Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ иска да отмени ЛГБТ забраната. ГЕРБ са готови на разговор, но не преди изборите


Николай Денков, Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ (на преден план).
Николай Денков, Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ (на преден план).

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложи идната седмица нови поправки в Закона за училищното и предучилищното образование, свързани със забраната на т. нар. "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в учебни заведения.

Законопроектът, който от партията заявяват, че ще променят, беше предложен от "Възраждане" и приет с подкрепата на всички парламентарни формации без ПП-ДБ на 7 август. Текстовете предизвикаха протести, а учители, университетски преподаватели и активисти излязоха с писмени позиции срещу въвеждането им.

За готвените нови изменения съобщи "Продължаваме промяната" (ПП), след като в четвъртък "Възраждане" във Варна разпространи своеобразен "черен списък" с учители, които според партията нарушават вече приетия закон. Над 800 преподаватели и учени от цялата страна подкрепиха подписки срещу приетите поправки и именно тях "Възраждане" атакува.

Действията на "Възраждане" прозвучаха като заплаха срещу учителите и бяха критикувани от политици от ПП-ДБ, както и от няколко представители на ГЕРБ. Министерството на образованието също излезе в защита на преподавателите, макар без да споменава "Възраждане" и закона, който е първопричината за акцията на Костадин Костадинов и партията му срещу преподаватели.

"Още другата седмица ще внесем поправка в закона да отменим "нетрадиционната" дефиниция, която реално започна този опасен процес към фашизма в България. С действия в парламента, не само с постове, ще противодействаме на черните списъци към българските учители", написаха от ПП.

Свободна Европа попита пресцентъра на партията какво ще представлява предложението и дали става дума за прецизиране на вече действащите спорни текстове за забрана на т.нар. пропаганда на "нетрадиционна сексуална ориентация", или за тяхната отмяна. Оттам казаха, че конкретната поправка в закона, заявена от ПП, все още се уточнява, както и че новият законопроект ще бъде внесен съвместно с партньорите им в коалицията от "Демократична България".

Подобни предложения обаче трудно биха били приети без подкрепа от ГЕРБ като най-голяма парламентарна група (ПГ) в 50-ия парламент.

Свободна Европа изпрати писмено запитване и до пресцентъра на ГЕРБ, за да разбере дали партията би подкрепила преразглеждане на вече приетата с нейно участие забрана на т.нар ЛГБТ пропаганда в училище, но не получи отговор до публикуването на текста.

Зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева публикува позиция по темата във Фейсбук, в която пише, че бъдещ нов текст в закона трябва да се прецизира и че е предложила в чат на парламентарната Комисия по образование и наука това да се обсъди с учители и директори.

Тя критикува ПП-ДБ, че са взели идеята да предложат изменения именно от тези разговори и че са избързали с лансирането ѝ.

Пред Свободна Европа Сачева каза, че не е подходящ момент по време на предизборна кампания да се вземат подобни решения и е по-добре първо да се направят обсъждания с директори, учители и специалисти.

На този фон в Народното събрание, което до септември е в лятна ваканция, но според последните промени в Конституцията ще работи до новите предсрочни парламентарни избори, отлежават още законопроекти по темата. Те обаче доразвиват спорната забрана, като част предложенията са се въведат и санкции за тези, които не я спазват. Единият проект е на бивши депутати от "Величие", сега независими, другият е на "Има такъв народ" (ИТН).

Сачева заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекта , предложен от независимите от "Величие", които искат глоби от 5000 до 10 000 лв. и дори "лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок от две години", ако се пристъпи забраната за т.нар. пропаганда на "нетрадиционна сексуална ориентация" в учебни заведения.

Внесеното от ИТН предложение пък включва искане да се ограничи достъпът до информация за пола и ЛГБТ теми на всички обществени места, достъпни за деца - тоест не само в училищата.

Сачева каза, че в този проект има много спорни моменти, но от ГЕРБ тепърва ще го обсъждат.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата за "черния списък" срещу учители в разговор с журналисти.

Можем да разгледаме и тези закони и да търсим решения.
Бойко Борисов

"Това е просто една агитация в момента, една пропаганда. По втория член по този закон (дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" - б.р.) ние също имахме много възражения в ГЕРБ, така че при една споделена отговорност за в бъдеще, можем да разгледаме и тези закони и да търсим решения, които да дават възможност хората да се чувстват спокойни," каза той.

Законовите промени, приети през август, предизвикаха протести и широка обществена реакция. Хиляди български граждани настояха президентът Румен Радев да наложи вето на забраната. Той я подкрепи и отказа да я върне за второ обсъждане.

По действията на "Възраждане" срещу учители, обявили се против закона, Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и предстои да реши ще започне ли разследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG