Той е ръководил българите, уличени в руски шпионаж в Лондон. Кой е Ян Марсалек

"Измама за милиарди. Имате ли информация за местонахождението на Ян Марсалек", пише на този бюлетин на полицията в Мюнхен. Колаж на фона на снимка от Москва, Русия.

В тази история има всичко: руски шпиони, бягство със самолет, финансова измама, след която липсват 2 млрд. евро. В центъра на историята стои един австрийски гражданин, чиято биография се оказа обвързана с тази на петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж. Кой е Ян Марсалек?

Само допреди три години той е един от най-успешните млади бизнесмени в Европа. Ръководи дейността на компания, която някои наричат „гордостта на германския финтех (финансови технологии)“. За около денонощие всичко се променя – той е заподозрян в измама за милиарди, качва се на самолет и никога не се връща. Впоследствие Интерпол го обявява за издирване с червена бюлетина, а журналистически разследвания го разобличават като свързан с руските тайни служби.

Той е Ян Марсалек. Името му се появи отново само преди дни – този път заедно с пет български имена. Във вторник съд във Великобритания остави в ареста Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова по обвинения за шпионаж в полза на Русия. Прокуратурата съобщи и нещо ново: че според разследването петимата българи са получавали задачите си именно от Ян Марсалек.

Според обвиненията заедно с него те са участвали „в заговор за събиране на информация“ с цел да подпомогнат Русия в провеждането на враждебни действия, включително потенциални отвличания. Това се е случвало в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Самият Марсалек не е обвиняем по това дело.

Вижте също "На много ниско ниво". Какво се знае за тримата българи, заподозрени в шпионаж за Русия

Британската прокуратура не даде и повече подробности за отношенията на Марсалек с петимата българи. Още преди месец обаче независимият център за разследвания Dossier Center съобщи, че основната връзка между тях е била осъществявана от Орлин Русев. Тогава доклад на центъра разкри, че фирмата на Русев е предоставяла шпионско оборудване на австрийския гражданин, включително телефон със защита от следене и специализиран софтуер.

Кой е Ян Марсалек и какво знаем за него?

Wirecard или „най-големият финансов скандал в Германия“

„Марсалек е един много странен персонаж: той има изключителен афинитет към въпросите на сигурността и е много мистериозен“ – с тези думи го описва негов бивш колега пред Файненшъл таймс.

От биографията му е известно, че е австрийски гражданин, който през 2000 г. започва да работи за стартиращата германска компания Wirecard. Фирмата предоставя услуги за онлайн плащания, като се фокусира върху бизнеси, които много нейни конкуренти избягват - като например порно сайтове и сайтове за залагания.

Wirecard бързо се оказва успешна и започва да трупа активи, а Марсалек е назначен за неин главен оперативен директор. През 2018 г. пазарната ѝ стойност достига рекорден връх от 24 млрд. евро – повече от най-голямата германска банка Deutsche Bank.

Вижте също Защо фалират банки в България? Решението от Страсбург и ненаучените уроци

Само две години по-късно обаче всичко рязко се променя. През юни 2020 г. компанията обявява несъстоятелност – става ясно, че през годините балансите ѝ са били фалшифицирани, а близо 2 млрд. евро просто „липсват“. Политици и анализатори в Германия обявяват случая за „най-големия финансов скандал“ в историята на страната.

„Wirecard е била една измама вероятно от самото начало“, коментира тогава журналистът от Блумбърг Ейк Хенинг.

Вероятно най-голямата банкова кражба, която се е случвала в Германия
Ейк Хенинг

„Това количество пари, които са изгубени, е вероятно най-голямата банкова кражба, която се е случвала в Германия“, добавя той.

Цялото ръководство на компанията е уволнено на 18 юни 2020 г., включително и главният оперативен директор Ян Марсалек, а германските власти го определят като основния заподозрян за измамата.

Частен самолет, няколко паспорта и бягство като на кино

Делото по случая в Германия започна по същество в края на миналата година. Марсалек обаче не е обвиняем по него, тъй като не е в страната, а германското законодателство не позволява да бъде съден в отсъствие.

Всъщност официално никой не знае къде се намира Ян Марсалек. Федералните служби за сигурност на Германия и множество независими журналистически разследвания сочат, че той е в Русия. А бягството му там никак не е случайно.

Съвместно разследване на The Insider, Bellingcat и Der Spiegel още преди три години разкри, че само часове след като е уволнен през юни 2020 г., австриецът предприема действия да се укрие. Той се придвижва с кола от Мюнхен към Австрия. Там си урежда частен самолет, който да го закара до столицата на Беларус – Минск, където и официално се губят следите му.

Скрийншот от сайта на Интерпол, на който Ян Марселек е обявен за международно издирване с червена бюлетина.

Документите показват, че той е преминал границата с Беларус с австрийския си паспорт. Когато германските прокурори изпращат до беларуските власти искане за правна помощ обаче, от Беларус им отговарят, че записът от камерите на летището при пристигането на Марсалек е изтрит и те не могат да установят по-нататъшните му движения в тяхната страна. Те твърдят и че Марсалек никога не е напускал Беларус, но това според разследващите журналисти и германските служби не отговаря на истината.

По същото време, когато Марсалек пристига в Минск, австрийски гражданин с друго име – Макс Мауер, също минава през граничния контрол. А снимката в паспорта му, която беше публикувана от разследващия център Dossier, напълно съвпада с външността на Марсалек.

Въпреки че самият паспорт с името Макс Мауер изглежда истински, разследване на Süddeutsche Zeitung установява, че номерът му никога не е бил регистриран в Австрия. Предполага се, че това е фалшификат, издаден на Марсалек от агенти на руските служби за сигурност, които са си сътрудничили с беларуските служби, за да предложат на Марсалек безопасно преминаване под фалшива самоличност.

Впоследствие няколко разследващи сайта, сред които и Dossier, съобщиха, че австрийският гражданин е бил забелязан на различни локации в Москва, където живее под защитата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Според Dossier той е получил и руско гражданство и е имал поне два фалшиви руски паспорта през 2021 г.

Как Марсалек е подпомагал руските тайни служби

Защо Марсалек получава тази специална помощ от руските тайни служби?

Още през 2020 г. Файненшъл таймс разкрива, че бившият служител на Wirecard е лице, представляващо интерес за три западни разузнавателни агенции, които подозират, че той е работил с или за ГРУ, руското военно разузнаване, особено след 2015 г.

Според The Insider Марсалек е помагал на руското разузнаване да събира информация от австрийски служители на силовите структури, както и да създава частни военни компании в африкански страни.

По данни на Dossier той е пътувал до Русия повече от 60 пъти в рамките на последното десетилетие, като в това число влизат пътувания не само до Москва, но и до Казан, Санкт Петербург и Нижни Новгород. При повечето от тях става въпрос за изключително кратки пътувания, дотам и обратно в рамките само на ден – явление, което зачестява след незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г.

Марсалек може да е помагал на руските разузнавателни служби да транспортират големи суми, включително за пране на пари

Според журналистите е малко вероятно да става въпрос за туристически пътувания, а една от хипотезите е, че по този начин Марсалек може да е помагал на руските разузнавателни служби да транспортират големи суми, включително за пране на пари и финансиране на западни политици. След анексирането на Крим през 2014 г. Западът наложи санкции на редица руски политици и дружества, с които прехвърлянето на средства стана по-трудно.

Посещенията на Марсалек в Русия обаче може да са имали и друга цел: да докладва на руските служби за своите срещи и контакти в чужбина.

Разследващите издания отбелязват например сериозния интерес на австриеца към Либия. Страната от повече от десетилетие се намира във военен конфликт, като присъствие там има и руската паравоенна организация „Вагнер“. Според The Insider, Bellingcat и Der Spiegel още от 2015 г. Марсалек опитва да създаде частни военни компании в африканската страна, като използва за прикритие свои бизнес проекти.

Вижте също Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер"

Според разследващите в тези опити проличава и една от връзките му с ГРУ. Тогава негов съветник за Либия е Андрей Чупригин, руски експерт по арабския свят, който според западните разузнавателни агенции е старши офицер от ГРУ с тесни връзки с разузнавателната общност. Самият Чупригин признава, че е полковник, но отрича да е служил някога в ГРУ и твърди, че е работил само като военен преводач в армията.

Последен детайл за руските връзки на Марсалек добавя и The Insider, който съобщава, че през годините заподозреният в шпионаж е сътрудничил и на Австрийско-руското дружество за приятелство. Според медията организацията е получавала секретни документи от Марсалек, получени от австрийското министерство на вътрешните работи и главната австрийска разузнавателна агенция. По това време разузнавателните служби бяха контролирани от крайнодясната Австрийска партия на свободата, която се смята за лоялна на Кремъл, отбелязва изданието.

Вижте също Западните приятели на Путин, които не го изоставят дори сега