"Ако не запазя този хъс, няма да съм аз". Антон Радичев е 50 години на сцената

Антон Радичев

Публиката го обича, защото я разсмива вече почти половин век. На 75 години актьорът Антон Радичев ще получи „Икар“ за изключителен принос към българския театър.

27 март, Световен ден на театъра. Това е датата, на която традиционно се връчват престижните театрални награди "Икар". Тази година сред техните лауреати със сигурност ще бъде и Антон Радичев, който вече близо 50 години разсмива хората пред екрана и в театралната зала.

Той ще получи специалната награда за изключителен принос към българския театър.

"Един актьор трябва да мисли, когато работи на сцената, а не само да наизустява някакви думички и да ги говори", казва за работата си Радичев пред БНР. "За мен е голямо удоволствие, когато доставям радост на зрителите... Това ми е животът, ако не запазя този хъс, няма да съм аз", добавя той.

Радичев е роден на 6 юли 1947 г. в София. Израства в краен квартал, в днешния район на Южния парк, който тогава е известен като Тухла махала, защото има тухларни фабрики.

„Ходех редовно в тухларните фабрики, работех от време на време – товарех тухли на каруци, разкарвахме ги по къщите. Имаше затворници, там работеха, и на затворниците им купувах цигари", разказва той в интервю за БНР преди няколко години.

Като малък играе футбол по поляните, в училище тренира лека атлетика и иска да стане треньор, но после се отказва. След като в казармата минава през школа за радисти и става един от най-добрите, после мечтаел да работи на кораб и да обикаля света. Но изпуска изпита заради закъсняла телеграма.

Така работи в бригада, която участва в строителството на „Нефтохим“ – Бургас. После лепи плочки, става и общ работник. Преди да кандидатства във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – б. р.). Приемат го и през 1974 г. завършва в класа на проф. Филип Филипов. И напълно неочаквано още същата година влиза в състава на Народния театър.

"Направо от ВИТИЗ ме взеха в Народния театър… Получавам едно писмо от Народния театър и си помислих, че някой си прави майтап“, спомня си Радичев.

Оказва се самата истина – канят го да започне репетиции за „Деца на слънцето“ от Максим Горки. Ролята на Протасов в пиесата е първата му на тази сцена, на която играе повече от 45 г. Казва обаче, че все още преоткрива въздуха там. Във времето играе и на сцената на Театър 199.

Започват да се редят една след друга, още и още, вече над 60. В един момент започват да го наричат Радичков актьор, не заради близостта с името на писателя Йордан Радичков, заради което и него го наричат Радичков, а защото играе и в трите негови пиеси, поставяни в Народния театър – „Опит за летене“, „Януари“ и „Суматоха“.

Вижте също Йордан Д. Радичков, който не се страхува да носи тежестта на името на дядо си

За „Опит за летене“ дори получава първа награда награда за актьорско майсторство на Шестия национален преглед на българската драма и театър през 1979 година, въпреки че е най-млад от целия състав.

"Не се сърдя, нека ме бъркат с Радичков, не с някой друг автор", казва актьорът с почитание към един от най-големите български автори, с когото се сближават, докато пиесите се поставят.

Най-лесно учи текста си за пиесите на Витоша в делничен ден, защото събота и неделя има много хора. А те постоянно искат автографи и да се снимат с него. Затова влиза в гората и с часове чете и учи. Казва, че на сцената невинаги му е смешно и не му е до чувство за хумор, но не може да натоварва хората със своите проблеми и трябва да ги забрави.

В киното е снимал повече от 40 филма, „Маневри на петия етаж“, „Оркестър без име“, „Под игото“, „Хотел Централ“, „Елегия“, „Щурец в ухото“. Но за един казва, че е любимият на българите - "Оркестър без име". Лентата на Людмил Кирков от 1982 г. събира Радичев с няколко от другите най-харесвани актьори - Велко Кънев, Павел Попандов, Филип Трифонов и Георги Мамалев. Там се раждат и няколко негови култови фрази.

Заедно с Кънев, който му е близък приятел, Попандов, Мамалев и други актьори той участва и в забавното предаване Клуб НЛО (1996 – 2004 г), в което се раждат много песни, също останали любими на онова поколение. Радичев често е разпознаван от публиката само по характерния си дрезгав глас.

Актьорът е записвал и други песни, някои от които за фестивала „Златният кос“. А през 2002 г. издава музикалният албум „Къса ми се сърцето“ по текстове на Живко Колев.

През 2006 г. участва в дублирането на компютърно дигиталния филм на Дисни и Пиксар – „Колите“ като Док Хъдсън и Рамон.

В живота Антон Радичев е щастлив със съпругата си Емилия Боянова, дъщеря си Кристина Радичева, която години наред работеше в Киноцентъра с чужди продукции, и внучките си.

Вижте също "Нямаше други алтернативи, а не съм и търсила". Актрисата Теодора Духовникова на 45