Десетки са убити от взривове при възпоминание на Касем Солеймани в Иран

Два взрива избухнаха близо до гробището в град Керман, 3 януари 2024 г.

Най-малко 103 души загинаха, а повече от 170 са ранени при две експлозии, избухнали по време на честването на четвъртата годишнина от смъртта на Касем Солеймани в Иран.

Той е бивш командир на елитните сили "Кудс" на Иранската революционна гвардия. Солеймани беше убит през януари 2020 г. при въздушен удар на американските сили близо до Багдад.

Вижте също Приятели на "Хизбула", "Хамас" и Башар Асад. Потайните сили "Кудс" и влиянието им в Близкия Изток

Новината идва в момент на повишено напрежение в Близкия изток заради продължаващата война между Израел и подкрепяната от Иран организация Хамас. Тя започна на 7 октомври 2023 г., когато членове на групировката предприеха масирана атака, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни.

Данните за жертвите от взривовете в сряда бяха съобщени от иранската държавна телевизия, която цитира говорителя на службите за спешна помощ на Иран.

Информационната агенция Мизан, която е близка до съдебната система на Иран, съобщи, че взривовете са станали в град Керман, близо до гроба на Солеймани.

Видео от района показа, че взривовете са избухнали с интервал от около 15 минути.

Възпоменанията след смъртта на Солеймани привличат големи тълпи. По време на погребението му през 2020 г. от тълпата бяха стъпкани най-малко 56 души и повече от 200 бяха ранени.

Смятан тогава за един от най-могъщите хора в Иран и архитект на външната политика на Техеран в региона, Солеймани беше убит при нападение с дрон, докато пътуваше в конвой от две коли близо до международното летище на Багдад рано на 3 януари 2020 г.

Американската армия каза, че е извършила "отбранителния" удар, за да попречи на Солеймани да организира по-нататъшни атаки срещу интересите на САЩ в региона.

Убийството му беше сериозен удар върху религиозния режим, който се клатеше от жестоките санкции на САЩ, свободно падащата икономика и антиправителствените протести.

Силите "Кудс" са елитното чуждестранно подразделение на Иранската революционна гвардия и са обявени от Съединените щати за терористична организация.

Вижте също Кой е Касем Солеймани и каква е ролята му в Иран