ЕС и ООН осъдиха взривовете в Иран. Белият дом заяви, че САЩ и Израел не са замесени

Според последните официални данни близо 100 души са загинали при двата взрива във вторник в Керман, родният град на убития от САЩ през 2020 г. бивш командир от Иранската революционна армия Касем Солеймани.

Европейският съюз (ЕС) и Организацията на обединените нации (ООН) остро осъдиха смъртоносните взривове в Иран, при които преди ден загинаха близо 100 души. Те станаха в град Керман по време на отбелязването на годишнината от смъртта на генерал Касем Солеймани, бивш командир от Иранската революционна армия, убит при американски удар през 2020 г. в Багдад.

Белият дом заяви, че САЩ нямат нищо общо с взривовете в Иран и добави, че няма основания да смята, че и Израел е замесен по някакъв начин в организирането им.

Вижте също Кой е Касем Солеймани и каква е ролята му в Иран

Това става на фона на военния конфликт в Близкия изток между Израел и палестинската ислямистка организация Хамас, подкрепяна открито от Иран. Техеран подкрепя и ливанската групировка Хизбула, която в момента също води постоянни сражения с израелската армия. ЕС, САЩ, Израел и други страни определят Хамас и Хизбула като терористични групировки.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел е провел телефонен разговор с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, в който е осъдил "терористичното нападение", предаде Франс прес. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също "осъди възможно най-остро" двойната атака.

Според последните официални данни на иранското здравно министерство при двата взрива в Керман са загинали 95 души, вместо първоначално обявените 103-ма. Други 211 души са били ранени. Местни държавни медии съобщиха, че поне 27 от тях са в критично състояние.

Иранските власти определиха взривовете като терористична атака. Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република, отбеляза ДПА.

Макар че все още никой не е поел отговорност за нападението, политически съветник на иранския президент обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад него.

Вижте също Терористите все още не са в затвора. 10 години от атентата в Сарафово

Държавният департамент във Вашингтон нарече "абсурдно" всяко предположение за участие на САЩ или Израел в нападението. Израелските власти все още не са коментирали темата.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза по време на брифинг, че Съединените щати не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата взрива, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в свое отделно изявление. Той добави, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия Изток на фона на продължаващия сблъсък между Израел и Хамас.

Милър каза още, че САЩ продължават да са изключително обезпокоени от риска конфликтът в Ивицата Газа да се разпространи и на други фронтове след убийството на високопоставения лидер на Хамас Салех ал Арури в Бейрут.

Говорителят на Държавния департамент заяви, че не може да даде оценка за това кой е извършил убийството, но нарече Ал Арури "брутален терорист с кръв на цивилни по ръцете си". Вашингтон не е бил предварително уведомен за удара, добави той.

Вижте също Милионерите и милиардерите на Хамас. Откъде идват парите им