Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-трудната зима отмина". Украйна отново ще изнася електроенергия


По улиците на украинските градове дълго време нямаше ток
По улиците на украинските градове дълго време нямаше ток

Украйна е в състояние отново да изнася електроенергия за първи път от шест месеца, тъй като енергийната ѝ инфраструктура се възстановява след постоянни руски атаки през това време, съобщи Би Би Си.

През октомври миналата година Русия започна продължителна и целенасочена атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Това доведе до прекъсвания на електрозахранването и планирани прекъсвания на тока, които оставиха много населени места в тъмнина през зимата.

Украйна беше принудена да спре износа на електроенергия, но сега отново ще може да продава излишната си енергия. Министърът на енергетиката Герман Халушченко подписа заповед, с която разрешава износа, въпреки че местните потребители остават приоритет.

Той каза, че системата е произвеждала допълнителни мощности в продължение на почти два месеца и че украинците не са били изправени пред ограничения.

"Най-трудната зима отмина", добави Халушченко. - "Следващата стъпка е да започнем да изнасяме електроенергия, което ще ни позволи да привлечем допълнителни финансови ресурси за необходимото възстановяване на разрушената и повредена енергийна инфраструктура".

Той също така похвали "титаничната работа" на инженерите и международните партньори за възстановяване на системата.

Миналия месец жители на Украйна разказаха пред британската медия, че доставките на електроенергия стават все по-надеждни - най-накрая уличното осветление е започнало отново да работи.

Въпреки това операторът на електропреносната мрежа на страната - "Укренерго", предупреди, че Украйна не може да разчита, че руските атаки ще спрат. В събота "Укренерго" съобщи, че досега по време на войната Русия е изстреляла повече от 1200 ракети и дронове по енергийните ѝ съоръжения. Компанията определи нападението като най-големия опит за унищожаване на енергийната система на европейска държава.

В градовете в Украйна тази зима граждани трябваше да използват така наречените "центрове за устойчивост", за да се стоплят и да си заредят телефоните.

Откакто Русия започна да атакува енергийната инфраструктура, всички украински топло- и водноелектрически централи са повредени. Киев също така загуби контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие", която е в руски ръце.

През юни 2022 г. Украйна беше заявила, че се надява до края на годината да получи 1,5 млрд. евро от износ на електроенергия за ЕС - основният ѝ пазар за износ на енергия от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG