Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На много ниско ниво". Какво се знае за тримата българи, заподозрени в шпионаж за Русия


Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев
Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев

Трима българи, които от години живеят във Великобритания, са арестувани за шпионаж в полза на Русия още през февруари. За разследването се разбира едва сега, а посолството на България в Лондон научава за случая от британската Би Би Си. Какво се знае до момента?

Трима български граждани, много фалшиви паспорти и подозрения в шпионаж. Във вторник Би Би Си съобщи, че през февруари британската служба за борба с тероризмa е извършила пет ареста в Лондон. Трима от задържаните са български граждани, а разследването е за шпионаж в полза на Русия.

Става въпрос за Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев. От дълги години те живеят във Великобритания. Сега са обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с цел "неправомерни намерения".

Разследване по случая се води и в България. По данни на Nova тримата българи са освободени под гаранция.

"Това са шпиони на много ниско ниво, ако изобщо са шпиони", казва Хари Фъргюсън, бивш разузнавач от MI6 пред Скай Нюз. Той съди за това по дейностите, за които тримата са задържани.

Според Шон Уокър, кореспондент на "Гардиън" за Източна Европа, е възможно да става въпрос за "активиране на спящи клетки" от страна на Русия, след като с началото на войната ѝ в Украйна възможностите ѝ за шпионаж са силно ограничени.

Информацията по случая с арестуваните българи е оскъдна заради естеството на разследването. В следващите редове е събрано това, което се знае до момента.

Подозрения за шпионаж

Арестите са извършени през февруари, но станаха публично известни във вторник след разследване на Би Би Си. По информация на медията в началото на годината са били задържани петима човека – трима български граждани и двама британци.

Тримата българи са останали в ареста. Според Nova след време са освободени под гаранция. Делото им в съда в Олд Бейли в Лондон е насрочено за януари.

Другите двама арестувани - 31-годишен мъж от Западен Лондон и 29-годишна жена от Северен Лондон, също са освободени под гаранция, но по-рано.

Арестуваните българи са Орлин Русев на 45 г. от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 г. от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 г., която живее на същия адрес. Предполага се, че Джамбазов и Иванова са двойка.

И тримата са задържани по подозрения за шпионаж в полза на Русия. В хода на разследването жилищата им са претърсени. Русев е живеел в къща за гости в Ярмут, където се смята, че са били открити пособия за фалшифициране на документи.

В жилището на Иванова и Джамбазов са намерени 19 фалшиви документа. Сред тях са паспорти, лични карти и шофьорски книжки за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

По информация на The Times полицията е открила фалшиви журналистически карти и дрехи, брандирани с логото на каналите Discovery и National Geographic.

Смята се, че тримата са били използвани за провеждане на операции по наблюдение вероятно в Лондон, Германия и Черна гора.

Във вторник българското посолство във Великобритания съобщи, че не е имало информация за случая.

Научаваме за задържането през февруари на тези трима наши граждани от Би Би Си
Марин Райков

"Колкото и да е неприятно, ние научаваме за задържането през февруари на тези трима наши граждани от Би Би Си", каза посланикът Мартин Райков.

Неговата хипотеза е, че това се дължи предимно на нежеланието на самите задържани информацията да стигне до България и посолството ѝ.

Във вторник българската прокуратура съобщи, че също води разследване за шпионаж от март 2023 г. - без повече подробности.

БНТ и бТВ съобщиха, че в българската прокуратура има събрани данни, че един от задържаните - Орлин Русев, е поръчвал на българи у нас да следят движението и действията на Христо Грозев, когато той е в България. Той отрече да е подавал сигнал срещу задържаните.

Грозев беше обявен за издирване от Русия в края на 2022 г., въпреки че не е руски гражданин. Той е част от разследващия проект "Белингкат". Документалният филм "Навални" за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални от руските служби, което едва не го уби, спечели "Оскар". В него участва Грозев.

Спящи клетки

Хари Фьргюсън коментира пред Скай Нюз, че заподозрените вероятно са били на много ниско ниво. Той си задава въпроса колко доказателства е намерила полицията за 6 месеца.

"Няма данни, че те са откраднали някаква информация, изглежда, че за шест месеца MI5 и полицията не са успели да разработят тези следи", казва той.

Според него в шпионските среди обвинението срещу тримата е "равносилно на превишаване на скоростта в зона с ограничение до 30 мили в час".

"Ако тези хора изобщо са били агенти, само като се погледне начинът, по който са били устроени, времето, през което са били в страната, и фактът, че са притежавали този огромен брой фалшиви документи, предполага, че са били агенти на ниско ниво", казва той.

Според експерта това са агенти, чиято цел е да подготвят условията за редовите шпиони.

Според Шон Уокър, кореспондент на "Гардиън" след началото на войната на Русия в Украйна много от възможностите на Кремъл за шпионаж са били ограничени. Десетки руски дипломати бяха експулсирани от Европа. По-трудно е от всякога за руски граждани да получават визи.

Всичко това означава, че Русия се е насочила към активиране на спящи
Шон Уокър, Гардиън

„Всичко това означава, че Русия се е насочила към активиране на спящи клетки или прехвърляне на по-активна шпионска дейност на неофициални агенти и оперативни работници“, казва Уокър.

Той казва, че това могат да бъдат именно граждани на трети страни или "нелегални" - руски работници, представящи се за граждани на трети страни. Тези хора години наред изграждат прикритието си и са добре вписани в общността. Подобни случаи вече имаше в Словения и Гърция.

"Казаха, че са поляци"

Русев, Иванова и Джамбазов са живеели от дълги години във Великобритания. Според Би Би Си Орлин Русев е имал бизнес контакти в Русия преди да се премести на Острова през 2009 г.

В профила си в LinkedIn той посочва, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката от 2008 г. до 2009 г. Тогава министър е Петър Димитров от БСП в правителството с премиер Сергей Станишев.

В профила на Русев пише още, че е собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Според британския търговски регистър той е директор в две компании - NEWGENTECH LTD и MYTOTAL TV LIMITED.

В българския Търговски регистър на името на Джамбазов през 2019 г. също е регистрирана фирма с подобно име - "МАИ ТОТАЛ ТВ1" с адрес в София. Сред дейностите ѝ са извършване на спедиция, покупко-продажба и сделки с интелектуална собственост.

Доколкото е известно, в Лондон Джамбазов е работил като шофьор на линейка.

В LinkedIn Иванова пише, че работи като лаборант в частна компания. Пред Би Би Си съседите на Джамбазов и Иванова в Хароу ги описват като двойка.

"Казаха ни, че са поляци, но никога не съм говорила с тях", казва пред Mail Online собственичката на апартамента, в който двамата са живеели от близо 5 години - Сонал Тхакрар.

Двойката е ръководила и организация в помощ на българите във Великобритания -Българска социална платформа (БСП). Нейната цел е била безвъзмездно да запознава новодошлите в страната с "културата и нормите на британското общество".

Членове на избирателна комисия

Джамбазов и Иванова неколкократно са участвали в организацията на български избори като членове на избирателни комисии в Лондон. За първи път това се случва през 2015 г. Тогава Иванова е член на комисия, помещаваща се в посолството на България в Лондон, а Джамбазов - председател на друга комисия в квартала Ийлинг.

На президентските избори през 2016 г. той отново е председател в същата комисия, а Иванова вече е секретар в своята. На изборите за Европарламент през 2019 г. и на парламентарните избори през април 2021 г. Джамбазов е председател на изборна секция, а Иванова съответно зам.-председател и председател.

Свободна Европа се свърза с Централната избирателна комисия, за да попита коя партия са представлявали Джамбазов и Иванова, но не получи отговор до редакционното приключване на текста.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG