Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е "по-по-най" в забраната на ЛГБТ


Тошко Йорданов, Йордан Цонев, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова, Бойко Борисов. Колаж.
Тошко Йорданов, Йордан Цонев, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова, Бойко Борисов. Колаж.

Помните ли "Кой е по-по-най"? Телевизионното предаване, в което деца се надпреварваха с песни и стихчета. Днес в България се разиграва подобно състезание, но на друга сцена - политическата. Дисциплината се казва "кой по-добре ще забрани ЛГБТ хората". Състезанието протича на няколко фронта.

Миналата седмица по инициатива на "Възраждане" депутатите приеха по необичайно бърза процедура забрана в училищата да се разискват ЛГБТ теми.

Новият текст е основан на идеята, че за децата е опасно да научават за съществуването на различна сексуалност, макар че сред учениците и учителите има ЛГБТ хора. Информацията за тях беше определена с думата "пропаганда", след като преди години тази езикова замяна беше въведена от Русия.

Това обособява една група български граждани като хора, носещи риск за децата, казаха правозащитници. Политолози напомниха, че моделът е познат от тоталитарните и авторитарни режими. Много от анализаторите обявиха новите текстове за позорни. Министерството на образованието не подкрепя закона. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека призова президента Румен Радев да им наложи вето.

Въпреки острата реакция няколко партии оцениха законовите промени по обратния начин - като факт, който представлява защита на децата и по тази причина е заслуга за демокрацията. Това се разбра от дебатите в парламента, както и от факта, че партиите започнаха да си приписват "заслугата" за създаването на такъв законов текст:

  • От БСП изтъкнаха, че оригиналната идея е била тяхна;
  • Депутатите от разпадналото се "Величие" предложиха как забраната да бъде надградена и с наказания;
  • От "Има такъв народ" (ИТН) имат идеи за допълнителни законови промени, свързани с цензурата на информации за половата идентичност.

В сряда в парламента предстои и изслушване на представители на организацията Сингъл степ, заради нейна анкета за нагласите към ЛГБТ младежите в българските училища. Те са повикани в парламента от "Възраждане". Лидерът на формацията Костадин Костадинов поиска заличаване на фондацията и я заплаши с проверка на прокуратурата.

Новините идват в момент на политическа криза, довела до провеждането на седми поред избори за три години. Освен тях страната преживява рекордно засушаване, пожари, нерешени проблеми в здравеопазването, разкрития за схеми за търговия с влияние в прокуратурата, нарастващи случаи на домашното насилие.

На този фон усилията на парламента са съсредоточени върху това да се ограничи видимостта на една малцинствена група.

Надпреварата между партиите кой ще предложи най-рестриктивните идеи обаче далеч не се ограничава само до ЛГБТ хората. Според наблюдатели това е само началото на един възможен по-общ антидемократичен завой. В него първа жертва са различните хора, но крайната цел е правото на различно мнение.

Ето няколко примера за фронтовете, на които се води борбата срещу демократичните ценности.

Как началото беше сложено още на общинско ниво

Разпоредбите, които атакуват ЛГБТ хората в името на опазването на децата, започват още на общинско ниво.

През ноември миналата година активисти на "Възраждане" в Стара Загора протестираха срещу плакат в града. На него имаше снимка на две българки, сключили брак в чужбина, и се разказваше за борбата им за равни права в България.

Изображението на плаката, срещу който протестират от "Възраждане" в Стара Загора
Изображението на плаката, срещу който протестират от "Възраждане" в Стара Загора

Билбордът беше част от по-голяма кампания в цялата страна, посветена на различни социални проблеми.

Но от "Възраждане" казаха, че плакатът е разположен твърде близо до едно от училищата в Стара Загора и по този начин "пропагандира нетрадиционна сексуална ориентация и еднополовите бракове" на деца.

Впоследствие общинските съветници от партията прокараха промяна в наредбата за рекламната дейност на територията на Стара Загора. В нея беше записано, че се забраняват реклами, които "пропагандират поведение, накърняващо морала и добрите нрави".

На 6 август, само ден преди гласуването на анти-ЛГБТ забраната в парламента, промени, подобни на тези в Стара Загора, бяха одобрени и в Хасково. Те също бяха прокарани по предложение на общинските съветници от "Възраждане", но се отличаваха с това, че изрично посочваха ЛГБТ общността.

В местната наредба беше записано, че не се разрешава "пропагандирането под каквато и да е форма на нетрадиционна сексуална ориентация", както и рекламата на "лица, организации и общности", които извършват такава пропаганда.

Анти-ЛГБТ законът в парламента и БСП и "Величие"

В мотивите за предложението в Хасково бяха включени сходни аргументи като тези, с които "Възраждане" внесе и законопроекта си в парламента. Сред тях е твърдението, че информацията, свързана с ЛГБТ хора, "задълбочава кризата в образованието и възпитанието на подрастващите".

Партията не представи данни в подкрепа на това твърдение, нито примери за установена "ЛГБТ пропаганда" в някое училище. Но предложението им за забрана беше прието от депутатите.

Още преди гласуването, Министерството на образованието каза, че не подкрепя закона. След това редица организации от образователния и от правозащитния сектор казаха, че той ще нанесе сериозни вреди.

От една страна, той ще се отрази негативно на ЛГБТ децата (или на децата, сметнати за такива), защото отправя посланието, че тормозът над тях е оправдан и заслужен. От друга, според експертите забраната ще навреди и на всички останали ученици, защото им отнема правото на обективни научни познания, включително за сексуалното им здраве.

На този фон БСП поиска да се признае заслугата ѝ за прокарването на закон, критикуван от различни институции. Там потърсиха признание за това, че идеята за закон е била тяхна, и припомниха исканията си за референдум за т.нар. "джендър пропаганда" в училищата.

Едновременно с това други депутати - тези от разпадналата се група на "Величие" около Ивелин Михайлов, побързаха да надградят разкритикуваната поправка.

Те поискаха всеки, нарушил забраната на ЛГБТ "пропаганда", да бъде наказван с глоби от 5000 до 10 000 лв. и лишаване от право да упражнява професията си за срок от две години, ако бъдат хванати при повторно нарушение.

Отново за "пола като биологична категория"

В началото на август ИТН внесоха свой законопроект, който представлява забрана за информиране от същото естество, но с други думи - за това да се показва пред деца съдържание, което "не съответства на разбирането за пол като биологична категория".

Това не съвпада с разбирането на съвременната наука, че освен биологична категория полът е и социална такава.

ИТН предлага също и това да се забрани извъpшвaнeтo нa мeдицинcĸи ycлyги за промяна на пола нa дeцa под 18 години.

Този проект не е нов. Депутатите вече отхвърлиха идентичен текст през ноември миналата година, но сега партията отново го внася. Сега предстои депутатите пак да му отделят време, като той трябва да бъде обсъден в ресорните комисии.

Анкетата на Сингъл степ

Има и още една подобна тема, с която депутатите ще се занимаят. В сряда, 14 август, Комисията по демографска политика, както и тази за младежта и спорта ще изслушат представители на фондация Сингъл степ, която работи по ЛГБТ теми.

Изслушването е по искане на "Възраждане", а причината е проучване, което Сингъл степ извършваше сред ученици. Става дума за анонимна анкета за отношението на подрастващите към техните връстници, които са ЛГБТ.

Такова проучване беше извършено и през учебната 2017/2018 г., като тогава то разкри, че:

  • 71% от ЛГБТ учениците са вербално тормозени;
  • 34% от ЛГБТ учениците са физически тормозени;
  • 19% от ЛГБТИ+ учениците са претърпели физическо нападение.

Според "Възраждане" обаче проучването не цели събиране на данни от младежите, а "насърчаване на сексуалните им преживявания с подрастващи от същия пол". Костадин Костадинов каза, че ще даде фондацията на прокуратурата.

От Сингъл степ отхвърлиха обвиненията и ги определиха като "целенасочена атака и дезинформация".

Само ЛГБТ общността ли е на прицел

Проверка на Свободна Европа показва, че активността по темата за сексуалността в училище върви паралелно с интереса към предоставянето на знания по принцип.

За пример може да послужи предложението на БСП за въвеждане на ограничение за само един одобрен учебник по даден предмет. То е внесено през юни, въпреки че не е ново.

Миналата година и президентът Румен Радев поиска да има само един разрешен учебник, за да се постигне "общ мироглед" и национално обединение.

Тогава учители разкритикуваха идеята като опит за налагане не два вида монопол: както търговски, така и тоталитарен контрол върху "истината".

Закон за "чуждестранните агенти"

Има и друга законодателна идея, която беше определена като авторитарна от правозащитни организации. Това е предложението на "Възраждане" за закон за "чуждестранните агенти".

Според него всеки артист, журналист, влогър или организация, получила финансова помощ от чуждестранна фондация, ще трябва да се декларира като "чуждестранен агент", няма да има право да работи в държавен университет, да прави политически коментари и да работи по проекти с държавно или общинско финансиране.

Предложението беше внесено в парламента още през 2022 г. и отхвърлено. Причината е, че с него по руски модел се създава инструмент за държавни репресии върху критични гласове, които да бъдат наказвани или заличавани, защото са нарушили тази разпоредба.

Но въпреки досегашния неуспех групата на Костадинов продължава да внася закона за разглеждане.

Евроатлантическите партии

На този фон остава въпросът как ще се държат партиите, които доскоро работеха заедно на базата на споделени евроатлантически ценности - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

ГЕРБ подкрепи предложението за забрана на ЛГБТ темите в училище, а лидерът Бойко Борисов съобщи, че партията му подготвя и собствен законопроект, свързан с религията и етиката в училище.

Пред Свободна Европа бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ, който сега е депутат, каза, че идеята все още се доизяснява. Но партията иска да вкара религията в задължителния учебен план. В момента тя е свободноизбираем предмет.

"Това не означава, че задължително ще се учи религия, ще може вместо това да се избира и етика", каза Вълчев.

На въпрос защо тази идея идва в такъв предизборен момент, той посочи, че предложението вероятно ще бъде внесено чак в следващия парламент, а "идеята е не да направим [учениците] вярващи, а да ги направим добри хора".

От своя страна депутатите на ПП-ДБ гласуваха колебливо при първото четене на анти-ЛГБТ забраната и бяха единодушно "против" едва на второто. Впоследствие те осъдиха закона и посочиха, че с него се ограничават базови демократични свободи.

Позицията на ДПС-Пеевски пък беше съвсем непоследователна, като първо Йордан Цонев се изказа бурно в подкрепа на забраната. По думите му "децата трябва да бъдат оставени да се развиват по Божиите закони". Впоследствие партията подкрепи забраната, но гласува "против" дефиницията на "нетрадиционна сексуална ориентация".

Сега именно в ръцете на тези депутати е съдбата и на множеството други промени, които по-малките партии искат да прокарат.

"Историята показва, че това е началото - започва се уж с благородни идеи за защита на децата, но това никога не е краят и под ударите на популизма попадат и други основни демократични права и ценности", написаха по-рано от Асоциацията на европейските журналисти в България.

XS
SM
MD
LG