Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:54 3.8.2023

Зеленски обвини Русия и Путин, че водят война "за глобална катастрофа"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обивини Русия и Владимир Путин за това, че водят война за „глобална катастрофа“. Той отправи обвинението по време на традиционното си вечерно обръщение.

„Тези ненормални хора искат световния пазар за храна да се разпадне – те искат криза на цените и разстройване на каналите за доставки. Някой в Москва мисли, че може да се откупи по този начин“, каза Зеленски.

Обръщението на Зеленски е свързано с отказа на Русия да продължи сделката за износ на зърно през Черно море в средата на юли. Впоследствие руската армия предприе множество удари срещу украински пристанища на Черно море и по поречието на Дунав.

По-късно Владимир Путин обеща на част от африканските лидери „безплатни доставки“ на зърно за континента. Развиващите се страни и бедните страни в Африка са сред най-засегнатите от затруднените доставки на зърно и други хранителни продукти след началото на войната.

14:44 2.8.2023

Русия нанесе удар на украинско пристанище на Дунав

В нощта срещу сряда Русия нанесе удар с дронове срещу украинското пристанище Измаил на река Дунав. То получи сериозни щети, като са унищожени пристанищни и индустриални инфраструктурни съоръжения, избухнаха пожари. Това съобщи в Телеграм ръководителят на областната администрация на Одеса Олег Кипер. Няма информация за жертви.

По-късно Главната прокуратура на Украйна потвърди, че в резултат на атака с дрон в Измаил са повредени елеватор, навеси за зърно, резервоари на един от товарните терминали, производствени, складови и административни помещения, както и сградата на морската гара. Ведомството публикува снимки на разрушените обекти.

От оперативното командване "Юг" уточняват, че дроновете са изстреляни от Азовско море и изпратени на юг от Одеска област.

В същото време украинската противовъздушна отбрана пресече нападение на дронове срещу Киев. Ръководителят на киевската администрация Сергей Попко каза, че всички въздушни цели - повече от 10 безпилотни самолета "Шахед", са открити и унищожени. Няма сериозни щети и пожари, няма информация за пострадали, допълни той.

15:44 1.8.2023

Русия обвини Украйна за атака по цивилни кораби в Черно море. Киев отрече

Русия обвини Украйна, че е опитала да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили са ги открили и унищожили. Тази информация не е потвърдена по независим път, а Киев отрече.

"Тази нощ киевският режим извърши опит за терористична атака с помощта на три катера без екипажи срещу руски граждански транспортни кораби, пътуващи към пролива Босфор в югозападната част на Черно море", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков.

По-късно съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза пред Ройтерс, че Украйна не е атакувала цивилни плавателни съдове.

"Без съмнение тези изявления на руските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не атакува и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други граждански обекти", добави той.

12:19 1.8.2023

Украйна съобщи, че е осуетила опит на руски диверсанти да минат границата

Украйна е осуетила опит на група руски диверсанти да пресекат северната ѝ граница, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко в Телеграм.

"През изминалата нощ граничарите спряха вражеска диверсантско-разузнавателна група на държавната граница в района на Чернигов, на територията на община Семьоновка", написа той.

Командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна - генерал-лейтенант Сергий Наев, уточни, че четирима въоръжени мъже са били отблъснати от украинските въоръжени сили, които са открили огън по тях, съобщи Ройтерс.

Клименко добави, че въпросните хора са засечени да идват от руска територия. Той отбеляза, че в граничните войски на Украйна са били мобилизирани хора на запасна военна служба, за да се подсилят граничните постове.

Като цяло Украйна укрепи своя северен военен сектор след заминаването на ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в Беларус, отбелязва Ройтерс.

09:18 1.8.2023

6-ма са убити, а десетки ранени при руски удар по блок в Кривий Рог

6 души, сред които 10-годишно дете, са загинали, а 75 души са били ранени по последни данни при нов руски ракетен удар, нанесен на 31 юли по висока жилищна сграда в южния град Кривий Рог, съобщи Олександър Вилкул - ръководител на местния Съвет за отбрана.

"В момента 22 души са в болници, включително две деца, а двама души са в много тежко състояние", каза той в предаването Svoboda Live на RFE/RL.

Вилкул уточни, че най-малко 36 апартамента са разрушени и отбеляза, че Кривий Рог - родният град на президента Володимир Зеленски, е станал жертва на повече от 60 нападения от началото на пълномащабната руска инвазия. Последният удар е най-големият за един месец.

Руски снаряди удариха и южния град Херсон за втори път в рамките на по-малко от 24 часа на 31 юли, убивайки 65-годишен мъж в колата му, съобщи областният управител Олександър Прокудин в Telegram.

17:50 31.7.2023

Украйна твърди, че напредва източно и южно от Бахмут 

Украинските сили са освободили от руските окупатори два кв. км по източното направление на Бахмут и повече от 12 кв. км на юг, предаде Укринформ. Агенцията цитира заместник-министърката на отбраната на Украйна Ганна Маляр.

Според нея руските военни части продължават да съсредоточават усилията си по направленията на Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиивка и Мариинка. По думите ѝ през миналата седмица там е имало над 170 сражения между украинци и руснаци.

06:54 31.7.2023

Русия обстреля Харков и Константиновка. Украйна си връща позиции край Бахмут

Руските сили са нанесли удари по Харковска област, съобщават Ройтерс и украинската агенция УНИАН.

Информацията е била публикувана от ръководителя на държавната администрация в Харковска област Олег Синегубов. По данни на местните власти ударите са нанесени с ракетен комплекс С-300.

Междувременно на цялата територия на Украйна беше обявена въздушна тревога за ракетна заплаха.

В неделя вечерта руските сили подложиха на обстрел с касетъчни боеприпаси и Константиновка. По информация на местните власти са били ранени трима души, сред които и 13-годишно момче.

Въпреки атаките украинският президент Володимир Зеленски определи неделя като “добър ден, силен ден” на фронта, особено край Бахмут, където украинските сили твърдят, че си връщат позиции, загубени при превземането на града от руските сили през май.

12:35 30.7.2023

Русия търси оръжия от Северна Корея, смятат САЩ

САЩ смятат, че Русия търси оръжия за войната си срещу Украйна от Северна Корея. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен в събота. Коментарът му беше по повод посещението на руския военен министър Сергей Шойгу в Пхенян.

“Силно се съмнявам той да е бил там на почивка”, каза Блинкен.

“Виждаме, че Русия отчаяно търси оръжия навсякъде, където може да намери, за да продължи войната си срещу Украйна”, добави той.

Русия е една от малкото държави, които поддържат отношения със Северна Корея.

12:28 30.7.2023

Русия съобщи за атака с дронове срещу столицата Москва през нощта срещу неделя и временно затвори местното летище “Внуково”. Руското министерство на отбраната твърди, че един дрон е свален, а други два са се разбили преди да достигнат целите си. Няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Русия обвини Украйна за случилото се, но Киев до момента не е коментирал твърденията.

16:24 29.7.2023

Зеленски се срещна с войници на фронта в района на Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с войници на фронта в района на Бахмут, Донецка област. В публикация в социалните мрежи в събота той публикува снимки от срещата и приветства смелостта на военните.

В публикацията не се съобщава къде точно е бил Зеленски. На снимките се вижда как той се среща с войници и разглежда карти в помещение с бетонни стени без прозорци.

Бахмут беше окупиран от руските сили след продължили месеци сражения, а сега украинската армия се опитва да си го върне.

Президентът поздрави Силите за специални операции и се срещна с техния командир бригаден генерал Виктор Хоренко.

“Благодаря ви за това, че дори и след 520 дни от тежката пълномащабна война за нашата свобода и живота на всички нас, нашите деца – настоящето и бъдещето на нашата държава – вие сте все така силни”, написа Зеленски.

Посещението на Зеленски на фронта идва на фона на съобщения за засилени сражения в Южна Украйна. Британското министерство на отбраната съобщи за боеве в два района - край Орихов в Запорожка област и на 80 км на изток край Старомайорске в Донецка област.

Преди седмици украинската армия започна настъпление срещу руските сили, които окупираха територии в Украйна.

15:29 29.7.2023

Руски ракетен удар срещу град Днипро в Централна Украйна рани поне девет души, включително две деца, съобщиха украинските власти. Целта на атаката е била сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), но са нанесени щети и на жилищен блок.

10:50 28.7.2023

Москва твърди, че е осуетила нова украинска атака с дрон

Русия осуети днес украинска атака с дрон в Московска област, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Дронът беше унищожен със средства за противовъздушна защита", се казва в изявлението.

Руското министерство отбелязва, че няма пострадали и нанесени материални щети.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви в Телеграм, че "през нощта врагът се опита да извърши атака с дрон".

Руската столица и Московска област, които се намират на повече от 500 км от границата на Русия с Украйна, вече станаха обект на атаки с дронове, при една от които през май беше засегнат Кремъл, отбелязва Франс прес.

07:16 28.7.2023

Украински войници са върнали контрола на Киев над село, което се смята за ключово в руската отбранителна линия в района на Донецк. Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечерта, публикувайки във Фейсбук видео от мястото с коментар: “Нашият юг! Нашите момчета! Слава на Украйна!”

19:00 27.7.2023

Русия обстреля Херсонска област

Цивилен мъж е бил ранен в Одрадокамянка в Херсонска област в резултат на руски обстрел в четвъртък, съобщи регионалното военно управление.

„57-годишен местен жител е пострадал от вражеско нападение в собствения си дом. Той е диагностициран с наранявания по краката и ръцете. Пострадалият е хоспитализиран“, се казва в съобщението.

Руските войски почти всеки ден обстрелват Херсон и деокупираната част от региона. Въпреки свидетрелствата, Москва отрича да атакува целенасочено цивилни обекти.

18:58 27.7.2023

Още един човек е намерен мъртъв в резултат на руската атака над Одеса на 23 юли

Тялото на още една жертва, загинала в резултат на руската ракетна атака над Одеса през нощта на 23 юли, е било открито под разрушените сгради, съобщи градският съвет в четвъртък.

Самоличността на загиналата жена още се установява. Първоначално властите съобщиха за един загинал и и над 20 ранени. Сред ранените има и четири деца.

През нощта в събота срещу неделя на 23 юли руска ракета нанесе тежки поражения върху най-голямата православна катедрала в пристанищния украински град Одеса. Ударът разруши Спасо-Преображенската катедрала и повреди сгради в историческия център на Одеса, включително 25 архитектурни паметника .

09:58 27.7.2023

Русия атакува пристанищната инфраструктура на Одеска област

Русия нанесе нов ракетен удар по пристанищната инфраструктура на Одеска област в нощта срещу четвъртък, съобщи началникът на регионалното военно управление Олех Кипер. В резултат на атаката е загинал един цивилен гражданин.

„Руснаците изстреляха ракети „Калибър“ от подводница в Черно море. Вследствие на удара е загинал граждански служител. Оборудването на един от карго терминалите е повредено, сградата за сигурност и два автомобила са унищожени“, написа Кипер той в Телеграм .

От оперативното командване "Юг" съобщиха още, че ракетите са изстреляни "на критично ниска височина, което затруднява откриването".

09:07 26.7.2023

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна. Над 300 учебни заведения са разрушени, повече от 1300 са повредени и подлежат на експертна оценка дали могат да бъдат възстановени, съобщи украинският министър на образованието и науката Оксен Лисовий.

Министърът съобщи, че украинското правителство е отпуснало 1,5 милиарда гривни за изграждане на бомбоубежища преди началото на следващата учебна година. Три четвърти от училищата разполагат с бомбоубежища на различно равнище и с различно качество.

Наш приоритет е да възобновим присъственото обучение, където това е позволено предвид съображенията за сигурност. В областите, които са близо до бойните действия, занятията ще се провеждат онлайн, каза министър Лисовий.

17:53 25.7.2023

Западни медии многократно са писали, че Китай, въпреки декларираната си позиция на неутралитет по отношение на войната на Русия с Украйна, доставя на Москва военно оборудване и провизии.

Китай отхвърля всички обвинения във военна подкрепа за Русия. Преди дни официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин каза, че Пекин не доставя оръжие на страните в конфликта.

17:51 25.7.2023

По време на инспекция в неделя екипът на МААЕ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта".

17:50 25.7.2023

Русия редовно бомбардира украински градове, по-специално Киев, с дронове и ракети.

Заредете още

XS
SM
MD
LG