От понеделник започва изплащане на компенсации за тока на фирмите

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков

От понеделник ще започне да се изпълнява схема за компенсации от 110 лв. на мегаватчас за небитовите клиенти. Това съобщи на специална пресконференция служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

До въвеждането на програма за компенсации се стигна заради резкия скок на цените на електроенергия, които в последните месеци достигнаха до рекордни стойности. В края на лятото редица работодателски организации дори поискаха оставката на министъра на енергетиката заради ситуацията на пазара. През октомври в София имаше и протести срещу високите цени.

Вижте също Въпроси и отговори: Какво става с тока?

„От понеделник започваме плащания към търговците на електроенергия, а от там би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се използва помощта. Парите са осигурени на 100%“, каза Живков и подчерта, че от министерството ще следят дали плащанията стигат до крайните клиенти. Той каза, че до момента са сключени договори с 23 фирми доставчици, които работят със 75% от небитовите клиенти в страната. От Министерството на енергетиката очакват до понеделник да бъдат подписани договори и останалите доставчици.

Програмата започва след даденото становище на Европейската комисия, която е заявила, че схемата с компенсации не се счита за държавна помощ.

Компенсации ще получат всички клиенти, които отговарят на зададените условия, включително и тези, които вече са получили сметките си за октомври. За тях компенсациите ще бъдат отразени в сметките за ноември месец.

Крайните клиенти ще могат да задават въпроси относно компенсациите на специален телефон на министерството 02/9263256. На сайта на министерството ще може да се следи и с кои доставчици са подписани договори.

По време на брифинга Живков съобщи, че от петък е вписан и новият борд на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Още от понеделник бордът ще получи задачи от министъра, а основна такава ще бъде изготвянето на програма за стабилизирането на всички фирми, които са под шапката на държавното дружество.

Вижте също "Поведението на политиците е безумно". Как "Марица Изток 2" чака края на въглищата