Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ и ГЕРБ обсъждат обща законодателна програма, но не и коалиция, каза Лена Бориславова


Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България"
Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България"

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обсъжда с ГЕРБ-СДС само законодателна и управленска програма, както и конституционни промени. Двете формации няма да подписват коалиционно споразумение. Това каза представителката на ПП-ДБ Лена Бориславова в понеделник.

Думите и идват, след като в петък парламентарната група на ПП-ДБ поиска седем гаранции от ГЕРБ, че ще изпълнява декларацията на Николай Денков и Мария Габриел, която е в основата на настоящия кабинет. Тогава представителите на ПП-ДБ казаха, че в противен случай ще поискат оставката на правителството.

Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска коалиционно споразумение с ПП-ДБ и отхвърли обвиненията, че неговите депутати не следват декларацията между Денков и Габриел.

„Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по малко от три седмици“, каза още Бориславова.

Тя добави, че целта на срещата е да се договори механизъм, по който парламентарните групи да се ангажират със стабилни мнозинства, с които да изпълняват целите, заложени при договарянето на правителството.

През уикенда и в понеделник на няколко пъти представителите на ГЕРБ отхвърлиха ултиматума, поставен от ПП-ДБ, но се съгласиха за нуждата от разговори между формациите. Те изразиха и несъгласие с назначенията, направени до момента от кабинета и обвиниха ПП-ДБ, че това се случва без съгласуване. В понеделник премиерът Денков отрече това твърдение.

„Всички назначени заместник-министри, включително министри, са на базата на разговори и с консенсус“, каза той.

ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за кабинет на ротационен принцип с премиер Николай Денков и вицепремиер и външен министър Мария Габриел. Двете формации поставиха няколко приоритета, свързани с правосъдна реформа, промяна в конституцията, назначаване на шефове на регулатори и други.

Повод за реакциите на ПП-ДБ станаха замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ, както и други гласувания с плаващи мнозинства, в които участват от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG