Връзки за достъпност

Извънредни новини

5-ма загинали и над 120 ранени след руски удари по Киев и други градове. Украйна призова света да не си затваря очите


Много жилищни сгради в Киев са поразени при атаката
Много жилищни сгради в Киев са поразени при атаката

Украинската столица Киев, Харков и други градове в страната бяха подложени на нов масиран обстрел с ракети и дронове от Русия през нощта срещу 2 януари.

По последни данни са загинали 5-ма души, а най-малко 127 са били ранени, като много от тях са настанени в болници в тежко състояние, съобщи украинската спасителна служба. Украйна обвини Русия, че извършва умишлено удари по жилищни сгради и призова международната общност за решителна намеса. Засега няма реакция от Москва.

Новината идва след предупреждението на руския президент Владимир Путин, че украинските ракетни удари срещу руския град Белгород на 30 декември са „терористичен акт“, който няма да остане ненаказан. Москва твърди, че в следствие на украински удар са загинали над 20 души.

Ден по-рано Русия нанесе едни от най-интензивните си удари от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. по украински военни и цивилни цели от началото на войната. При нападенията в Днипро, Харков и Одеса загинаха най-малко 39 души, а други 160 бяха ранени.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че последната атака е започнала в 3,30 часа, като са загинали двама души. Няколко квартала са без ток и вода. Най-тежко е пострадала многоетажна жилищна сграда в Соломенския район, откъдето спасителите са успели да извадят 17 души. Други 117 души са евакуирани, но възрастна жена е починала от раните си в линейка на път за болница. Именно тя е една от жертвите. По данни на регионалните власти двойка е загинала в района на Киев.

Много семейства трябваше да напуснат блоковете, в които живеят
Много семейства трябваше да напуснат блоковете, в които живеят

В същото време Русия извърши нова атака и срещу Харков, където има един убит, а 41, двама от които деца, са ранени и настанени в болница. Около 20 000 души в града останаха без ток. Харков се намира само на около 80 км североизточно от Белгород. Удари са нанесени още в Миколаев, Кропивницки и други населени места.

Украинските власти съобщиха, че силните експлозии, чути рано сутринта във вторник, са били предизвикани от системите за противовъздушна отбрана, участвали в отблъскването на атаката.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни написа в Телеграм, че са свалени 72 от общо 99 изстреляни от Русия ракети - 10 хиперзвукови „Кинжал“, 59 крилати Х-101, Х-555 и Х-55, както и 3 крилати клас „Калибър“. При руските удари са използвани и ирански дронове "Шахед".

При ударите някои къщи са напълно разрушени
При ударите някои къщи са напълно разрушени

Украинският министър-председател Денис Шмигал каза, че Русия е извършила най-голямата терористична атака срещу гражданската инфраструктура на Украйна. А министърът на отбраната Рустем Умеров написа в социалната мрежа Х: "Терористичната държава умишлено атакува критична инфраструктура и жилищни райони, доказвайки, че няма да спре агресията си, докато ние не я спрем".

Украинският президент Володимир Зеленски изрази съболезнования на близките на загиналите и публикува видео във във Фейсбук с думите: "Докато руските ракети се опитват да унищожат целия живот, ние се опитваме да спасим възможно повече животи, спасявайки всеки човек и всяка жива душа".

След ударите посолството на Украйна в България разпространи позиция, в която се казва: "Русия продължава да воюва срещу украинските жени, деца и старци. Атакуваните от руската армия обекти са само цивилни. Като се има предвид, че издирвателно-спасителните операции продължават, броят на жертвите може да се увеличи".

В изявлението се уточнява, че са поразени жилищни сгради, склад, супермаркет и газова инфраструктура.

Една от сградите, на които са нанесени най-големи щети в Киев
Една от сградите, на които са нанесени най-големи щети в Киев

От посолството допълват, че министърът на външните работи Дмитро Кулеба е призовал чуждите държави "да реагират решително на поредната руска терористична атака, като предприемат набор от мерки". Според Киев те трябва да включват ускоряване на доставката за Украйна на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, бойни дронове от всякакъв тип и ракети с обсег на действие над 300 км.

Също така Кулеба е настоял за вземане на решение за прехвърляне на замразени руски активи за нуждите на Украйна и прекратяване на контактите с руски дипломати в съответните столици и международни организации.

Харков. На това място е имало сграда
Харков. На това място е имало сграда

"Терористичният режим в Москва трябва да почувства, че международната общност няма да си затвори очите за избиването на цивилното украинско население и унищожаването на критична украинска инфраструктура", се казва още в позицията на посолството.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич осъди поредната масирана атака на Русия.

"Безпощадните атаки на Русия срещу Украйна са неприемливи. Умишленото нанасяне на удари по цивилни лица или граждански обекти е равносилно на военно престъпление и е сериозно нарушение на международното право", написа тя в Х.

На много места в Киев избухнаха пожари след ракетните удари
На много места в Киев избухнаха пожари след ракетните удари

Президентът на Молдова Мая Санду също осъди "бруталните атаки" на Русия срещу украинските градове.

След удара по Белгород говорителката на руското външното министерство Мария Захарова каза, че зад удара в Белгород "стои Великобритания, която в координация със САЩ подтиква режима в Киев към терористични действия.

Русия вече беше остро критикувана в Съвета за сигурност на ООН за масираните ракетни атаки и нападения с дронове срещу Украйна, след като Киев и неговите поддръжници призоваха за спешно заседание на 15-членния орган във връзка с ударите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG