Военният командир на Хамас Мохамед Дейф е бил убит при удар през юли, каза Израел

Военният командир на Хамас Мохамед Дейф

Военният командир на Хамас Мохамед Дейф е бил убит при въздушния удар, който Израел нанесе в средата на миналия месец. Това съобщи израелската армия в четвъртък, повече от две седмици след атаката.

При нападението на 13 юли бяха убити над 90 души, много от които цивилни. Още тогава от израелската армия казаха, че целта на атаката са били висши командири на Хамас. От паравоенната групировка, която е обявена от ЕС и САЩ за терористична, обаче отрекоха.

До момента Хамас не е потвърдила смъртта на военния си лидер Мохамед Дейф.

Вижте също Какво може да стане в Близкия Изток след убийството на лидера на Хамас

Новината, че той е бил убит, идва само ден след убийството на политическия лидер на групировката - Исмаил Хания, в Техеран. Във вторник вечерта при израелски удар беше убит и един от високопоставените командири на шиитската Хизбула в Ливан Фуад Шукр.

Сега израелската армия публикува кратко съобщение, в което съобщи, че на 13 юли израелски изтребители са извършили удар в района на Хан Юнис и "след разузнавателна оценка може да се потвърди, че Мохамед Дейф е бил елиминиран при удара".

Мохамед Дейф беше ръководител на бригадите Изедин ал-Касам, военното крило на Хамас. Той е арестуван от израелските власти през 1989 г., след което сформира бригадите с цел залавяне на израелски войници.

Израел го обвинява в планиране и ръководене на атентати срещу автобуси, които убиха десетки израелци през 1996 г., както и в участие в залавянето и убийството на трима израелски войници в средата на 90-те години.

Смята се, че той е един от хората зад нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., когато бяха убити около 1200 израелци и чужденци, предимно цивилни, а други над 240 души бяха отведени в Газа като заложници.

В отговор на нападението Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти до момента са убити над 39 хил. души.

Вижте също Елиминиране на ръководството. Кой е убитият лидер на Хамас Исмаил Хания