Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия няма да надделее". САЩ и НАТО ще изпратят още системи за ПВО на Украйна


Американският президент Джо Байдън говори по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 9 юли 2024 г.
Американският президент Джо Байдън говори по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 9 юли 2024 г.

САЩ и НАТО ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, включително още системи „Пейтриът“. Това стана ясно от изказване на американския президент Джо Байдън във вторник, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Новината идва, след като в понеделник Русия нанесе на Украйна един от най-тежките въздушни удари от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Руската ракетна атака порази редица граждански обекти, включително детска болница в Киев, и уби повече от 40 души.

Според Байдън Русия се стреми към „нищо по-малко“ от това „да изтрие Украйна от картата“, но руският президент Владимир Путин няма да надделее.

„Украйна може и ще спре Путин, особено с нашата пълна колективна подкрепа“, каза Байдън в първия ден от срещата на върха на НАТО.

Той обяви намерението на западните съюзници на Киев да изпратят допълнителни тактически системи за ПВО и прехващачи „Пейтриът“ на нападнатата от Москва страна. Това трябва да се случи през следващите месеци.

Очаква се Германия и Румъния да изпратят няколко нови батареи „Пейтриът“, а Нидерландия и други страни да предоставят компоненти за сглобяването на още една такава система. Италия пък ще изпрати на Украйна система за ПВО от вида SAMP/T.

Канада, Норвегия, Испания и Великобритания ще предоставят други системи за ПВО, а други държави са се съгласили да изпратят боеприпаси за тях.

„Войната ще приключи с това, че Украйна ще остане свободна и независима държава. Русия няма да надделее“, каза още Байдън.

Неговата реч във Вашингтон беше внимателно проследена не само заради подкрепата за Украйна, но и заради цялостното му представяне месеци преди президентските избори в САЩ, които предстоят през ноември.

Някои членове на Демократическата партия на Байдън настояват той да оттегли кандидатурата си за втори мандат заради слабото представяне в първия му дебат в края на юни с опонента му от републиканците - бившия президент Доналд Тръмп. Изходът от надпреварата между тях може да промени курса на външната политика на САЩ.

В речта си по време на срещата на върха украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ и НАТО да не чакат резултата от президентските избори през ноември, за да подпомогнат Украйна.

В публикация в социалните мрежи Зеленски написа, че противовъздушната отбрана все още е ключово искане на страната му. От месеци той моли западните съюзници за повече ПВО и особено за ракетни системи „Пейтриът“.

Във вторник украинският президент каза още, че се стреми да осигури и допълнителни изтребители F-16 за Киев, както и че настоява „за засилени гаранции за сигурността на Украйна, включително оръжия, финансова помощ и политическа подкрепа“.

От вторник до четвъртък лидерите на страните от НАТО се срещат във Вашингтон, за да обсъдят укрепването на отбранителните способности на алианса и подкрепата за Украйна.

Сред основните теми са отношенията между Украйна и НАТО, увеличаването на боеспособните части, които могат да бъдат разположени на източния фланг на алианса при извънредни ситуации, както и повишаването на разходите за отбрана на страните членки.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Зеленски настоява за път към евентуално членство на Киев в алианса. Миналата седмица високопоставен служител на НАТО каза, че на срещата на върха организацията ще предостави план за „мост към членство“ на Украйна заедно с обещанията за допълнителна военна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG