Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан предложи нападнатата Украйна да търси спиране на огъня по време на среща в Киев


Унгарският премиер Виктор Орбан и украинският президент Володимир Зеленски, Киев, Украйна, 2 юли 2024 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан и украинският президент Володимир Зеленски, Киев, Украйна, 2 юли 2024 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да ускори мирните преговори, съобщи Ройтерс във вторник.

Това стана по време на първото посещение на Орбан в Украйна след началото на руската инвазия в страната през 2022 г. Орбан често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна.

По време на съвместна пресконференция с украинския президент Орбан призова Зеленски да работи за прекратяване на огъня, което да направи възможни преговорите за мир.

"Помолих президента да помисли дали не бихме могли да обърнем реда и да ускорим мирните преговори, като първо постигнем прекратяване на огъня", каза Орбан. "Едно прекратяване на огъня, свързано с краен срок, би дало възможност да се ускорят мирните преговори. Разгледах тази възможност с президента и съм му благодарен за честните отговори и преговорите."

Зеленски, който говори преди Орбан, не коментира предложението.

Орбан каза също, че Унгария би желала да има по-добри двустранни отношения с Украйна и че е готова да вземе участие в модернизацията на украинската икономика.

Зеленски изтъкна възможността двете държави да сключат широкообхватно споразумение за сътрудничество, което да регламентира взаимните отношения на страните.

Той също така призова Орбан, който в миналото е блокирал изплащането на помощта на Европейския съюз за Киев, да не възпрепятства военната помощ от ЕС за Украйна.

Орбан пристигна в Киев ден след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за следващата половин година.

Орбан е считан за един от най-близките съюзници руския президент Владимир Путин сред лидерите в ЕС. В началото на годината на лидерите от ЕС им отне седмици да преодолеят ветото на Будапеща върху помощта за Украйна в размер от 50 млрд. евро.

В края на юни започнаха преговорите за членство на Украйна в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG