Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екатерина Захариева от ГЕРБ и Юлиян Попов от ПП-ДБ са българските номинации за еврокомисар. Какво следва


Бившата министърка на външните работи Екатерина Захариева от ГЕРБ и бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов от ПП-ДБ. Колаж.
Бившата министърка на външните работи Екатерина Захариева от ГЕРБ и бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов от ПП-ДБ. Колаж.

Бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева и бившият екоминистър от ПП-ДБ Юлиян Попов са двамата кандидати на България за нов еврокомисар. Това съобщи пресцентърът на служебното правителство в петък.

Новината идва в деня на крайния срок, в който страните членки на Европейския съюз (ЕС) могат да излъчат кандидатите си за членове на новата Европейска комисия (ЕК). Всяка държава трябваше да номинира за позицията един мъж и една жена.

За поста бяха издигнати кандидатурите на общо седем души от шест партии. До тях се стигна, след като във вторник служебният премиер Димитър Главчев даде двудневен срок на парламентарно представените партии да излъчат свои номинации. В същия ден второто служебно правителство на Главчев встъпи в длъжност.

Кабинетът имаше право сам да определи двамата кандидати, но Главчев предпочете да се допита до партиите. Решението му беше свързано с критики, че не е удачно служебното правителство, което има за основна задача да организира следващите избори, да взима подобни дългосрочни решения за страната.

ПП-ДБ и БСП дори призоваха изборът на кандидати за български еврокомисар да се направи от парламента, но това не се случи.

Освен Захариева от ГЕРБ и Попов от ПП-ДБ, за позицията бяха номинирани още:

  • Искра Михайлова, депутатка от ДПС-Пеевски;
  • Велислава Петрова, бивша зам.-министърка на външните работи от „Има такъв народ“ (ИТН);
  • Виктор Папазов, икономически съветник на „Възраждане“;
  • Драгомир Стойнев, депутат от БСП;
  • Цветелина Пенкова, евродепутатка от БСП.

По думите на Главчев всички кандидатури са били на „изключително високо ниво“.

„Придържали сме се основно към Договора за функциониране на Европейския съюз, писмото на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и биографиите на кандидатите. По тази причина взехме и това решение, напълно убедени в неговата правота“, каза Главчев.

Кои са двамата номинирани

Екатерина Захариева е народна представителка от ГЕРБ. През годините тя заемаше различни постове в няколкото правителства на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

В първия му кабинет беше зам.-министърка на регионалното развитие и благоустройството, във второто - министърка на правосъдието, в третото - на външните работи. По образование е юристка.

Юлиян Попов беше министър на околната среда и водите в кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ с премиер Николай Денков. Преди това е бил и служебен екоминистър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Юлиян Попов
Юлиян Попов

Попов има и опит като председател на Европейския институт за ефективност на сградите, старши съветник на Европейската фондация за климата, както и съветник по енергийната сигурност на българския президент.

Какви са следващите стъпки

Оттук нататък идва ред на европейските представители. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведе интервюта с двамата номинирани и ще избере един от тях.

Официалното предложение на кандидат за член на Европейската комисия се прави от Съвета на Европейския съюз със съгласието на избрания председател на Комисията - в случая, Фон дер Лайен. Кандидатите за еврокомисари се изслушват от Европейския парламент, който накрая гласува пълния състав на Комисията.

Предстои да стане ясно и какъв ресор ще получи България в новата Европейска комисия.

България дълго време отсъстваше от разговора за състава и работата на Европейската комисия след европейските избори през юни. Такъв разговор течеше още в края на миналия месец, но София не участваше активно в него. Така се стигна до излъчването на българските номинации в последния възможен момент от процедурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG