Правосъдният министър внася проекта за конституционни промени през юли. Подготвя и закон за лобизма

Министърът на правосъдието Атанас Славов

През юли ще бъде представен готов проект за промени в конституцията и ще започнат обсъждания за промени в основния закон. Това гласи съобщение до медиите от правосъдния министър Атанас Славов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Промените в конституцията, правосъдна реформа, промени в регулаторите и службите бяха част от основните цели, заради които ГЕРБ и ППДБ се договориха за кабинет.

„Амбицията ни е да се случат конституционните реформи. Това е една причините да съществува кабинета, легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато съгласие по тях като разговорът ще премине и през конституционната комисия“, каза Славов. Той добави, че амбицията на двете формации е да съберат подкрепа от 180 народни представители, заради което в следващите дни ще се проведат срещи с БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Вижте също ПП-ДБ и ГЕРБ обсъждат обща законодателна програма, но не и коалиция, каза Лена Бориславова

Основни акценти в предложението за промени ще бъдат разделението на Висшия съдебен съвет на две колегии, ограничаването на правомощията на главния прокурор и въвеждането на „някаква форма на индивидуална конституционна жалба“.

Министерството на правосъдието работи също и по изготвянето на закон за лобизма, който да бъде представен за обсъждане и внесен до есента. Решението е оправдано с препоръките в докладите за върховенството на правото в България.

Законите за лобизма целят да поставят граница между законния лобизъм от определени играчи, свързани със законови промени, и корупционните пракактики.

Съобщава се още, че ведомството е провело обсъждане във връзка с т.нар. дела „шамари“ (SLAPP), които са насочени срещу медийната свобода.

Славов коментира още и че министерството ще даде негативно становище относно предложенията на депутати на ГЕРБ, в които се залага възможност за ограничаване при исканията по Закона за достъп до обществена информация.

Предложения и гласувания на депутати от ГЕРБ, станаха причина в петък парламентарната група на ПП-ДБ поиска седем гаранции от тях, че ще изпълняват декларацията на Николай Денков и Мария Габриел, която е в основата на настоящия кабинет. Тогава представителите на ПП-ДБ казаха, че в противен случай ще поискат оставката на правителството.

Вижте също Вместо да защитават разследващите журналисти, българските власти ги преследват