Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

17:40 8.4.2023

61 жертви. 1 година от руския удар по гарата в Краматорск

Украйна отбеляза 1 година от смъртта на жертвите на руския удар по гарата в град Краматорск. На 8 април 2022 г. руските военни нанесоха ракетен удар по гарата в Краматорск, където по това време имаше около 4000 души, които се опитват да се евакуират. Загинаха 61 души, сред които 7 деца, а над 120 бяха ранени.

Руското МО отрече атаката и каза, че е стреляно от ракетен дивизион на украинската армия в района на град Доброполие, 45 км югозападно от Краматорск. Би Би Си обаче проведе собствено разследване, от което стана ясно, че към Краматорск е изстреляна ракета с касетъчна бойна глава. През февруари 2023 г. правозащитната организация Human Rights Watch и изследователската група SITU откриха доказателства, че тя е изстреляна от ракетен комплекс "Точка-У", разположен в окупираното от Русия в този момент село Куне, на 25 км от Изюм в Харковска област.

Използването на касетъчната бойна глава нарушава законите на войната, това се квалифицира като военно престъпление, отбелязаха двете организации.

"Страшните последствия от касетъчните боеприпаси трябва да накарат руските военни да се опомнят и да не ги използват. Това оръжие е забранено в целия свят", коментира Ричард Уиър от Human Rights Watch.

13:09 8.4.2023

Руските атаки в Източна Украйна продължават с неясна съдба за Бахмут

Руските сили продължават да нанасят десетки удари в източните райони на Украйна, като Киев съобщи, че през изминалото денонощие са отблъснати 60 атаки. В изявление, публикувано рано сутринта на 8 април, украинският генерален щаб съобщи, че руските военни продължават да атакуват индустриалния част на страната, като се съсредоточават върху градовете и селищата Лиман, Бахмут, Авдийовка и Марийка в Донецка област.

"През последните 24 часа врагът нанесе два ракетни и 35 въздушни удара, като извърши повече от 40 атаки от ракетно-пускови системи", уточниха военните.

Те съобщиха също, че руските окупационни сили в областите Запорожие и Херсон извършват подготовка за това, което Киев определи като евакуация на цивилни граждани в окупирания от Русия Крим.

Руският президент Владимир Путин нареди на своите военни да установят пълен контрол над Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - области, които Русия анексира незаконно. Украйна отвърна, че скоро ще започне контраофанзива, за да си върне още територии.

Новите нападения идват на фона на съобщенията, че руските нападателни сили са напреднали в Бахмут. На 7 април британски военни представители заявиха в последния си ежедневен доклад, че руските сили вероятно са се придвижили в центъра на града и са завзели западните брегове на река Бахмутка.

08:29 8.4.2023

"Цел без алтернатива". Зеленски не отстъпва от деокупация на Крим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че деокупацията на Крим е цел, която няма алтернатива, съобщи украинската агенция УНИАН. Той говори в кримско-татарския културен център "Бирлик" на тържествена традиционна вечеря ифтар по време на Рамадана. Полуостров Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

"Да не забравяме, че именно с окупацията на нашия украински Крим, с репресиите в Крим срещу свободата на украинците и кримските татари, срещу кримските мюсюлмани, започна опитът на Русия да пороби Украйна и другите народи на цивилизована Европа", каза Зеленски.

По думите му деокупацията на Крим "няма алтернатива не само за Украйна, но и за целия свят".

"За реда в света, който се основава на конвенциите и Устава на ООН, а не на престъпните наклонности на убийци, насилници и грабители, които Русия се опитва да разпространява. Ще се върнем в Крим и тогава мирът ще се върне в света, защото агресорът ще загуби", отбеляза президентът.

Той допълни, че Украйна е в правото си да очаква териториалната ѝ цялост да бъда зачитана в пълни граници - от северните украински градове до Севастопол и Керч на юг.

На 1 март Генералният щаб на Украйна съобщи, че „за пореден път се регистрира евакуация на определени категории граждани от временно окупирания Крим. Напоследък военнослужещите изпращат семействата си в Русия“.

14:46 7.4.2023

Русия може да е саботирала изтребителите МиГ-29, които Словакия даде на Украйна

Руските техници може умишлено да са повредили словашките изтребители МиГ-29, предназначени за прехвърляне в Украйна, пише изданието Euractiv. Според министъра на отбраната на Словакия Ярослав Над руснаците са били във военновъздушната база в словашкия град Слиач до 2022 г. Министърът каза, че са открити неизправности в самолетите. Според един от пилотите, след ремонта, направен от от руснаците, един от двигателите е работил само 70 часа вместо предписаните 350.

Полицейското разследване показва, че дефектите са само в тези части на двигателите на МиГ-29, които са били обслужвани от руските специалисти. В същото време не е възможно да се докаже умишленият характер на тези повреди.

Решението за даването на 13 изтребителя МиГ-29 на Украйна беше взето от словашкото правителство на 17 март. В замяна Братислава ще получи американски F-16. В отговор Русия каза, че Словакия е нарушила двустранно споразумение от 1997 г., което забранява на която и да е от страните без съгласието на другата страна да прехвърля на трети страни придобито в резултат на военно-техническо сътрудничество оборудване.

09:40 7.4.2023

САЩ разследват изтичане на документи за военна подкрепа за Киев

Правителството на САЩ разследва изтичането на документи, включващи подробности за плановете на САЩ и НАТО да предоставят военна помощ за евентуална украинска офанзива през следващите седмици.

Министерството на отбраната на САЩ съобщи вечерта в четврътък, че Вашингтон проучва документи, изтекли в социалните мрежи, които съдържат подробности за доставките на оръжия за Украйна, както и за числеността на батальоните и друга чувствителна информация.

Документите, които са от поне пет седмици и поне един от които е бил обозначен като "строго секретен", са били разпространени в проруски канали в Туитър и Телеграм. Военни анализатори казаха, че някои от документите изглежда са били подправени, за да се увеличат оценките за украинските жертви и да се намалят тези за руските загуби.

09:01 6.4.2023

Армията на Украйна отблъсна поредица руски атаки срещу Бахмут

Украинските войски отблъснаха поредица руски нападения в промишлената зона на Бахмут, използвайки артилерия и гранатомети, съобщи военното командване на Киев.

Въпреки численото си превъзходство руските части не успяха да направят пробив, заяви украинската армия.

Преди това президентът Володимир Зеленски увери, че войските му ще се бият за Бахмут, въпреки изключително тежкото по думите му положение там. "Но ние продължаваме да сме в Бахмут, а врагът не контролира града", каза той при посещение във Варшава.

Русия се опитва да превземе град Бахмут в Донецка област от края на лятото. Войските на Москва вече контролират по-голямата част от града и части от центъра му, но украинските войници все още оказват съпротива в западната част на населеното място, чието предвоенно население е около 70 000 души.

19:38 5.4.2023

Украйна подготвя 40 000 нови войници за контранастъпление срещу руските сили

Украйна подготвя 40 000 военнослужещи в осем бригади за контранастъпление срещу руските сили, съобщи Ройтерс.

Новите бригади, подготвяни от министерството на вътрешните работи, ще се сражават заедно с редовните армейски части, подсилени от нови западни бойни танкове и хиляди войници, обучени от съюзниците на Украйна на тяхна територия.

Бригадите носят имената “Ураган”, “Спартан”, “Червена Калина”, “Граница”, “Ярост”, “Азов” и “Кара Даг”.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза пред Ройтерс, че сред новобранците има жени, хора без военен опит и бивши полицаи и военнослужещи. По думите му обучението ще отнеме до четири месеца за цивилни лица без опит, но бивши полицаи или войници могат да бъдат обучени за два месеца.

Киев започна кампанията си за набиране на военнослужещи за щурмови бригади в началото на февруари, припомня Ройтерс.

19:34 5.4.2023

Полша ще изпрати на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29. Това съобщи полският президент Анджей Дуда по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава в сряда.

Полша беше първата държава от НАТО, която предостави бойни самолети на Украйна. Първоначално се съобщаваше за четири изтребителя МиГ-29. По думите на Анджей Дуда от сряда те вече са предадени на украинската армия.

10:43 5.4.2023

Украйна съобщи за 17 руски атаки с ирански дронове за една нощ

Руската армия е осъществила атаки срещу цели в Украйна със 17 ирански дрона в нощта във вторник срещу сряда, съобщи генералният щаб на украинската армия.

Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко съобщи за четирима убити цивилни и 11 ранени при руска атака, без да уточнява дали тя е осъществена с дронове. Местните власти в Херсонска област съобщиха за трима ранени при руска бомбардировка, а в Суми се съобщава за един ранен.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в сряда, че са отблъснати 60 руски атаки за последните 24 часа. Повечето са били насочени към Бахмут, Авдиивка и Мариинка в Донецка област. Съобщава се и за неуспешна атака срещу Богданивка, също в Донецка област.

Руската армия посочи като своя цел превземането на цялата територия на Донецка област. Най-тежките сражения през последните месеци са за град Бахмут. През последните седмици се засилват руските атаки срещу Авдиивка. украинските военни предупредиха, че Русия превръща града в "място от постапокалиптични филми".

13:10 4.4.2023

Русия иска да замени "Вагнер" с други частни армии в Украйна, твърди британското разузнаване

Русия вероятно опитва да финансира и развие алтеративни частни военни компании (ЧВК), които постепенно да заменят "Вагнер" във военните действия в Украйна. Това написа британското разузнаване в ежедневната си сводка, публикувана в Туитър.

Британското Министерство на отбраната пише още, че това се случва в контекста на силно видима вражда между "Вагнер" и руското Министерство на отбраната и че Русия вероятно иска да замени "Вагнер" с друга организация, която да може да контролира по-лесно. "Проблемът е, че за момента няма организация, която да се доближава до числеността или силата на тази ЧВК", пише още разузнаването.

Според Великобритания Русия вероятно вижда полза от частните военни компании, които се сблъскват с по-малко ограничения като ниско заплащане и ниска ефективност на редовната армия. Също така "руското ръководство вероятно вярва, че тежките загуби сред ЧВК ще се понесат по-добре от руското общество в сравнение със загубите сред редовната армия", добавя министерството.

09:50 4.4.2023

Общо 17 безпилотни летателни апарата "Шахед" са били изстреляни в Одеска област, като "14 от тях са били унищожени от силите за противовъздушна отбрана на южното командване", съобщиха украинските военновъздушни сили.

09:05 4.4.2023

Украинските военни и американските власти отрекоха в понеделник твърденията на руската частна групировка "Вагнер", че Русия е превзела центъра на източния град Бахмут.

09:02 4.4.2023

Брюксел призова Китай да съдейства за постигането на мир в Украйна

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова Китай да играе "конструктивна" роля за постигането на мир в Украйна. Това стана в нейно интервю за изданието "Файненшъл таймс", публикувано във вторник.

По думите на Фон дер Лайен Европейският съюз (ЕС) е "загрижен от приятелската позиция на Китай с Русия", но Пекин трябва да използва връзките си с Москва, за да спре войната на Кремъл. "Китай е в позиция да влияе на Русия по конструктивен начин и следователно властите в Пекин носят отговорност. Не можете да бъдете по средата – не можете да бъдете за половината от международния ред", казва председателката.

Предстои по-късно през седмицата тя и френският президент да посетят Пекин.

18:53 3.4.2023

Русия планира да разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по протежението на границата на страната с Полша. Това става ясно от думите на руския посланик в Минск Борис Гризлов. Планът на Москва е бункерите за складиране на оръжието да бъдат готови до 1 юли.

"Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и САЩ", каза Гризлов, който е бивш министър на вътрешните работи на Русия.

17:30 3.4.2023

Путин подписа закони за вкарване на окупираните украински региони в руската съдебна система

Руският президент Владимир Путин подписа пакет от закони за създаване на съдилища в незаконно анексираните украниски области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. С осемте закона се предвижда и провеждане на процедура за подбор на кандидати за първоначалния им състав, съобщиха от Кремъл.

На територията на Донецка и Луганска област се създават върховни и арбитражни съдилища на самообявилите се републики, а в Запорожка и Херсонска област се създават регионални съдилища и регионални арбитражни съдилища. Създават се и гарнизонни военни съдилища в окупираните от руските сили региони.

Съдилищата, действащи в областите в момента ще продължат да правораздават от името на Русия до началото на дейността на новите, което се очаква това да стане до края на месеца, съобщи държавната агенция ТАСС.

Путин подписа официално договорите за анексиране на четирите области на 30 септември 2022 година, след като там руските власти проведоха непризнати от останалите държави референдуми за присъединяването им.

16:15 3.4.2023

Недалеч от предполагаемата резиденция на руския президент Владимир Путин край Красная поляна в Краснодарския край е инсталирана зенитна ракетно-артилерийска система "Панцир-С1", съобщава екипът на опозиционера Алексей Навални. На километър се намира комплекс от сгради, които формално няма общо с Путин и по документи принадлежи на "Газпром". В действителност това е тайната му зимна резиденция, където той кара ски.

13:32 3.4.2023

Полша предаде на Украйна първите изтребители МиГ-29

Полша е предала на Украйна първата партида от обещаните изтребители МиГ-29. Това съобщи в ефира на полската радиостанция RMF FM ръководителят на Службата за международна политика на президента на Полша Марчин Пржидач.

Колко точно самолета е изпратила Варшава засега не се уточнява. Пшидак обаче добави, че Украйна ще има нужда от нова помощ, за да се противопостави на руската агресия. Доставката на втора партида ще бъде обсъдена по време на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Полша, за което днес беше съобщено, че ще се състои в сряда, 5 април.

Полша и Словакия се договориха за съвместна доставка на МиГ-29 за ВВС на Украйна. Двете държави ще прехвърлят общо 23 изтребителя. Партньорите на Киев ще получат компенсации за предоставянето на самолетите. САЩ ще продадат на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с много голяма отстъпка, а Полша ще получи 24 F-22 Raptor за един долар.

На 23 март Генералният щаб на Украйна потвърди получаването на първите изтребители от Словакия. Те ще се използват за защита на небето над Харков. Полският външен министър Павел Яблонски каза, че е малко вероятно държавата да предаде на Украйна всички МиГ-29, които има на въоръжение. Доставките ще бъдат постепенни, като успоредно с това ще се укрепва сигурността на Полша.

11:07 3.4.2023

Проруски ръководител е ранен при взрив на кола в окупирания Мелитопол

Ръководителят на окупационните власти в украинското селище Акимовка е ранен при експлозия на автомобил в близкия град Мелитопол, който се намира под контрола на руските власти от началото на войната. По информация на руските държавни медии Максим Зубарев е в тежко състояние.

В средата на ноември украинските медии съобщиха за смъртта на Зубарев при експлозия на автомобил. По-късно обаче се оказа, че е жив, припомня Радио Свобода. За сегашното покушението съобщи и ръководителят на мелитополската окупационна власт Андрей Сигута, според когото то е извършено от представители на Украйна. „По този начин Киев не спира опитите за сплашване на мирното население“, написа той в Телеграм.

Предвоенният украински кмет на Мелитопол Иван Федоров публикува видео и коментира: "Той беше един от първите, които си сътрудничиха с врага и оглави така наречената администрация на Акимовка. Зубарев винаги е имал проблеми с избора на правилния път, така че се очакваше да се окаже "на неподходящото място в неподходящото време".

Мелитопол е град в Запорожка област. По информация и от украински, и от руски източници именно там Русия е прехвърлила командването на южния фронт след изтеглянето си от Херсон. В последно време в града редовно се извършват саботажи и опити за убийства на руското ръководство или на сътрудници. На 27 март началникът на полицията Михаил Москвин пострада леко, след като взривиха колата му, докато е на метри от нея.

16:20 2.4.2023

Алкохолът е причина за много смъртни случаи в руската армия, смята Лондон

Прекомерната консумация на алкохол е причина за много от смъртните случаи в състава на руските сили в Украйна, посочи в неделя британското министерство на отбраната в редовната си сводка за хода на войната, цитирана от ДПА.

Русия е понесла загуби, достигащи 200 000 души от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна, но значителна част от тях се дължи на причини, които не са свързани с бойните действия, се казва в редовния доклад на военното ведомство в Лондон.

В него се посочва, че в неотдавнашно съобщение в руския канал в Телеграм се говори за "изключително висок" брой инциденти, престъпления и смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол сред руските сили.

Сред другите най-вероятни причини за фатални инциденти в руската армия в Украйна са непрофесионално боравене с оръжие, катастрофи и измръзване.

15:14 2.4.2023

Цивилни са убити и ранени при руски обстрел в Константиновка, съобщи Украйна

Шестима цивилни бяха убити и осем души са ранени при руски обстрел срещу град Костантиновка в Източна Украйна, съобщи в Телеграм в неделя Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

По думите му при атаката са били засегнати 16 жилищни блока, осем къщи, детска градина и административна сграда. Ермак публикува и снимки, показващи частично разрушени сгради и кратери от експлозии.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери автентичността на снимките или броя на жертвите от независим източник.

Заредете още

XS
SM
MD
LG