"Режим на възпиране". ЕС обсъжда как да отговори на Путин, ако той нападне Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин.

Възможните санкции започват от забрана за пътуване и замразяване на активи на руски политици и стигат до прекратяване на банковите и финансови отношения с Русия.

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха с какви санкции да отговорят на Русия, в случай на военна намеса в Украйна. В момента десетки хиляди руски военни са разположени в близост до украинската граница.

Британският премиер Борис Джонсън също предупреди руския президент Владимир Путин, че всяко "дестабилизиращо действие" на Русия срещу Украйна ще бъде "стратегическа грешка" със "значителни последствия".

В телефонен разговор Джонсън е казал на Путин, че Великобритания е ангажирана със "суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза говорител на британския премиер.

Ден по-рано страните от Г-7 предупредиха заедно Путин за "огромни последици", ако Русия нападне Украйна.

В същото време първите дипломати на страните от ЕС обсъдиха в понеделник в Брюксел евентуално стъпаловидно увеличаване на санкциите - като се започне от забрана за пътуване и замразяване на активи на руски политици и се стигне до прекратяване на банковите и финансови отношения с Русия.

"Ние сме в режим на възпиране", каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел пред репортери в Брюксел.

По-късно в понеделник ЕС одобри списък с имена и фирми, свързани с частната военна компания "Вагнер", които бяха добавени към съществуващите санкции.

Вижте също Да живееш под заплаха от инвазия. Четири истории от фронта в Украйна

Москва отрича твърденията на западни разузнавателни служби, че трупа войски с цел нападение. Кремъл поиска от НАТО да се откаже от интеграцията на Украйна, която сама поиска членство в северноатлантическия договор. Алиансът отхвърли искането на Путин.

В интервю за документален филм, излъчен по руската държавна телевизия в неделя, Путин определя края на Съветския съюз през 1991 г. като разпадането на "историческа Русия".

"Това беше разпадането на историческа Русия под името Съветски съюз", каза Путин. И преди руският президент е изказвал съжаление за края на СССР, наричайки това "най-голямото политическо нещастие на 20 век".

Коментарите на Путин само засилиха опасенията на Запада, че Русия гледа на съседни държави като на своя сфера на влияние и готви военна намеса в Украйна.

Вижте също Призракът на войната в Украйна