Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

13:00 11.7.2024

Членове на НАТО дават противовъздушна отбрана и изтребители на Украйна

"Много скоро" Нидерландия ще започне да доставя на Украйна обещаните компоненти на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза министърът на отбраната на страната Рубен Бекелманс пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В сряда държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен каза, че в момента изтребители F-16 са на път за Украйна от Дания и Нидерландия. В четвъртък Бекелманс каза, че изтребителите ще бъдат предоставени "възможно най-скоро". Той добави, че страната му и съюзниците от НАТО "работят усилено за откриването на европейски тренировъчен център в Румъния", който да подготви украинските пилоти да летят на F-16.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече обещанията "ясен сигнал, че способността на Русия да тероризира украинския народ, градове и общности ще продължи да намалява". По думите му Украйна се нуждае от поне седем допълнителни системи "Пейтриът", за да защити централните си градове.

17:54 10.7.2024

F-16 пътуват за Украйна от Дания и Нидерландия

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен каза в сряда, че в момента изтребители F-16 са на път за Украйна от Дания и Нидерландия. Блинкен не уточни броя на изтребителите. В кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон той допълни, че през следващите няколко дни ще бъде разкрит "невероятно солиден пакет за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за членството на Украйна в НАТО".

11:08 10.7.2024

Русия атакува пристанищна инфраструктура в Одеса

Руска ракетна атака порази украинския пристанищен град Одеса в нощта на вторник срещу сряда, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм.

Според Кипер атаката е била насочена срещу пристанищната инфраструктура в града. Загинали са двама души - охранител и шофьор на камион. Нанесени са щети на складове, товарен транспорт и цивилен кораб.

Украинските военновъздушни сили (ВВС) съобщиха за руски атаки срещу инфраструктурни обекти в още седем региона на страната.

Украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили три от пет изстреляни ракети и 14 от 20 дрона, насочени от Русия по цели в Одеска, Николаевска, Херсонска, Днипропетровска и други области, каза командирът на ВВС Микола Олешчук.

Одеса е черноморско пристанище от решаващо значение за износа на зърно от Украйна и многократно е обект на нападения от страна на Русия.

10:31 10.7.2024

САЩ и НАТО ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, включително още системи „Пейтриът“. Това стана ясно от изказване на американския президент Джо Байдън във вторник, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Новината идва, след като в понеделник Русия нанесе на Украйна един от най-тежките въздушни удари от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Руската ракетна атака порази редица граждански обекти, включително детска болница в Киев, и уби повече от 40 души.

12:12 9.7.2024

Четирима души са убити при атака с дрон в Белгородска област

През нощта срещу вторни Украйна изстреля десетки дронове към различни области в Русия. Белгородска област са убити четирима души, а 20 са ранени, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. По думите му са били атакувани няколко града и села от граничещия с Украйна регион. Разрушени няколко десетки къщи и автомобили, има смущения в електропреносната мрежа.

Съобщения за нападения с дронове през нощта на 9 юли постъпват и от Ростовска, Воронежка, Астраханска, Курска и Волгоградска област. Няма информация за жертви. Във Волгоградска област няколко дрона са атакували град Калач-на-Дон. Запалили са се петролна база и подстанция, съобщи губернаторът на областта Андрей Бочаров. Аварийни служби работят на мястото на пожара, няма опасност за жилищни обекти, добави той.

Според губернатора Игор Бабушкин в Астраханска област е "успешно отблъсната" масирана атака с дронове. По думите му няма пострадали. Летищата във Волгоград и Астрахан са въвели ограничения за движението на самолети. Дронове са се опитали да атакуват и Воронежката област. По предварителни данни всички са били унищожени.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта над Ростовска област са били прихванати 21 дрона, над Астраханска област - пет, над Курска област - седем, над Белгородска област - три и над Воронежка област - два.

10:52 8.7.2024

Руски ракетен удар срещу Украйна уби най-малко 20 души. Поразена е детска болница

В понеделник сутринта руските военни нанесоха масиран ракетен удар по Украйна, съобщават украинските военновъздушни сили. Поне 20 души са убити, поне 40 са ранените - в Киев, Кривой Рог и Покровск.

При удара е поразена детска болница в Киев. Засегнати са жилищни сгради и инфраструктурни обекти в цялата страна, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Ракетите са изстреляни от стратегически бомбардировачи от Каспийско море. В цяла Украйна е обявена тревога. В Киев се чуха експлозии, а военновъздушните сили казаха, че срещу украинската столица са изстреляни хиперзвукови ракети "Кинжал", които летят десет пъти по-бързо от скоростта на звука и е много трудно да бъдат прехванати от противовъздушната отбрана.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за жертви в Соломенския район на града. Украински Телеграм канали пишат за "гъст дим" след експлозиите.

Русия е изстреляла общо над 40 ракети срещу Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск, Краматорск.

По-рано в понеделник петима цивилни загинаха, след като колата им се натъкна на мина, поставена от руските сили на горски път, съобщи областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

14:35 7.7.2024

Украински дронове са взривили склад с боеприпаси във Воронежка област в Русия

В руската Воронежска област в събота срещу неделя украински дронове са атакували склад, където според местните власти са били съхранявани „взривоопасни предмети“. Предполага се, че става дума за склад за боеприпаси, съобщава Радио Свобода.

Областният управител Александър Гусев казва, че дроновете са били свалени от противовъздушна отбрана, а пожарът е възникнал след падането на отломките им. В резултат на един от взривовете се е запалила стопанска постройка. Участъкът от пътя, който минава през населеното място, е блокиран. Властите са започнали евакуация на жителите от околността.

Украински медии, които се позовават на неназовани източници в Службата за сигурност на Украйна, твърдят, че складът се намира в село Сергеевка, Подгоренски район. Според тях във военния склад с площ от около 9000 кв.м са разположени ракети земя-земя, земя-въздух, снаряди за танкове и артилерия, и кутии с боеприпаси за огнестрелни оръжия. Няма официално потвърждение на тази информация нито от руска, нито от украинска страна.

Регионите на Русия, граничещи с Украйна, са подложени на ежедневни обстрели и атаки с дронове през последните месеци. Руската страна обвинява за тях украинските въоръжени сили. Украинското командване по правило не коментира обстрела.

Хиляди други остават. Как отвлечено в Русия дете се върна в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

16:02 6.7.2024

Над 100 000 домакинства в Северна Украйна са без ток и вода след руски удари

Над 100 000 домакинства в Северна Украйна останаха без ток и водоснабдяване заради руски удари през нощта на 5 юли, съобщиха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Сумският регион, който граничи с Русия, потъна в мрак, след като руска въздушна атака повреди енергийната инфраструктура. Няколко часа по-късно украинската обществена телевизия съобщи, че руски безпилотни самолети са ударили столицата на областта Суми и са прекъснали водоснабдяването, след като са засегнали електропроводите, захранващи системата от помпи.

В източната Донецка област при руски обстрел снощи са загинали 11 цивилни и са ранени 43 души, съобщи днес местният губернатор Вадим Филашкин. Петима души са загинали в град Селидово, югоизточно от Покровск, който се превърна в епицентър на бойните действия на фронта. В събота сутринта украинският генерален щаб съобщи, че през изминалото денонощие украинските и руските сили са влезли в 45 сблъсъка в Покровското направление.

08:46 5.7.2024

Експлозии избухнаха в руския град Ростов на Дон

Експлозии са избухнали в Ростов на Дон в Русия в нощта срещу петък, като местните власти съобщиха за "работа на системите за противовъздушна отбрана поради нападение от дронове".

Ростов на Дон е най-големият град в Югозападна Русия и се намира недалеч от границата с Украйна.

„В района на Ростов подразделенията на противовъздушната отбрана работят срещу няколко въздушни цели на противника“, написа губернаторът на Ростовска област Васил Голубев в Телеграм около три часа сутринта.

Губернаторът добави, че "информацията за последствията се изяснява".

Междувременно в местни медии бяха публикувани кадри, показващи предполагаемия момент на „свалянето на един от безпилотните самолети над Ростов“. Радио Свободна Европа не може да провери тази информация чрез независими източници.

Украинската страна все още не е коментирала информацията.

15:53 4.7.2024

Украинската армия се е изтеглила от част от Часов Яр

Украинските войски са се изтеглили от част от град Часов Яр в Донецка област, потвърдиха от армията на Украйна в четвъртък. За града се водят ожесточени боеве от месеци.

„Решението за отстъпление на по-защитени, подготвени позиции беше одобрено от командването. Но и там противникът не спира активните бойни действия. Той има определени срокове, които не може да спази няколко месеца подред“, каза говорителят на Хортицката оперативно-стратегическа група войски Назар Волошин.

През юни британското разузнаване отбеляза , че Часов Яр е ценен за Русия поради стратегическото му местоположение в планините, както и заради използването му като логистичен център за въоръжените сили.

Часов Яр имаше население над 10 000 души преди началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация. Той се превърна в първа фронтова линия, след като руските военни превзеха град Бахмут, разположен на 10 километра от града.

08:26 4.7.2024

Руската армия се опитва да пробие украинската отбрана край Покровск

Руската армия се опитва да пробе украинските отбранителни линии край източния град Покровск в Донецка област, според 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна, цитирана от ДПА.

В градът в момента са съсредоточени голяма част от бойните действия във войната на Русия срещу Украйна, която започна през февруари 2022 г.

Руската армия разчита предимно на масирани пехотни атаки, подкрепени от бойни дронове, съобщи в телевизионен ефир говорителката на бригадата Анастасия Блишчук.

„За последния месец сме виждали бронетехника само в единични случаи. Това е така, защото те просто нямат повече техника“, каза тя.

Когато правим облитания с дронове, виждаме „огромни купища“ унищожена бронирана техника и затова руските сили се опитват да надвият в борбата чрез силни пехотни сили, допълни Блишчук.

Според украинския генерален щаб руската армия се опитва „да засили ударите си“ на Покровското направление. Съответно украинските сили укрепват отбранителните си линии и доставят допълнителни боеприпаси в района.

В същото време руското Министерство на отбраната съобщи, че силите му са установили контрол над квартал на ключовия град Часов Яр, но Киев заяви, че в района се водят ожесточени боеве, предаде Ройтерс в четвъртък.

15:45 3.7.2024

Най-малко петима души бяха убити, а десетки ранени при руска ракетна атака срещу Днипро

В резултат на руска атака срещу град Днипро в сряда загинаха петима души, а други 34 бяха ранени, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Отново терористични атаки на руснаци срещу града ни. Моите съболезнования на семейството и приятелите. Включени са всички необходими звена на Държавната служба за извънредни ситуации, спасителите оказват помощ на всички пострадали“, написа той и публикува и видео от момента на удара.

Според Зеленски "само две неща могат да спрат този руски терор" - модерните системи за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег.

Заради смъртоносната атака четвъртък, 4 юли, беше обявен за ден на траур в Днипро, съобщи кметът на града Борис Филатов.

По-рано Филатов съобщи, че отломки са влетели в интензивното отделение на детската болница в града, но няма жертви. Разрушения има и в една от амбулаториите, а в друга болница е пламнал пожар в едно от помещенията.

10:32 3.7.2024

Безпилотни катери атакуваха руския черноморски град Новоросийск

Безпилотни катери са атакували през нощта срещу сряда град Новоросийск, разположен на брега на Черно море източно от окупирания полуостров Крим, пишат руски канали в Телеграм.

В града е обявена тревога, а част от улиците са блокирани, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа.

Базата на Черноморския флот на Русия се намира в Новоросийск. Британското разузнаване отбеляза през април, че Черноморският флот до голяма степен е изтеглил своите кораби и подводници от Севастопол на изток именно към Новоросийск.

Местните власти в Новоросийск засега не съобщават за нападението, но министерството на отбраната на Русия съобщи за атака с дронове и безпилотни катери срещу обекти на руска територия. Руски медии пък съобщават, че се предполага, че във водите на Черно море са били унищожени два безпилотни катера, насочени към Новоросийск.

Руското министерство на отбраната обвинява Киев за атаката. Украинската страна все още не е коментирала тази информация.

16:58 2.7.2024

Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в окупирания Крим

Военновъздушните сили (ВВС) на украинските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли успешен удар по склад за боеприпаси в окупирания от Русия Крим. Според изявлението това е станало в понеделник, 1 юли.

„На 1 юли 2024 г. украински пилоти нанесоха съкрушителен удар на склад за боеприпаси в Крим“, каза командирът на украинските ВВС Микола Олещук.

В същото време редица канали в Телеграм съобщиха, че е ударено хранилището за дронове Шахед. Руските власти не са коментирали информацията за атаката срещу склада.

16:55 2.7.2024

Русия твърди, че е ударила пет украински изтребителя Су-27

Министерството на отбраната на Русия съобщи , че в понеделник в резултат на ракетна атака на летището в Миргород в Централна Украйна са били унищожени и повредени пет изтребителя Су-27 в ремонт.

Преди това в социалните мрежи беше съобщено за звуци от експлозии в покрайнините на Миргород, където се намира военното летище.

Ударът по летището беше потвърден от бившия говорител на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат. Той обаче отрече твърденията на Москва за размера на щетите.

„Имаше удар. Има загуби, но съвсем не както врагът твърди, в крайна сметка те винаги го правят от началото на нахлуването“, написа той във Фейсбук. Игнат обаче не уточни какви точно са загубите.

16:52 2.7.2024

Орбан пристигна на първо посещение в Киев от началото на руската инвазия

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да ускори мирните преговори, съобщи Ройтерс във вторник.

Това стана по време на първото посещение на Орбан в Украйна след началото на руската пълномащабна инвазия в страната през 2022 г. Орбан често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна.

08:45 2.7.2024

Крим и руската Белгородска област са под обстрел

В понеделник вечерта град Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим беше подложен на нова ракетна атака. Съобщава се и за голям пожар, като все още не е ясно къде точно е бил той.

Назначеният от Русия ръководител на Севастопол Михаил Развожаев написа в Телеграм, че „по предварителна информация четири въздушни цели са унищожени в небето над акваторията и в района на Балаклава [част от Севастопол]“. По негова информация фрагменти от свалените цели са паднали в крайбрежната зона и района на Балаклава. Все още се изясняват щетите по инфраструктурата.

Командването на украинските въоръжени сили не е коментирало удара по Севастопол.

Същата вечер според областната управа на руската Белгородска област е имало обстрел, който е довел до една жертва и седем ранени. В Белгород са повредени 22 къщи и 10 коли.

16:53 1.7.2024

Руските атаки и високите температури предизвикаха спирания на тока в Украйна

Украинският доставчик на електроенергия Укренерго предупреди за прекъсвания на електрозахранването и други ограничения в понеделник. Те се налагат вследствие на руските атаки по енергийната инфраструктура и повишеното търсене поради високите летни температури.

Компанията призова украинците да следят потреблението си и да избягват едновременното използване на уреди с висок разход на енергия.

От месеци Русия атакува електрическата мрежа на Украйна, което води до чести прекъсвания на електрозахранването. През март министър-председателят Денис Шмигал заяви, че 80% от топлоелектрическите мощности на страната са били унищожени.

10:45 1.7.2024

Русия съобщи за нападения от над 30 дрона

Русия съобщи за нападение от 36 дрона през изминалото денонощие. Според Министерството на отбраната на Руската федерация над територията на Брянска област са били свалени или отблъснати 18 безпилотни летателни апарата (БПЛА), над Курска и Белгородска области - по 9 БПЛА.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в Телеграм, че градският район Грайворон е атакуван. По думите му се предполага, че са пострадали две къщи и една кола, а частна къща е разрушена.

Към момента няма съобщения за удари по друга инфраструктура.

Въпреки това част от сградите в Белгород и Белгородска област останаха без електричество, а местни енергийни експерти казаха, че прекъсванията са настъпили "поради технологично нарушение, причинено от външно въздействие върху енергийния обект".

В други руски региони не се съобщават за последствията от нападенията, като се твърди само, че дроновете са били свалени.

Според руското министерство на отбраната Киев стои зад атаката. Украинската страна все още не е коментирала тази информация.

13:38 30.6.2024

Запорожка област обяви траур за загиналите във Волнянск

В Запорожка област 30 юни е обявен за ден на траур в памет на загиналите при руския ракетен удар по Волянск в събота. Това съобщи в неделя сутринта началникът на областната военна администрация Иван Федоров. При ракетната атака бяха убити седем души, от тях три деца. Ранени са 36 души, от които 8 деца.

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег и модерни противовъздушни системи. Взривове отекнаха в неделя сутрин в Одеска област, сирените за въздушна тревога бяха задействани в Одеса и региона около девет часа местно време. По информация на местните канали в Телеграм е имало взривове в района на курортното селище Каролино Бугаз.

През последното денонощие руските сили са нанесли удари и в Донецка област, по селища в района на Бахмут, както и срещу Харковска област.

Заредете още

XS
SM
MD
LG