Политици и институции в България осъдиха покушението срещу Тръмп

Снимката е направена минути преди Доналд Тръмп да започне своето изявление в Пенсилвания в събота.

Президентът Румен Радев, партийни лидери, както и държавни институции осъдиха опита за покушение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

Срещу вероятния кандидат за президент на Републиканската партия беше извършен атентат в събота по време на предизборно събитие в Пенсилвания. Тръмп беше уцелен от стрелец, който ФБР идентифицира като 20-годишен местен жител, но не пострада сериозно. Един зрител беше убит, а двама други ранени.

В неделя българските политици и институциите осъдиха атаката и призоваха за опазване на демокрацията. Това съобщи БТА и обобщи част от изявленията.

„Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията", бе посочено в позиция на Министерския съвет във фейсбук.

Your browser doesn’t support HTML5

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп

„Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие от предизборната му кампания“, написаха от Министерството на външните работи в социалната мрежа "Х".

Държавният глава Румен Радев каза, че категорично осъжда опита за убийство на Тръмп.

„Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи“, написа той в профила си в "Х".

„Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни“, написа той в профила си във Фейсбук.

Вижте също Опит за убийство на Доналд Тръмп. Бившият президент е улучен в ухото и сега е добре

„Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт“, написа в пост във фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Възраждане“ изразява пълната си подкрепа за Доналд Тръмп и осъжда политическото насилие във всичките му форми, се казва в позиция на лидера на партията Костадин Костадинов.

„Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп“, каза председателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, изпратено до медиите.

„Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение“, гласи изявление до медиите, подписано от председателя на ДПС Джевдет Чакъров и група народни представители.

Вижте също Стрелецът срещу Тръмп е 20-годишен американец от Пенсилвания, съобщи ФБР

„БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес“, заявиха от социалистическата партия.

„Изказвам пълната си подкрепа към свободата на изразяване, свободата на словото и свободата да си различен, в сегашните обстоятелства на противопоставяне, което явно е взело връх в почти всички страни по света", написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в пост във Фейсбук.

Световни лидери, сред които и представители на европейските институции, също изразиха притеснение от стрелбата срещу Тръмп и му пожелаха бързо възстановяване.

Световни лидери също осъдиха стрелбата по Доналд Тръмп.

Вижте също "Отвратен съм“. Световни лидери осъдиха стрелбата срещу Тръмп