Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елиминиране на ръководството. Кой е убитият лидер на Хамас Исмаил Хания


Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания през 2017 г.
Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания през 2017 г.

Противоречива фигура. Политическото лице на Хамас, водач на всички най-важни преговори. Издирван като терорист, избягвал на косъм няколко опита да бъде елиминиран. В сряда той беше убит при атака в Техеран. Кой е Исмаил Хания?

В продължения на десетилетия той се издига в йерархията на Хамас - палестинската паравоенна организация, обявена за терористична от ЕС и САЩ.

В последните години се превръща в лице на нейната дипломация - лидер на политическото крило и основен преговарящ за спирането на огъня с Израел.

Рано в сряда Исмаил Хания беше убит при въздушна атака в резиденцията си в иранската столица Техеран. Хамас и Иран обвиниха Израел за нападението, но Тел Авив до момента не е поел отговорност за него.

За кратко на официалната страница във Фейсбук на пресцентъра на израелското правителство се появи публикация, че Хания е бил "елиминиран при прецизна атака в Техеран". Тя обаче беше изтрита.

Без значение дали Тел Авив ще поеме официална отговорност обаче, елиминирането на Хания е огромен удар за палестинската радикална организация.

Хания е най-високопоставеният член на групировката, убит от 7 октомври насам, когато тя извърши най-масираното си нападение над Израел.

При него бяха убити 1200 души, а 240 взети за заложници. В отговор Израел започна мащабна офанзива в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. В резултат от нея досега са загинали над 39 000 палестинци, повечето от които са цивилни.

Кой беше Исмаил Хания и как се стигна до атаката срещу него?

Кариерата му в Хамас

Хания е роден през 1962 г. в бежански лагер близо до град Газа. Асошиейтед прес пише за него, че е дълбоко религиозен още от ранните си години. Учи арабска литература в университета.

В края на 80-те години, по време на Първата палестинска интифада или въстание срещу израелската окупация на Йерусалим, Газа и Западния бряг той се присъединява към Хамас. Това се случва съвсем малко след основаването на организацията.

Исмаил Хания през 2005 г.
Исмаил Хания през 2005 г.

Същата година - 1987, участва в антиизраелски протести, заради което е арестуван и за кратко пратен в затвор.

През следващите години отново на няколко пъти е арестуван, а през 1989 г. получава тригодишна присъда заради членството си в Хамас.

След като излиза от затвора, започва да се издига в йерархията на групировката.

Той е един от първите, които настояват за навлизането на Хамас в политиката. През 1994 г. казва, че формирането на политическа партия "ще даде възможност на Хамас да се справи с възникващите събития".

Първоначално идеята е отхвърлена от ръководството на организацията, но по-късно е одобрена.

Впоследствие през 2007 г. Хания е избран за министър-председател в правителството, управляващо Палестинските територии, след като Хамас печели парламентарни избори година по-рано.

Оттогава именно групировката има пълен контрола над Ивицата Газа, като го запазва и след като само няколко месеца след избирането на Хания правителството му се разпада, а между двете основни палестински политически сили - на Хамас и на Фатах, избухва въоръжен конфликт.

През 2017 г. Хания става ръководител на политическото крило на Хамас и напуска Газа. Оттогава живее в чужбина - преди всичко в столицата на Катар - Доха, и пътува често до Турция и Иран.

Умерен прагматик или радикал?

През 2012 г. Хания беше попитан от репортери на Ройтерс дали Хамас се е отказал от въоръжената борба.

"Разбира се, че не", отговори тогава той, като добави, че съпротивата ще продължи "под всички форми - народна, политическа, дипломатическа и военна съпротива".

Въпреки това той беше смятан по-скоро за умерен прагматик в сравнение с хардлайнерите в Хамас, пише Ройтерс. Той беше един от малкото лидери на групировката, които казаха, че въпреки че отхвърлят признаването на Израел, не се противопоставя на решение на конфликта чрез създаването на две държави.

Оцеляване на косъм

През април при израелски въздушни удари бяха убити трима от синовете на Хания и четирима от внуците му, по данни на Хамас.

По това време Хания, който беше в Катар, каза, че смъртта им няма да повлияе на продължаващите преговори с израелската страна.

„Който си мисли, че като се насочи към моите деца по време на преговорите и преди да бъде постигнато споразумение, това ще принуди Хамас да отстъпи от исканията си, се заблуждава“, каза тогава той.

По-рано той самият оцелява на косъм при атака през септември 2003 г. Тогава успява да избяга заедно с тогавашния лидер на организацията от сграда в град Газа секунди преди тя да бъде ударена от израелски въздушен удар.

Хания (четвъртият отляво) по време на молитва в град Газа през 2017 г.
Хания (четвъртият отляво) по време на молитва в град Газа през 2017 г.

Милиардер

За Хания се знаеше и че разполага със сериозно семейното богатство, оценявано на 2,5 млрд. долара. Знаеше се, че той има частен самолет, с който често пътува до Москва, Техеран, Истанбул и Кайро.

Богатството на фамилията му е видно и от снимките от луксозни хотели в Истанбул и Доха, които по-големите му деца (а те са общо 13) често публикуват в социалните мрежи.

Не е ясно как е натрупано това богатство, но то е характерно за ръководителите на Хамас. Смята се, че парите идват основно благодарение на безнаказаната корупция в Ивицата, където радикалната групировка от години има пълен контрол.

Това ѝ дава възможност да се разпорежда непрозрачно с правителствените средства, както и със средствата, идващи от международни организации и редица държави като помощ за Газа, където мнозинството палестинци тънат в бедност.

Влиянието му

Освен със сериозни парични средства Хания обаче разполагаше и с огромно влияние. От десетилетия той беше лицето на Хамас пред света и лично водеше преговорите с най-важните партньори на групировката, както и с тези, с които тя враждува.

През 2009 г., например, той беше човекът, който се срещна с бившия американски президент Джими Картър, който беше на обиколка в региона в опит да посредничи в разговорите между Израел и палестинците.

Именно Хания беше и човекът на Хамас, който водеше разговорите с Иран - основният спонсор и съюзник на групировката.

Майкъл Милщайн, експерт по Хамас от университета в Тел Авив, казва, че Хания е имал командваща роля във външната политика и дипломацията на групата, но е бил по-малко замесен във военните дела.

През 2018 г. обаче САЩ включиха Хания в списъка си с "глобални терористи" с обяснението, че "има тесни връзки с военното крило на Хамас и е бил привърженик на въоръжената борба, включително срещу цивилни".

Ройтерс отбелязва и че не е ясно доколко отрано той е бил запозна с плана за атака на 7 октомври.

Впоследствие обаче именно Хания участваше в преговорите за спиране на огъня и за освобождаване на израелските заложници.

Реакциите след смъртта му

Именно заради ключовата му роля в йерархията на Хамас и анализаторите поставят въпроса каква ще е реакцията след смъртта му на групировката, както и на Иран.

Заместник-председателят на политическото крило на Хамас Муса абу Марзук определи убийството на Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан".

Въоръженото крило на Хамас пък каза в изявление, че убийството на Хания ще "доведе битката до нови измерения и ще има огромни последици".
В същото време Иран обяви тридневен национален траур и обеща да отмъсти.

Върховният лидер на ислямската република Али Хаменей каза, че Израел им е дал основания за "сурово наказание" и че е задължение на Техеран да отмъсти за смъртта на лидера на Хамас, която се случи в иранската столица.

По-рано през април тази година иранските сили нанесоха удари директно срещу Израел. Това се случи с около 300 дронове и ракети, повечето от които обаче бяха свалени.

Иран каза тогава, че отговаря на нападение на Израел от 1 април. На тази дата беше нанесен удар по консулството на Иран в Дамаск, Сирия, и беше убит висш ирански командир. Израел не пое отговорност за тази атака.

Форум

XS
SM
MD
LG