Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безсърдечна агресия". Какво знаем за поразената от ракета детска болница в Киев


Последствията от ракетния удара по детската болница "Охматдит" в Киев, 8 юли 2024 г.
Последствията от ракетния удара по детската болница "Охматдит" в Киев, 8 юли 2024 г.

Руска ракета порази детска болница в Киев в понеделник сутринта. Сериозно пострадала е сградата на токсикологията на една от най-големите детски болници в Европа - "Охматдит".

Нападението е част от масиран ракетен удар, който Русия нанесе по територията на цяла Украйна. По данни на украинското вътрешно министерство са загинали повече от 20 души, а над 50 са ранени. Повечето от жертвите са в Киев и град Кривий Риг.

Повредени са и отделенията за интензивно лечение и операционните зали в детската болница, съобщи украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко. Всички пациенти са спасени оттам, но по предварителни данни в токсикологичното отделение има загинали и ранени. Според данните сред тях няма деца.

Възможно е под развалините да са останали хора. Медиците помагат на спасителите да ги извадят.

"Целенасочен удар срещу деца"

Украински официални лица обвиниха Русия в целенасочен удар по деца и призоваха западните партньори за повече усилия за предоставяне на военна помощ на Украйна за противодействие на агресията.

Руска ракетна атака удари по детската болница детски болници "Охматдит" в Киев, 8 юли 2024 г.
Руска ракетна атака удари по детската болница детски болници "Охматдит" в Киев, 8 юли 2024 г.

Руското министерство на отбраната каза, че ударът е бил насочен "по обекти на украинската военна промишленост и въздушни бази на военновъздушните сили на Украйна" и че "целите на удара са постигнати". По-рано руската информационна агенция ТАСС написа, че експлозиите в Киев са станали в близост до отбранителния завод "Артьом" и летище "Жуляни".

Русия отрича ударът да е засегнал граждански обекти. "Многобройните публикувани снимки и видеоматериали от Киев недвусмислено потвърждават факта на разрушения вследствие на падането на украинска ракета на противовъздушната отбрана", твърди руското министерство на отбраната.

Спасители и цивилни търсят затрупани под отломките на детската болница хора, 8 юли 2024 г.
Спасители и цивилни търсят затрупани под отломките на детската болница хора, 8 юли 2024 г.

На какво се основава това твърдение, не е ясно. Службата за сигурност на Украйна каза, че разполага с доказателства, че болницата е била ударена от руска крилата ракета Х-101.

На мястото са открити отломки от задната част на корпуса на ракетата със сериен номер и част от кормилото на същата ракета. В социалните мрежи беше публикувано и непроверено видео, за което се твърди, че е от момента, в който ракетата удря "Охматдит".

Западът осъди ракетното нападение. Посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк го нарече "безсърдечна агресия" и "пълно незачитане на човешкия живот".

По последни данни на властите в Киев 14 души са загинали, а повече от 30 са ранени при два ракетни удара в понеделник сутринта. Данните се актуализират, броят на жертвите може да е по-голям.

По данни на градската администрация отломки от свалените ракети са паднали в няколко квартала на града, включително в центъра. Няколко сгради са повредени и са избухнали пожари. В социалните мрежи се публикуват снимки и видеоклипове, на които се виждат облаци дим и звуци от експлозии.

Съобщава се, че ракетите са били изстреляни от стратегически бомбардировачи от Каспийско море. Военновъздушните сили на Украйна казаха, че срещу Киев са изстреляни хиперзвукови ракети "Кинжал", които летят десет пъти по-бързо от скоростта на звука и е много трудно да бъдат прехванати от противовъздушната отбрана.

Русия е изстреляла общо над 40 ракети срещу Киев, Днепър, Кривий Риг, Славянск, Краматорск, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Ударът по Киев на 8 юли е един от най-кървавите от началото на войната. На 29 декември миналата година след руски ракетен удар в украинската столица загинаха повече от 30 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG