информацията, публикувана от ВМС на Украйна, първият такъв кораб е бил изведен в Черно море на 28 юли, вторият на 29-ти, а третият на 30-ти.

През април Украйна съобщи , че от началото на пълномащабната война Черноморският флот на Русия е загубил около една трета от своите кораби поради повреда, причинена от украински удари.

09:35 30.7.2024

Районът на Покровск в Донецка област остава една от "най-горещите зони" на фронта

През изминалото денонощие в Украйна са регистрирани 149 бойни сблъсъка, повечето от които в района на Покровск, Донецка област. Там където украинските сили са спрели 52 руски атаки, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Според информацията в това направление руските войски атакуват в районите на десет различни населени места, като най-активни са при Новоолександровка, Желани и Прогрес.

С това Покровск остава една от най-горещите зони на фронта, отбелязва украинската редакция на Радио Свободна Европа. Ден по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че през последните няколко седмици именно там се провеждат „най-тежките вражески атаки“.

12:56 29.7.2024

Украйна нанесе още удари по енергийна инфраструктура в Русия

Украйна нанесе поредица от безпилотни удари дълбоко в територията на Русия и повреди енергийни съоръжения в два руски региона. За това съобщиха руското министерство на отбраната и регионални служители в понеделник.

В западната руска област Орловска електроцентрала е била повредена от падащи отломки от два свалени украински дрона, написа областният управител Андрей Кличков в приложението Телеграм.

Във Воронежка област пък е повредена комунална инфраструктура в село Газопровод. Причината също са падащи отломки от украински дрон, написа областният управител Александър Гусев в Телеграм.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че в нощта на неделя срещу понеделник противовъздушната му отбрана е унищожила 39 украински дрона над Курска, Белгородска, Воронежка и други области. Твърденията на Русия не могат да бъдат проверени по независим път.

Това е вторият пореден ден, в който украински атаки нанесоха щети на руски енергийни съоръжения. В неделя предполагаеми украински военни дронове удариха петролен склад в Курска област.

От първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна силите на Москва систематично атакуват украински енергийни и граждански инфраструктурни обекти. На свой ред Украйна започна да атакува съоръжения за преработка на нефт и друга енергийна инфраструктура на територията на Русия, които работят основно за подпомагането на войната в Украйна.

10:36 28.7.2024

Дрон подпали руско петролно депо в Курск

Предполагаем украински дрон порази петролно депо в руския регион Курск, съобщи руски официален представител. Видео показва огромен пламък, осветяващ небето рано сутринта.

Три резервоара за съхранение са се запалили в резултат на удара, съобщи изпълняващият длъжността областен управител Алексей Смирнов. Той каза, че един от пожарите е бил бързо потушен, но пожарникарите се опитват да потушат другите два пожара.

Смирнов каза, че дроновете са повредили и няколко жилищни сгради в региона. Един човек е ранен. Руското министерство на отбраната съобщи в Telegram, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили два дрона над района на Курск, който граничи с Украйна. Украйна смята руската петролна инфраструктура за легитимна военна цел и започна да я насочва към нея в началото на 2024 г. Украйна широко използва дронове с голям обсег, които на практика са единственото оръжие, което може да порази военни съоръжения навътре в Русия. Руските петролни рафинерии и военни съоръжения редовно са обект на удари от украински дронове.

10:37 27.7.2024

Украинската армия е под силен натиск в Донецк

Украинските сили са под силен натиск в източната част на страната, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. По думите му Покровск, в района на Донецк, е основен фокус на руските атаки.

Генералният щаб съобщи, че руските сили са предприели повече от 30 атаки в района на Покровск, но "плащат висока цена за опитите си да напреднат" там.

09:44 26.7.2024

САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ откри грешка в изчисленията си, свързани с изпратената за Украйна военна помощ. Пентагонът е надценил част от изпратената военна помощ с 2 млрд. долара.

Това не е първата подобна грешка, а според службата за правителствена отчетност тези неточности се дължат заради оценката на оръжието, което се изпраща, тъй като голяма част от него е произведено преди години.

През 2023 г. Пентагонът обяви, че при отчитането на изпратените в Украйна материали за милиарди е използвана „възстановителна стойност“ вместо „амортизирана стойност“. Тази корекция разкри грешка за общо 6,2 млрд. долара.

10:21 25.7.2024

Украйна е унищожила руски дронове над седем области

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 25 от 38 дрона, изстреляни от Русия към нейната територия в четвъртък сутринта, съобщиха военновъздушните сили.

Безпилотните самолети са унищожени над Одеска, Херсонска, Николаевска, Киевска, Сумска, Житомирска и Черкаска област, съобщиха военните.

Те добавиха, че три безпилотни самолета „са били изгубени на място след пресичане на румънската граница“. Румъния, която е членка на НАТО, съобщи, че за окръг Тулча, който граничи с Южна Украйна, са изпратени съобщения по мобилните телефони, предупреждаващи местните жители за риск от падащи отломки от дронове. Това е вторият път, когато Румъния издава такова предупреждение в рамките на няколко дни.

09:51 24.7.2024

Пентагонът препотвърди подкрепата си за Украйна след оттеглянето на Байдън

Американският министър на отбраната Лойд Остин препотвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна в телефонен разговор с украинския си колега Рустем Умеров, предаде Ройтерс.

Разговорът между двамата идва дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата за нов мандат в Белия дом. До момента той беше един от най-постоянните поддръжници на Украйна, а Вашингтон изпрати многомилярдна военна помощ на Киев.

„В рамките на телефонния разговор министърът препотвърди неизменната подкрепа на САЩ за Украйна с оглед на руската агресия“, каза говорител на Пентагона.

Двамата военни министри са обсъдили развитието на ситуацията на фронта, както и нуждите на Украйна, свързани с военните действия.

12:57 22.7.2024

Русия е свалила десетки дронове. Ударена е руска петролна рафинерия

Русия твърди, че е свалила 75 украински дрона, насочени към руска територия, от които 47 са били насочени към Ростовска област, граничеща с Украйна. Това съобщи в понеделник Франс прес, цитирайки руското министерство на отбраната. Свалени са също по един дрон над Воронежка, Белгородска и Смоленска област, осем - над Краснодарска област и 17 над Черно и Азовско море, казват от министерството.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на руски канали в "Телеграм", че руската черноморска петролна рафинерия в Туапсе, собственост на компанията "Роснефт". Отломки от сваления дрон са предизвикали пожар в рафинерията. Няма жертви, а пожарът е бил овладян. Не е ясно дали рафинерията работи и какви са щетите.

Рафинерията в Туапсе е била мишена на няколко военновъздушни атаки от началото на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

17:35 21.7.2024

Русия нападна украинската столица Киев с дронове и ракети в нощта на събота срещу неделя, предаде Ройтерс. Това е петата атака на Москва срещу града за последните две седмици.

След нападението украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му има нужда от оръжия с далечен обсег, за да се защити.

09:13 21.7.2024

Украйна е изправена пред сурова зима заради руските удари по енергийни обекти, твърди ООН

Украйна е изправена пред тежка зима заради енергийната криза, предизвикана от руските атаки срещу енергийни обекти в страната. За това предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от БТА.

Новината идва в разгара на лятото, но и ден след като Русия нанесе удари с дронове и ракети върху енергийни съоръжения в цяла Украйна. Подобни удари са довели до леко увеличение в броя на украинските бежанци през последните няколко месеца.

„Енергия, енергия, енергия. Никога не съм виждал такова единодушие навсякъде. [Украинците] наистина са загрижени за този проблем“, каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА.

Според него официалните лица в страната са силно обезпокоени за ситуацията, а гражданите вече се страхуват, че ще останат без отопление през зимата.

„Притеснени са, че ще трябва да посрещнат зимата - или дори този много горещ сезон, без електричество“, каза Гранди и добави, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

От март 2024 г. досега руските нападения с ракети и дронове са унищожили повече от девет гигавата мощности на украинските електроцентрали. Затова през последните месеци в цялата страна често има прекъсване на електрозахранването.

15:02 20.7.2024

Русия атакува енергийни обекти в Украйна. Има поне две жертви

Руски дронове и ракети поразиха енергийни съоръжения в цяла Украйна в нощта на петък срещу събота, предаде БТА.

Олег Синегубов, губернатор на Харковската област в Украйна, каза, че ракети „Искандер“ са убили двама души и са ранили други трима в източната част на областта.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че системите им за противовъздушна отбрана са свалили 13 от общо 17 изстреляни руски дрона в пет региона на страната.

Официални лица в Сумска и Черниговска област обаче казаха, че дронове „Шахед“ са поразили и повредили енергийни обекти в северните територии. Има информация и за поразен обект от енергийната инфраструктура в централната Полтавска област.

09:41 20.7.2024

Руски удар порази детска площадка в Миколаив и уби най-малко трима души

Руски ракетен удар по южния украински град Миколаив е поразил детска площадка, като е убил най-малко трима души, включително едно дете. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в петък, в публикация в приложението Телеграм.

При атаката са ранени и други петима души, добави Зеленски, като призова света да помогне за спирането на руския „терор“.

Кметът на Миколаив Олександър Сиенкевич потвърди в Телеграм новината за атаката с три жертви.

„Това унищожаване на живота трябва да спре“, написа Зеленски. „Необходими са нови решения в подкрепа на нашата отбрана. Русия трябва да усети силата на света.“

Пристанищният град Миколаив в Украйна редовно е обект на атаки от руска страна. Москва отрича нападенията ѝ да са насочени срещу гражданска инфраструктура.

14:27 19.7.2024

Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит

При руски обстрел в петък е била убита цивилна жена в Билозерка в Херсонска област в Украйна. Това съобщи областният управител Олександър Прокудин в Telegram.

Друг руски удар срещу град Чугуев в североизточната Харковска област рани най-малко седем души, съобщи регионалният ръководител Олег Синегубов.

В Сумска област, близо до границата с Русия, най-малко един цивилен е бил ранен от руски обстрел, съобщиха регионални власти.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили 19 украински дрона над Курска и Белгородска област, както и над окупирания от Москва полуостров Крим.

09:31 19.7.2024

Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент

Руската армия напредва бавно, но сигурно. Украйна е в капана на стотиците километри фронтова линия, където силите ѝ са разпилени. Сега тя се бори да опази Харков, Часив яр и Торецк. Но има и друго.

09:28 19.7.2024

Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Словения Роберт Голоб подписаха в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа между двете страни.

Словения вече предостави на Украйна 13 пакета военна помощ и възнамерява да поддържа това ниво на подкрепа през 10-те години на споразумението. То предвижда милиони евро за хуманитарна помощ и икономическо възстановяване, съобщиха от офиса на Голоб.

Зеленски, който беше във Великобритания за среща на европейски лидери, подписа отделно споразумение за сигурност и с чешкия премиер Петър Фиала. От кабинета на Зеленски съобщиха, че значителна част от споразумението е посветена на засилено сътрудничество във военно-техническата сфера, включително възможността за производство на леки оръжия, дронове, електроника и тежко оборудване.

17:05 18.7.2024

Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим

Дронове на Службата за сигурност на Украйна са ударили база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в окупирания полуостров Крим. Това съобщи източник от правоохранителните органи на Киев пред украинската служба на Радио Свободна Европа (РСЕ).

По негови данни през нощта срещу четвъртък военноморските сили на Русия са провели учения за защита на акваторията на езерото Донузлав в Крим.

„Благодарение на безпилотните самолети на СБУ тези учения се провалиха, защото руснаците не успяха да защитят дори базата си, да не говорим за акваторията на езерото“, каза източникът на РСЕ.

В същото време Министерството на отбраната на Русия в изявление в четвъртък съобщи за унищожаването на 10 „безпилотни катера“ във водите на Черно море.

11:39 18.7.2024

Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ

Русия и Украйна съобщиха, че са осъществили размяна на затворници с посредничеството на Обединените арабски емирства. Тя е включвала 190 военнопленници

Министерството на отбраната на Русия съобщи в публикация в Telegram на 17 юли, че всяка от страните е разменила по 95 души в рамките на сделката. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди това.

„Освободените [руски] военнослужещи ще бъдат превозени до Москва с военнотранспортни самолети на руските Въздушно-космически сили за лечение и рехабилитация в медицински заведения на руското Министерство на отбраната“, се казва в поста.

Зеленски благодари на ОАЕ за помощта при улесняването на размяната, една от няколкото между Москва и Киев през последните месеци.

„Благодарен съм на нашия екип, участващ в обмена на затворници, и на Обединените арабски емирства за улесняването на процеса на освобождаване“, написа Зеленски.

Зеленски добави, че разменените са войници от въоръжените сили на Украйна, военнослужещи от Националната гвардия и граничари.

Това е петият път тази година, когато Обединените арабски емирства съдействат за размяна на пленници, като се започне от 3 януари с връщането на 230 украински граждани в Киев и 248 руснаци, освободени от Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG