Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Различна порода човек". Брад Пит, чийто сексапил остарява наобратно


Актьорът Брад Пит
Актьорът Брад Пит

На крачка от диплома по журналистика той се мести в Калифорния, за да открие, че най-добре говори през изкуството. Брад Пит днес навършва 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Достатъчни ли са седем минути екранно време в продукция на Ридли Скот, за да се превърнете в една от най-големите звезди на Холивуд и секссимвол в цял свят. В случая на Брад Пит - да. Ролята му във филма „Телма и Луиз“ е крачката към „висшата лига“, както казва самият той.

Последните 34 години и ролите му в 48 филма само затвърждават мястото му сред най-добрите в кино индустрията.

Той е бил мъж, който остарява наобратно („Странният случай с Бенджамин Бътън“), анархист и аматьор боксьор („Боен клуб“), емоционално измъчен детектив („Седем“), редник с нулева толерантност към нацисти („Гадни копилета“), смъртта в тялото на млад мъж („Да срещнеш Джо Блек“).

Пит се превръща в едно от златните момчета на Куентин Тарантино с филмите „Гадни копилета“ и „Имало едно време в Холивуд“, последният от които му носи първия „Оскар“ за актьорско майсторство.

„Той е една от последните останали филмови звезди на големия екран. Той е просто различна порода човек. И честно казано, не мисля, че можеш да опишеш какво точно означава това, защото е все едно да опишеш звезден блясък“, казва Тарантино за Брад Пит.

Уилям Брадли Пит - по прякор Брад, е роден на 18 декември 1963 г. в Шоуни, Оклахома, и израства в Спрингфийлд, Мисури в САЩ. В гимназията Пит участва в спортни състезания, дебати и училищни мюзикъли, както и в училищния парламент.

Пит посещава Университета в Мисури, където следва журналистика с фокус върху рекламата. Два изпита го делят от дипломиране, когато решава да се премести в Калифорния.

Преди да постигне успехи като актьор, той се издържа като шофьор на лимузини. Освен това мести хладилници и се облича в костюм на пиле, докато работи във верига ресторанти за бързо хранене.

В кариерата си е получил 224 номинации за различни награди. Печели 120 от тях, включително две награди „Оскар“, награда „Еми“, два „Златни глобуса“ и награда на Британската филмова академия.

Брад Пит е първият мъж, обявен два пъти от списание „Пийпъл“ за „най-сексапилен жив мъж“ (през 1994 и 2000 г.)

Изкуство под всичките му форми

В допълнение към актьорската си кариера Пит ръководи собствена компания за филмови продукции. Тя си партнира с няколко други компании за филма „12 години в робство“, а Пит печели „Оскар“ за ролята си на продуцент, когато лентата е обявена за най-добра през 2014 г.

Филмът е включен в Националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ заради своята „културна, историческа и естетическа“ значимост. „Телма и Луиз“ също е включен в този списък.

„Аз съм едно от онези същества, които говорят чрез изкуството. Просто винаги искам да правя изкуство. Ако не го правя, умирам по някакъв начин“, казва Брад Пит в свое интервю.

Макар че е най-известен с ролите и филмите си, Брад Пит има и други интереси - скулптура, керамика, музика. Актьорът има и страст към виното, което произвежда в имението си в Прованс.

През 2022 г. Пит излага редица свои скулптури в музей във Финландия.

В свое интервю той казва, че се намира в последния етап от творческата си кариера и затова внимателно подбира продукциите, в които играе. Голяма част от вниманието му е насочено към ролята му на филмов продуцент, чрез която с удоволствие подкрепя изгряващи автори.

Социални каузи

Брад Пит и Анджелина Джоли са една от най-обсъжданите двойки в Холивуд преди раздялата си през 2016 г. Докато са заедно, те често използват популярността си, за да адресират редица социални каузи.

Пит и Джоли са осиновители на деца от Камбоджа, Етиопия и Виетнам.

През ноември 2005 г. двамата посещават Пакистан, за да видят последиците от земетресението в Кашмир, а година по-късно пътуват и до училища в Хаити.

Пит е съосновател и активен участник в кампанията Not On Our Watch, която насочва средства към развиващите се страни в криза, по-специално към суданската провинция Дарфур.

През 2006 г. актьорът създава фондацията Make It Right, проект на стойност няколко милиона долара за изграждане на екологично чисти домове в Ню Орлиънс. Жилищата са предназначени за хора, разселени от урагана Катрина.

По време на пандемията Брад Пит раздава храна за нуждаещите се в Лос Анджелис.

Форум

XS
SM
MD
LG