Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:34 12.1.2024

САЩ налoжиха санкции на Русия заради използването на севернокорейски ракети

Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу три руски организации и едно физическо лице, обвинявайки ги в участие в предаването на севернокорейски балистични ракети на руската армия за използване срещу Украйна. Санкциите бяха обявени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи "Гласът на Америка".

Ръководителят на Държавния департамент каза, че прехвърлянето на балистични ракети от Северна Корея в Русия "подкрепя руската военна агресия, увеличава страданията на украинския народ и подкопава глобалния режим за неразпространение на оръжия".

На 4 януари говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че Русия е получила няколко ракети и пускови установки от КНДР и вече е изстреляла поне една ракета по Украйна при масиран удар на 30 декември.

В сряда, 10 януари, седем държави - членки на Съвета за сигурност на ООН, излязоха с изявление, в което осъдиха закупуването от Русия на севернокорейски ракети и използването им при ударите по Украйна. Те обвиниха Русия, че нарушава ембаргото върху военно-техническото сътрудничество с Пхенян, наложено от Съвета за сигурност.

Русия отрича използването на севернокорейски ракети.

17:41 11.1.2024

Белгия обмисля да предостави всички свои изтребители F-16 на Украйна

Белгия може да предостави всички свои изтребители F-16 на Украйна, съобщи министърът на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни, че страната разполага с "няколко десетки" такива самолети. Според белгийски медиите става дума за около 50, половината от които са в ремонт.

Доставката на "може би дори всички F-16" за Украйна зависи от получаването на новите изтребители F-35 за Белгийските военновъздушни сили, каза още Дедондер в интервю за една от националните телевизии. По-рано беше съобщено, че първите бройки от новите самолети се очакват до края на тази година.

Министърът добави, че се обсъжда предоставянето на Киев на допълнителна военна помощ за 611 милиона евро. От началото на войната Белгия е осигурила на Украйна такава подкрепа за 280 милиона, уточни тя.

14:00 11.1.2024

Ако има пауза във войната, Русия ще се снабди с повече оръжие, каза Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че пауза във войната няма да доведе до политически диалог с Русия и само ще ѝ бъде от полза, защото ще може да увеличи боеприпасите си. Той направи това изявление на пресконференция в Естония след среща с президента Алар Карис.

"Ние следим колко произвеждат. Виждаме голям дефицит на безпилотни самолети, артилерия и ракети", каза Зеленски и даде пример, че Русия постоянно прави големи покупки на дронове от Иран, както и с доставката на балистични ракети от Северна Корея.

"Те нямат време. Но светът също няма време да напълни складовете на Украйна. Ако рискуват и дадат 2-3 години на Русия, тогава тя може да ни прегази, ние не бихме поели такъв риск", добави той.

Зеленски ще се срещне и с премиера на Естония Кая Калас и ще произнесе реч в парламента. В сряда той беше на визита в Литва, където разговоря с президента, премиера и други политически лица.

08:07 11.1.2024

Русия удари с ракети хотел в Харков. Ранени са 13 души, сред които чужди журналисти

Две руски ракети поразиха хотел в центъра на втория по големина украински град - Харков в сряда вечерта. Ранени по последни данни са 13 души, един от които тежко, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов.

Той написа в Телеграм, че ударите са нанесени около 22,30 ч. местно време с ракети С-300 в Киевския район на града. 9 от ранените са откарани в медицински заведения, един от тях - 35-годишен мъж, е в тежко състояние. Сред ранените са и двама турски журналисти - военни кореспонденти на Анадолската агенция.

След атаката в сградата е избухнал пожар на площ около 20 кв. метра. Тези, които не са пострадали, са били евакуирани. На снимки, публикувани в социалната мрежа, се вижда, че много от прозорците са изпотрошени, има разрушени балкони и големи купчини отломки на улицата, които са премазали коли.

Ръководителят на прокуратурата в Харков Олександър Филчаков каза във видеоклип в Телеграм, че 23-ма гости и осем души персонал са били в хотела, военни не е имало. Кметът Игор Терехов съобщи, че са нанесени щети и по една частна и една общинска къща, както и по производствено предприятие и автосалон.

11:46 10.1.2024

40% от украинците ще имат нужда от хуманитарна помощ през 2024 г., съобщи ООН

Повече от 14,6 милиона жители на Украйна или около 40% от общото население на страната ще се нуждаят от хуманитарна помощ през 2024 г., тъй като войната, предизвикана от непровокираната инвазия на Русия, продължава да причинява смърт и разрушения. Това съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Настоящата хуманитарна ситуация вероятно ще се влоши още повече тази година, ако военните действия продължат и ударите, насочени към енергетиката и друга критична инфраструктура, се увеличат тази зима, предупредиха OCHA и мисията на ООН в Украйна в изявления, публикувани на 9 януари.

OCHA съобщи, че войната е принудила около 6,3 милиона украинци да потърсят убежище в чужбина, а към края на миналата година в Европа са регистрирани 5,9 милиона бежанци от Украйна.

08:29 10.1.2024

Руски дронове удариха Сумска област

Руската армия е атакувала граничните райони на украинската Сумска област с дронове "Шахед" във вторник вечерта. Това съобщи регионалното военно управление на Сумска област, цитирано от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Според информацията два безпилотни летателни апарата "Шахед" на руските сили са поразили Дома на културата в Краснополск. Щети има и по частни къщи и електропроводи, се казва в съобщението в Телеграм на местните власти.

От областната управа допълват, че информацията за пострадалите се изяснява.

От началото на пълномащабната си военна инвазия руската армия редовно бомбардира украински градове и села, включително граничещите с Руската федерация.

08:58 9.1.2024

Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската война в Украйна. Това съобщи в понеделник ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак, цитиран от БТА. Ермак се позовава на данни на ООН.

Новината идва, след като през март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин и детския омбудсман в страната Мария Лвова-Белова по обвинение за незаконно прехвърляне на украински деца в Русия. Това се оценява като военно престъпление.

08:53 9.1.2024

"Терористът трябва да плати". Киев ще отговори на руските атаки

Украинската армия ще отговори на засилените руски атаки през последните десетина дни. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Терористът трябва да плати най-вече за щетите, причинени от терора и Русия ще плати за това", каза той.

При последните въздушни атаки на Москва бяха убити четирима души, а други 45 - ранени. Обект на въздушните удари бяха Харков, Запорожка и Хмелницка области, както и в родния град на Зеленски Кривой рог.

Президентът на Украйна каза още, че преговорите с международни партньори в идните дни ще са фокусирани върху укрепване на украинската противовъздушна отбрана.

13:38 8.1.2024

Нова руска атака срещу Украйна уби поне четирима души

Най-малко четирима души са загинали при масираните удари на Русия срещу Украйна в понеделник сутринта, съобщиха украински военни и официални лица, цитирани от световните агенции.

Повече от 40 души са ранени при атаките. Нанесени са и щети на инфраструктурни обекти.

Две от жертвите са в Хмелницка област, където местните власти съобщиха за поне 6 взрива. Загинала е и една жена в град Кривой Рог, заяви областният управител там.

Четвъртата жертва, известна до този момент, е възрастна жена в района на Харков.

Останалите руски ракети от атаката в понеделник бяха насочени срещу Запорожие и Днипро.

Украинските военни съобщиха още, че силите им за противовъздушна отбрана са свалили 18 от 51 ракети, изстреляни срещу Украйна. Свалени са и 8 дрона, произведени в Иран.

08:50 8.1.2024

Русия атакува Харков, Днипро и други градове. Украйна обяви въздушна тревога

Мащабна въздушна тревога беше обявена в Украйна в понеделник сутринта на фона на руски ракетни удари в няколко града, съобщи Радио Свобода.

Има информация за атаки над Харков, Днипро, Запорожие, Кривой Рог и Хмелницки.

„Сутринта започна с взривове в града. Възможни са още атаки и призовавам всички да бъдат внимателни“, каза кметът на Харков Игор Терехов.

Ръководителят на Запорожката областна военна администрация Юрий Малашко съобщи, че броят и последствията от ударите на територията на Запорожие ще бъдат обявени след свалянето на въздушната тревога.

Олександър Вилкул, ръководител на Съвета за отбрана в Кривой Рог, съобщи за масови атаки над града. По-рано украинските военни споделиха информация за балистични ракети, изстреляни от незаконно анексирания от Русия полуостров Крим в посока на Кривой Рог.

17:51 7.1.2024

Най-малко 11 души, сред които и пет деца, бяха убити при руска атака срещу град Покровск в Източна Украйна.

17:48 7.1.2024

Двама загинаха, а 12 са ранени след руски атаки срещу Херсон и Днипро

Най-малко двама са загинали, а други 12 души са били ранени след руски атаки в районите на украинските градове Херсон и Днипро. Атаките са били извършени в нощта между събота и неделя, съобщават властите в Киев.

Атаката в района на Херсон е била по поречието на река Днепър. Освен 12-те ранени атаката над Днипро е засегнала няколко сгради, сред които и ученическо общежитие.

„Врагът обръща фокуса си към атаки над териториите по фронта“, каза говорител на военновъздушните сили на Украйна.

Атаките идват на фона за интензивните удари, които Русия нанася от края на декември. Те доведоха до десетки убити и още много ранени.

10:59 6.1.2024

Един човек загина след руска атака в Херсон

Един човек загина, а още един беше ранен след руска атака срещу стопанско предприятие в област Херсон. Това съобщи местната администрация.

Жертвата е 35-годишен мъж, който е бил убит след ракетен удар срещу предприятието. При нападението е бил ранен и 60-годишен местен жител. По данни на местните власти общо „четири насочени атаки“ в района са довели до разрушаване на сгради и техника.

Украйна си върна Херсонска област, след като преди това тя беше окупирана от Русия. След като Киев си върна контрола над областта Русия често извършва нападения с ракети, артилерия и дронове основно срещу цивилни цели. Въпреки доказателствата за атаките Москва отрича да атакува цивилни цели.

11:28 5.1.2024

Украйна съобщи, че е ударила руски военен команден пункт край Севастопол и военна част край град Евпатория на окупирания полуостров Крим късно вечерта в четвъртък.

08:55 5.1.2024

Руските системи за ПВО са свалили 10 въздушни цели над Белгород

Руските системи за противовъздушна отбрана са свалили 10 въздушни цели над град Белгород вечерта в четвъртък, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

Гладков каза, че обектите са били свалени, когато са наближили града. Двама души са били ранени и са в болница. Губернаторът допълни, че са изпочупени стъклата в многоетажна жилищна сграда и са нанесени щети на най-малко 30 автомобила.

По-рано руското министерство на отбраната информира, че средствата за ПВО са унищожили над Белгородска област 10 ракети от реактивна система за залпов огън (РСЗО) "Олха".

Местни представители съобщиха, че в сряда Украйна е атакувала Белгородска област с ракети и дронове. Руските власти обявиха, че при украински нападения срещу Белгород през уикенда са били убити 25 цивилни, припомня Ройтерс. В четвъртък Белгородска област съобщи, че удължава ваканцията в някои училища и препоръчва на университетите да преподават дистанционно. Губернаторът каза, че училищната ваканция се удължава до 19 януари в някои общини, и главно в град Белгород, който има около 360 000 жители.

10:35 4.1.2024

Украйна скоро ще се нуждае от още западни боеприпаси за противовъздушна отбрана

Украинската мобилна противовъздушна отбрана (ПВО) разполага с боеприпаси за още "няколко мощни атаки" от Русия, но след това ще се нуждае от нови западни доставки. Това предупреди украинският генерал-лейтенант Серхий Наев пред АФП.

"Текущата ситуация с мобилните групи за противовъздушна отбрана е, че имат достатъчно боеприпаси, за да издържат следващите няколко мощни атаки", каза високопоставеният украински военен.

Преди Нова година Русия предприе най-големите си атаки с ракети и дронове от началото на военната си инвазия в Украйна. На 2 януари руските сили отново бомбардираха Киев и втория по големина град Харков, убивайки петима и ранявайки десетки.

09:14 4.1.2024

Украйна и Русия размениха близо 500 военнопленници от двете страни в рамките на сделка, постигната с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха властите в трите държави.

18:09 3.1.2024

Зеленски посочи изолацията на Крим като основна цел на украинските въоръжени сили през 2024 г.

Изолирането на анексирания от Русия полуостров Крим и поражението на руския флот в Черно море ще са основните приоритети на украинските въоръжени сили през 2024 г. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за списание The Economist.

По думите му Украйна вече печели победи на полуострова, като е унищожила достатъчен брой кораби на Черноморския флот. В същото време успехът на Киев пряко зависи от помощта на западните страни. Зеленски каза, че има нужда от крилата ракета Taurus, за да разруши Кримския мост и да отреже полуострова от Русия.

Зеленски не постави времева рамка за връщане на окупираните от Русия територии в Източна Украйна под контрола на Киев. Той отново обръща внимание, че подкрепяйки Украйна, Европа се защитава от руската агресия. Ако Украйна загуби, тогава руският президент Владимир Путин ще е готов да води война със Запада, казва Зеленски.

"Путин чувства слабост като животно, защото той е животно. Той усеща кръвта, чувства силата си. И ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО, свобода и демокрация", казва Зеленски.

10:36 3.1.2024

Белгород и Севастопол бяха подложени на ракетни удари

Руският град Белгород е бил подложен на ракетна атака в сряда сутринта, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. По думите му няколко от ракетите са били свалени, няма информация за разрушения и пострадали. Гладков каза още, че е обстрелвано село Солоти във Валуйски окръг. Повредени са покривите на две къщи, няма пострадали хора.

"Ситуацията в Белгород продължава да остава напрегната. Имаше два обстрела от сутринта. Противовъздушната отбрана работи. Веднага щом се разсъмне, ще извършим проверка от врата на врата, ще разгледаме щетите, покриви, прозорци, фасади и ще започнат реставрационни дейности", каза Гладков в изявление.

По град Севастопол, който се намира на анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим, също е имало ракетна атака. Руските градски власти съобщиха, че ракетата е била свалена и не е причинила щети. Телеграм каналът Crimean Wind твърди, че след две експлозии в града се е виждал дим.

Украинските военни не коментират официално обстрела, както и други атаки на руска територия.

17:29 2.1.2024

Русия съобщи за ново ракетно нападение срещу Белгород

Руското министерство на отбраната съобщи, че на 2 януари украинската армия е извършила три нови нападения в Белгородска област в Русия. Според Москва системите за противовъздушна отбрана са свалили 17 ракети от украинската система за залпов огън "Олха" с обсег до 120 км. Засега няма потвърждение от Киев на тези твърдения, те не са проверени и от независим източник.

На 30 декември Москва съобщи, че украинските сили са нанесли удар по град Белгород, при който са загинали над 20 души. Руският президент Владимир Путин предупреди, че този „терористичен акт“ няма да остане ненаказан. В нощта срещу вторник Русия извърши масирана ракетна атака срещу Киев и други градове.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за една жертва - мъж, който пътувал в автомобил и починал на място от рани от шрапнели след избухването на снаряд. Според губернатора други петима души са били ранени.

Сутринта в град Белгород е обявена въздушна тревога, а Гладков съобщи, че хората трябва да влязат в укритията. Телеграм каналът "Сирена", позовавайки се на неназовани медии, обаче пише, че не всички от тях са достъпни, някои са запечатани или заключени.

Заредете още

XS
SM
MD
LG