Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

13:16 17.4.2023

Руски атаки убиват цивилни, разрушават църкви и болници, казва Украйна

Украинските сили отблъскват нови вълни на руски атаки в района на Донецк през последните 24 часа, съобщиха военните в понеделник. Руските сили нанасят десетки ракетни и въздушни удари по градове и села в Източна Украйна, с което причиняват смъртта на цивилни и увреждат жилищни сгради и друга цивилна инфраструктура, казва още Киев.

„Има убити и ранени сред цивилното население, повредени са високи и частни жилищни сгради, унищожени и повредени са образователни институции, болници, църкви и други обекти на гражданската инфраструктура“, съобщава украинската армия без да уточнява броя на жертвите.

Руските сили продължават да се концентрират върху превземането на градовете Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка в Донецка област.

Бахмут, където от месеци се водят тежки боеве, и Авдиевка остават епицентърът на битката за индустриалния изток на Украйна, казва още Киев.

Руското министерство на отбраната съобщи, че бойци от групата наемници "Вагнер" са превзели още два квартала в Бахмут. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

16:35 16.4.2023

Русия и Украйна завършиха размяна на затворници, която доведе до връщането на 130 украински затворници. За това съобщи началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Йермак в Телеграм.

Той не каза колко руснаци са били върнати в Русия в размяната. Йермак нарече случилото се "велик великденски обмен".

По-рано през седмицата 106 руски затворници бяха разменени за 100 украински, съобщиха двете правителства.

10:33 16.4.2023

Най-малко 11 са цивилните жертви на руската въздушна атака в Славянск

Броят на жертвите на руската въздушна атака срещу Славянск в района на Донецк стигна 11 души. По информация на украинския президент Володимир Зеленски този брой вероятно ще се покачи.

Украинските спешни служби все още търсят хора под развалините на сградите, разрушени от руски ракети в петък. Те удариха пет сгради, пет къщи, училище и административна сграда. Ранените са най-малко 23.

В същото време се водят интензивни боеве между украинските и руските сили в опустошения Бахмут, на около 45 километра от Славянск. Руските сили обсаждат града в Област Донецк в Украйна от месеци.

В интервю за държавната телевизия Сергей Череватий, говорител на източното военно командване, описа боевете в центъра на града като „безпрецедентни“. По думите му е имало 17 сблъсъка с руски войски през последните 24 часа.

11:48 15.4.2023

Путин направи електронно връчването на повиквателни за мобилизация

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който електронните повиквателни за мобилизация и редовна наборна служба стават законово равностойни на хартиените.

Промените ще позволят документите да бъдат изпращани както по имейл, така и електронно. При втория вариант повиквателните ще се получават в специални профили, които ще бъдат разкривани на всички мъже, които са годни за служба. В подобна ситуация заповедта ще се счита за връчена седем дни, след като е качена в системата.

Законът цели да бъде ограничено избягването на военна служба с мотив, че документите не са били връчени. По време на първата вълна на руската мобилизация много мъже избегнаха заповедта като не приемаха поща на законните си адреси. Хиляди други напуснаха Русия, за да не бъдат изпратени на фронта в Украйна.

09:28 14.4.2023

Германия разреши на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна

Германското правителство разреши на Полша да предостави на Украйна пет изтребителя МиГ-29. Машините са били част от арсенала на армията на Източна Германия, съобщи Министерството на отбраната в Берлин, цитирано от ДПА.

Разрешението беше получено само няколко часа, след като Варшава отправи официално искане.

Изтребителите са предоставени от Германия на Полша през 2003 г.

В продължение на месеци Украйна настояваше Западът да ѝ предостави изтребители в борбата ѝ срещу непредизвиканата инвазия на Русия, която започна на 24 февруари 2022 г. Дълго време Европа и САЩ отказваха да изпратят подобни оръжия, но след март 2023 г. първо Полша, а по-късно и Словакия обявиха, че ще изпратят самолети на Киев.

Служебното правителство на президента Румен Радев категорично отказва да предостави оръжие на Украйна, въпреки че София разполага, както с танкове и снаряди, така и със самолети от съветския период.

12:58 13.4.2023

Русия минира нивите около окупирания Енергодар, каза кметът на града

Руските сили минират териториите около окупирания град Енергодар в Запорожка област, съобщи кметът на града Дмитро Орлов пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

"Бяха минирани само територията на крайбрежието, Каховския язовир и територията около периметъра на Запорожката атомна електроцентрала. Те започнаха да минират горски ивици и земеделски площи, разположени около града", каза Орлов.

По думите му руските сили са започнали по-активно да принуждават местните жители да си издават руски паспорти. Заради продължаващите военни действия и окупацията от Русия информацията не може да бъде потвърдена.

Руските войски окупираха град Енергодар и близката Запорожка АЕЦ в края на февруари 2022 г.

12:46 13.4.2023

Русия e управлявала "център за изтезания" в Херсон, сочи доклад на Хюмън райтс уоч

Руските сили са управлявали "център за изтезания" и други подобни съоръжения в Херсон, в които незаконно са задържали и изтезавали украински цивилни, твърди доклад на международната правозащитна организация Хюмън райтс уоч, публикуван в четвъртък.

Според жертви, интервюирани от организацията, окупационните руски сили са нанасяли побои над задържаните, подлагали са ги на електрошок и са ги заплашвали със смърт или осакатяване.

Русия окупира южния украински град Херсон през март миналата година. Украйна си върна контрола върху него след продължително контранастъпление през ноември.

12:44 13.4.2023

Контраофанзивата на Украйна може да се проведе през лятото, каза украинският премиер

Контраофанзивата на Украйна може да започне през лятото. Това каза в интервю за американското издание The Hill премиерът на Украйна Денис Шмихал, който е на посещение в САЩ.

От месеци различни високопоставени украински представители казват, че Киев се готви да предприеме контранастъпление през пролетта. Целта е Украйна да си върне територии, които Русия окупира след началото на инвазията си миналата година.

09:28 13.4.2023

Русия обстреля Херсон. Един човек е убит, двама са ранени

През изминалото денонощие руските военни са обстрелвали Херсонска област 46 пъти, като са изстреляли 185 снаряда от тежка артилерия, дронове и самолети. Това съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Прокудин рано в четвъртък.

По думите му в резултат на руските атаки един човек е загинал, а други двама са ранени.

"Противникът пет пъти обстрелва град Херсон. Руските военни атакуваха жилищните квартали на населените места в региона, територията на завода в град Херсон", написа Прокудин в Телеграм.

Украинските военни деокупираха дяснобрежната част на Херсонска област през есента на 2022 г. Регионалният център беше освободен през ноември. Почти веднага след това руските войски започнаха да обстрелват Херсон и районите на областта, контролирани от украинското правителство.

12:18 12.4.2023

Войната в Украйна може да продължи "десетилетия", каза британски генерал

Продължителна, разрушителна и изтощителна война в Украйна, която може да "продължи десетилетия". Това прогнозира генерал сър Ричард Барънс, бивш командващ британските сили и настоящ председател на компанията за отбрана и сигурност Universal Defense & Security Solutions в интервю за грузинската служба на Радио Свободна Европа.

По думите му от една страна това зависи от волята на Запада да помага на Украйна. "А Русия вярва, че има парите, волята и социалния контрол, както и индустрията, за да надживее волята на Запада да продължи", каза той. Според Барънс единственото нещо, което би променило нещата в краткосрочен план, е Китай и/или Индия да снабдят руските сили с боеприпаси.

Барънс каза още, че руската офанзива от началото на годината вече се изчерпва и е била изненада "поради продължаващата липса на професионална компетентност". По думите му Русия страда от недостиг на боеприпаси и недостиг на лидерство и обучение. "Тази офанзива се характеризира с хвърляне на вълни от хора в зъбите на украинската артилерия и картечници", каза генералът.

14:34 11.4.2023

От месеци в източния украински град Бахмут и околностите му се водят ожесточени боеве между въоръжените сили на Украйна и руските военни части. Жертвите са хиляди и от двете страни. Какво точно се случва на бойното поле могат да кажат само бойците, които продължават да воюват. Говорят те.

14:28 11.4.2023

Около 8500 цивилни са убити от началото на руската инвазия, съобщи ООН 

Около 8500 цивилни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна, съобщи във вторник Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН, цитирана от Ройтерс. Според данните ѝ между 24 февруари 2022 г. и 9 април 2023 г. в Уркрайна са загинали 8490 души, а 14 244 са били ранени.

Агенцията от много време заявява, че тези данни са само "върхът на айсберга", тъй като има ограничен достъп до зоните на бойни действия.

Повечето от жертвите са регистрирани в контролирани от украинското правителство територии, подложени на атака от русите сили. 3927 души са загинали в Донецка и Луганска области, където се водеха ожесточени сражения.

"Службата на Върховния комисар за правата на човека смята, че в действителност броят на жертвите е по-висок, тъй като информацията за някои места, на които е имало тежки сражения, се бави и някои данни все още нямат потвърждение", се казва в изявление на агенцията.

12:02 11.4.2023

Основните усилия на руските военни са свързани с настъпление в района на Лиман, Бахмут и Авдиивка. Това се казва в последното изявление на Генералния щаб на украинската армия, разпространено във вторник. Киев твърди, че в последното денонощие украинските сили са отблъснали общо 52 атаки.

08:11 11.4.2023

Русия и Украйна размениха над 200 военнопленници 

Русия и Украйна извършиха в понеделник голяма размяна на военнопленници, предаде Ройтерс. Москва освободи 100 украинци, а Киев - 106 руснаци.

Андрий Ермак, началник на канцеларията на Володимир Зеленски, написа в Телеграм, че сред освободените украински военнопленници има защитници на Мариупол и на намиращия се там завод "Азовстал".

Руското министерство на отбраната потвърди, че пленените военнослужещи са били разменени след преговори. Това е един от редките случаи, в които двете воюващи страни влизат в директен контакт помежду си.

13:16 10.4.2023

Русия е преминала към тактиката на "изпепелената земя" в Бахмут според командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

08:14 10.4.2023

Зеленски осъди руските атаки на Цветница

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с отбелязването на Цветница от православните християни, съобщи Ройтерс.

При една от атаките загинаха баща и дъщеря в дома им в град Запорожие, а жена, идентифицирана като съпруга и майка на жертвите, беше извадена от развалините.

"Така терористичната държава (Русия) отбелязва Цветница, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той изрази надежда, че догодина Цветница ще "бъде отбелязана с мир и свобода за целия ни народ".

Според украинския генерален щаб през последните 24 часа са били отблъснати над 40 атаки на руските сили. Твърди се, че опитите за руско настъпление в Бахмут са били осуетени, няма напредък на руските сили и по второто основно направление на боевете на изток - град Авдиивка.

13:13 9.4.2023

"Вагнер" е опитала да купи оръжия от Турция. Изтекоха документи на Пентагона

В началото на февруари представители на руската частна военна компания "Вагнер" са провели преговори с Турция за закупуване на оръжия за бойни операции в Украйна и Мали. Това показват изтекли секретни документи на Пентагона, свързани с отбранителните способности на Украйна и Русия.

Не е известно дали страните са стигнали до споразумение. Въпреки това, ако Турция, като член на НАТО, преговаря зад гърба на алианса за доставка на оръжие на руската въоръжена групировка, това може да бъде голям удар по репутацията ѝ, отбелязва "Вашингтон пост".

Неотдавна основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че не доставя достатъчно оръжие на частната армия, която се сражава активно в Източна Украйна и по точно в Бахмут, който руските сили опитват да превземат от месеци.

В други изтекли документи - на ЦРУ, се разглежда позицията на Китай по отношение на войната в Украйна. В доклада на се твърди, че Пекин може би залага на украински саботажи на руска територия, за да признае НАТО за агресор и да увеличи подкрепата си за Русия. Засега САЩ и ЕС не разполагат с данни за доставки на смъртоносни оръжия от Китай за Кремъл, но ако Украйна, използвайки оръжия на НАТО, започне саботажи дълбоко в Русия, Пекин може да започне такива доставки", пише разузнаването.

11:25 9.4.2023

50-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря бяха убити при руски военен удар през нощта срещу неделя в град Запорожие в Югоизточна Украйна. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи също, че от отломките е извадена и спасена 46-годишна жена - съпруга и майка на жертвите.

08:16 9.4.2023

Полша ще достави на Украйна 200 бронетранспортьора Wolverine

Полша ще достави на Украйна 200 бронетранспортьора Wolverine, 100 от които в близко бъдеще. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, който наскоро посети Варшава.

За доставката на 100 бронетранспортьора по време на посещението му съобщиха полските власти, а сега той уточни, че в бъдеще ще бъдат доставени още толкова.

Президентът на Украйна припомни също, че Полша е изпълнила обещанията си да достави на Киев танкове „Леопард“, самолети МиГ-29 и друга техника. Украйна ще плати доставката на военни превозни средства от Полша - вероятно за сметка на средствата, предоставени на Киев от САЩ и ЕС.

Според руската служба на BBC Wolverine е лицензирана версия на финландската бронирана бойна машина PatriaAMV. На едно общо шаси, като се заменят бойните модули, може да се направят много превозни средства от различни класове, по-специално бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, самоходни минохвъргачки, техника и линейки. Става дума за колесни бронирани машини.

Изданието Rzeczpospolita съобщи по-рано, че компанията в Полша, където се произвеждат тези автомобили, вече е в състояние да произвежда 100 машини годишно, но може да увеличи производствения капацитет и да удвои обема на производството.

19:58 8.4.2023

Украйна е в състояние отново да изнася електроенергия за първи път от шест месеца, тъй като енергийната ѝ инфраструктура се възстановява след постоянни руски атаки през това време, съобщи Би Би Си.

През октомври миналата година Русия започна продължителна и целенасочена атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Това доведе до прекъсвания на електрозахранването и планирани прекъсвания на тока, които оставиха много населени места в тъмнина през зимата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG