Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заложниците на Хамас в Газа с български произход нямат български паспорти


Николай Денков, премиер на България
Николай Денков, премиер на България

Заложниците на Хамас в Газа, които са с български произход, нямат български паспорти. Това каза във вторник премиерът Николай Денков. Ден по-рано вицепремиерът Мария Габриел съобщи за двама заложници с български корени.

"Те са с български произход, техните баби и дядовци са живели в България, а след това са заминали за Израел", каза премиерът.

На призив на вицепрезидента Илияна Йотова да им бъдат издадени документи Денков отговори, че „всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено“.

В понеделник Денков и Габриел бяха на еднодневна визита в Израел. Тя идва месец след като на 7 октомври паравоенната групировка Хамас нападна Израел, а впоследствие Израел ѝ обяви война. В началото на конфликта Хамас отвлече над 200 души, като досега е освободила само петима от тях. Още тогава се появиха съмнения за българи сред заложниците, но това не беше потвърдено.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В понеделник Денков и Габриел съобщиха, че информацията за двамата заложници с български произход е станала известна след разговори с роднини. По думи на Габриел обаче не може да бъде казано повече, тъй като това би застрашило живота на заложниците.

"Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаване на заложниците", каза тя.

В началото на октомври, малко след началото на войната, "Уолстрийт Джърнал" публикува информация, според която сред заложниците на Хамас има и българка. Тогава Денков обаче каза, че това не може да бъде потвърдено.

При посещението си в понеделник Денков и Габриел изразиха подкрепа за Израел в борбата ѝ срещу обявената от ЕС и САЩ за терористична организация Хамас.

Преди дни първите чужденци, сред които и 36 българи, успяха да напуснат Ивицата Газа през единствения граничен пункт - Рафах. Първите български граждани от групата пристигнаха в София в петък вечерта. В събота пристигна и втората група, а Мария Габриел съобщи, че всички български граждани, евакуирани от Газа, вече са в България. 6 от тях са пожелали да останат в Египет.

Междувременно в неделя Хамас съобщи, че временно е спряла евакуацията на граждани с чуждестранни паспорти от района.

Към момента израелската армия извършва масирани удари и провежда сухопътни операции в Ивицата. Според властите там жертвите вече надхвърлят 10 000 души. В края на октомври ООН призова за хуманитарно примирие в своя резолюция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG