Сандра Бълок, която скъса с Холивуд, за да се прибере при семейството си

Американската актриса Сандра Бълок на премиерата на последния си филм "Изгубеният град" през март 2022 г. в Лондон

Тя се снима във впечатляващите 50 филма, получава над 10 номинации за ролите си, а за една от тях печели "Оскар" и "Златен Глобус". Преди две години обаче казва, че къса с Холивуд и остава при семейството си. Тя е Сандра Бълок, която днес навършва 60.

През 2022 г. една от любимите актриси на поне две поколения киномани изненада всички, като обяви, че се разделя с Холивуд в интервю за американската телевизия Си Би Ес (CBS).

"Искам да съм си у дома", казва Сандра Бълок. В телевизионния ефир тя говори за майчинството и за това колко важно е семейството в живота ѝ. Актрисата има две осиновени деца.

По време на интервюто партньорът на Бълок - американският фотограф Браян Рандъл, вече е страдал от напреднала форма на амиотрофична латерална склероза (ALS). Това обаче се разбира едва през август 2023 г., когато той почива. След смъртта му семейството му съобщава, че е било решило да пази болестта му в тайна. Тя казва, че той е бил "любовта на живота ми".

Последните филми, в които Бълок се снима, излизат именно през 2022 - годината, в която тя обявява раздялата си с киното. Това са екшън-комедията „Изгубеният град“ (2022), в който си партнира с Чанинг Тейтъм. През същата година се появява и в "Убийствен влак", заедно с Брад Пит.

Вижте също "Различна порода човек". Брад Пит, чийто сексапил остарява наобратно

Оттогава насам актрисата не е давала никакъв знак дали планира завръщане в бъдещи проекти.

От хора в операта до върха в Холивуд

Сандра Анет Бълок е родена на 26 юли 1964 г. в Арлингтън, предградие на Вирджиния във Вашингтон, окръг Колумбия.

Майка ѝ Хелга Бълок (по баща Хелга Матилд Майер) е немска оперна певица. Баща ѝ Джон У. Бълок, е вокален педагог. Родом той е от Алабама, но също е с немски произход. Сандра от малка говори перфектен немски език, тъй като прекарва голяма част от детството си в Нюрнберг, Германия с родителите си и по-малката си сестра. Там тя често се включва в детските хорове на оперите, в които участва майка ѝ.

Семейството ѝ се връща в САЩ, когато тя е тийнейджър. Повлияна от сценичния живот на майка си, тя се записва да учи актьорско майсторство в университет в Северна Каролина. Малко след това се мести в Ню Йорк, където започва бурното развитие на собствената ѝ кариера на сцената.

Сандра Бълок на филмовия фестивал във Венеция, Италия, 28 август 2013 г.

Първоначално Бълок започва да участва в телевизионни програми, а след това и в дългометражни филми. Първите ѝ запомнящи се роли са през 1993 г. в "Разрушителят" с Уесли Снайпс и Силвестър Сталоун и "Да се изправиш срещу Хемингуей" (1993), с Шърли Маклейн и Ричард Харис. Но истинската ѝ слава идва с кинохита "Скорост" (1994).

Кариерата ѝ нататък я нарежда сред най-популярните актриси в Холивуд. За ролята си в "Сляпата страна" (2009) тя печели "Оскар" и "Златен Глобус", а участието ѝ в блокбастъри като "Предложението" (2009), "Жега" (2013) и "Гравитация" (2013) я превръщат в една от най-добре печелещите звезди на Холивуд.

Успехът идва в трънлива опаковка.
Сандра Бълок, актриса

Самата Бълок коментира кариерата си така: "Научих, че успехът идва в трънлива опаковка. Дали ще изберете да го приемете или не, зависи от вас. Важно е какво избирате да правите с него, да подбирате хората, с които да се заобградите. Винаги предпочитайте хора, които са по-добри от вас. Винаги избирайте хора, които ви предизвикват и са по-умни от вас. Винаги бъдете ученикът. Когато установите, че сте учител, вие вече сте го загубили."

Семейството

През цялата ѝ шеметна кариера обаче, семейството нито за миг не остава на заден план за Бълок. В речта си при получаването на своя "Оскар" през 2010 г. тя не пропуска да благодари на майка си Хелга, която е починала преди цели 10 години. За това, че е отгледала нея и по-малката ѝ сестра с чувство за дълг и толерантност.

Сандра Бълок позира за снимки на червения килим за европейската премиера на "Бандитките на Оушън" в Лондон, Великобритания, 13 юни 2018 г.

Самата тя получава най-престижната актьорска награда за ролята си на майка от висшата класа, приела в семейството си бездомен чернокож тийнейджър, когото превръща в професионален футболист. В началото на същата година Сандра Бълок и тогавашният ѝ съпруг - телевизионният водещ Джеси Джеймс, осиновяват чернокожо момченце.

След получаването на наградата "Оскар" от Бълок през март 2010 г. в медиите се появяват слухове, че съпругът ѝ изневерява, които Джеймс по-късно сам потвърждава. Актрисата иска развод и през юни 2010 г. двамата вече официално са разделени. В края на 2015 г. Бълок осиновява още едно момиченце, също с афроамерикански произход.

В интервюто си за CBS Бълок разказва през сълзи за страховете си като майка на чернокожи деца, изправени пред множество опасности в американското общество. Въпреки това тя не би заменила за нищо усещането от майчинството.

„Семейството ми е смесено и разнообразно, лудо, обичащо и подкрепящо“, казва тя.

Показателна за това колко широко за обич и подкрепа е сърцето на актрисата е благотворителната ѝ дейност. На два пъти тя прави огромни дарения от по 1 милион долара на американския Червен кръст - след терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., и след опустошителното цунами в Югоизточна Азия през 2004 г. Прави и трето дарение от 1 милион долара - този път на "Лекари без граници", след земетресението в Хаити през 2010 г.

Вижте също От Източна Германия до Холивуд. Сандра Хюлер и европейският блясък на Оскарите