Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че е ударила руски команден пункт и военна част в Крим


Снимката е илюстративна. На нея се вижда командният кораб на украинските военноморски сили "Славутич", блокиран от два руски кораба в кримското пристанище Севастопол на 21 март 2014 г.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда командният кораб на украинските военноморски сили "Славутич", блокиран от два руски кораба в кримското пристанище Севастопол на 21 март 2014 г.

Украйна съобщи, че е ударила руски военен команден пункт край Севастопол и военна част край град Евпатория на окупирания полуостров Крим късно вечерта в четвъртък.

Новината идва след редица разрушителни нападения на полуострова от страна на Украйна от началото на войната, включително срещу военни кораби, щаба на руския Черноморски флот и моста, който свързва Крим с Южна Русия. Киев се стреми да си върне полуострова, който Русия анексира незаконно през 2014 г.

Командващият украинските военновъздушни сили Николай Олешчук благодари на пилотите и "на всички, които планираха операцията, за безупречната бойна работа" в съобщение, публикувано в Телеграм.

Втората серия експлозии се е чула в близост до Севастопол и Керченския проток. Съобщава се, че Керченският мост, който Русия построи, след като анексира Крим и към който Украйна се е насочвала многократно от началото на войната, е затворен.

В петък отново прозвучаха сирени за въздушно нападение в Севастопол. Нямаше незабавни съобщения за въздушни удари.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са осуетили в четвъртък украинска атака, но не коментира експлозиите в Евпатория. По-късно то съобщи, че частите му за противовъздушна отбрана са свалили общо 36 украински безпилотни самолета над Крим.

Михаил Развожаев, назначеният от Русия губернатор на Севастопол, каза, че един човек е бил ранен, тъй като отломки са ударили къщи и са паднали на улиците. Спасителните служби са на мястото на инцидента.

Твърденията на двете страни не могат да бъдат потвърдени, но кореспондент на Радио Свободна Европа (RFE/RL) съобщи, че около 17:15 ч. местно време в Севастопол са били чути около 10 експлозии. Преди тях са били чути изстрели на ракети.

Нападението се случи на фона на засилване на руските удари с ракети и дронове по Украйна. Руски хиперзвукови и други ракети, съчетани с удари с дронове, обхванаха Украйна на 29 декември и отново на 2 януари, като убиха над 40 души и раниха десетки други. Украйна отвърна на удара с атаки в Южна Русия на 30 декември. Властите в Белгородска област съобщиха, че са загинали 25 души.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в четвъртък, че наскоро разсекретени разузнавателни данни са установили, че Северна Корея е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети, като руските сили са изстреляли поне една от тези ракети в Украйна на 30 декември и тя се е приземила в открито поле в Запорожка област. Русия е изстреляла и няколко севернокорейски балистични ракети на 2 януари като част от нощна атака.

Кърби добави, че Русия търси балистични ракети с малък обсег от Иран. Сделката не е завършена, но САЩ са предполагат, че преговорите "активно напредват".

На фона на засилените руски атаки Украйна поиска от западните си съюзници да продължат да ѝ доставят оръжия за противовъздушна отбрана.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи законопроект за разходите за национална сигурност, който включва 61 млрд. долара помощ за Украйна, но той беше блокиран от републикански законодатели. Те настояват Байдън и демократите в Конгреса да обърнат внимание на сигурността на границите. Президентът изрази готовност да направи компромиси по отношение на имиграционната политика и защитата на границите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG