Връзки за достъпност

Извънредни новини

България отплува от света, докато е с Пеевски на рамо. Може ли това да се промени


Делян Пеевски на фона на българското знаме. Колаж.
Делян Пеевски на фона на българското знаме. Колаж.

Другите му приписват огромна скрита власт, а той съвсем открито се противопоставя на всяка промяна. В това време България не само не върви напред, но дори отстъпва от вече завоювани позиции. Сега обаче се отваря възможност Делян Пеевски да не е в печелившия лагер.

В България отново ще има парламентарни избори. Новината дори не е сред водещите в медиите в София. През октомври ще се проведат седмите избори от 2021 година насам. В това време България “изчезва” на политическата карта - София нито участва в разговорите за бъдещето на ЕС, нито се възползва от милиардите евро от Брюксел за модернизиране на икономиката. “България е погълната от себе си”, казва преподавателят в Оксфордския университет и старши изследовател във фондация “Карнеги” Димитър Бечев.

Това се случва на фона на продължаващата трета година война на Русия срещу Украйна, която е разделена от България само от Черно море. София не участва активно и в разговорите за сигурността в региона и се “представя доста под възможностите си”, въпреки че след началото на войната “България е фронтова държава в реваншистката политика на Кремъл”, казва Матю Бойс от института “Хъдсън”, бивш помощник държавен секретар на САЩ.

В повечето случаи дори изобщо не могат да изберат правителство.

Очевидната причина за това е, че партиите в парламента не могат да съставят мнозинство, което да излъчи стабилно правителство. В повечето случаи дори изобщо не могат да изберат правителство. “Ако страната не успее да излезе от тази патова ситуация, това допълнително ще разшири достъпа, особено на страни като Русия, които искат да имат влияние в една страна членка на ЕС и НАТО”, казва Весела Чернева, зам.-директор на Европейският съвет за външна политика.

Политическото разделение в парламента пречи за избирането на правителство. Проблемът обаче не са някакви непреодолими различия в програмите на политическите сили, а един конкретен човек - Делян Пеевски.

Той е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, но нито веднъж не е разследван за корупция от българската прокуратура. Влиянието му в изпълнителната и съдебната власт често е видимо - когато областни управители се обърнат срещу него, те веднага са уволнявани; когато той поиска отстраняването на главния прокурор, Висшият съдебен съвет веднага го сменя.

Но въпреки тази скрита власт, нито един лидер, нито партия не искат публично да се обвържат с Пеевски. За тях той е “токсичен”, казва Димитър Бечев.

Доказателство за това са резултатите на прозападаната реформаторска коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), която на последните избори изгуби половината си поддръжници след кратко партньорство с Пеевски в парламента. С всеки следващ избор гласове губи и най-голямата партия - ГЕРБ, която е обвинявана в тясно сътрудничество с Пеевски. Затова никой не иска коалиция с него.

Пеевски има централна роля в поредицата от провали за съставяне на правителство. Но сега, точно преди седмите поред избори, неговата позиция за първи път изглежда разклатена.

Разцеплението в партията Движение за права и свободи (ДПС), чийто председател е Пеевски, отваря възможност за неговото изолиране. Точно това прави предстоящите избори различни от предишните и за първи път има шанс след вота през октомври България да не се озове отново в същата ситуация.

Кой е Пеевски

Делян Пеевски е на 44 години. За това време е бил 8 пъти народен представител, отскоро е и председател на втората по влияние партия, преди това е бил зам.-министър, следовател, шеф на контраразузнаването - макар и само за ден, пак следовател, пак депутат.

Доскоро името му се появяваше рядко в основните медии, а самият той не се появяваше на работното си място в Народното събрание. Той притежаваше медиен бизнес, а през 2018 г. международната неправителствена организация “Репортери без граници” го описа като въплъщение на “корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите”. Самият Пеевски отрича тези обвинения и твърди, че негови опоненти са оказвали натиск над международни организации, за да го споменават в докладите си.

В последните 20 години той е под крилото на Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, което представлява основно мюсюлманите в България. Бързата му кариера го превърна в мощна фигура, за която опонентите ѝ твърдят, че контролира ключови позиции в прокуратурата, съдилищата и министерствата.

През 2021 година САЩ санкционираха Пеевски за корупция. През 2022 година това направи и Великобритания. В България обаче прокуратурата не го е разследвала нито веднъж. Политически лидери обясняват това с контрола, който той е установил над прокуратурата.

Самият Пеевски отрича обвиненията в корупцията и казва, че е "натопен" пред САЩ от свои опоненти в България. Опита се безуспешно да оспори по съдебен път включването му в санкционния списък на Вашингтон.

През 2023 година той реши да излезе на светло, започна да ходи в парламента, да прави почти всекидневни изявления. В началото на 2024 година той се издигна до председател на ДПС, а на последните избори успя да класира партията до второ място - на 9 юни движението спечели 47 от общо 240 депутати.

Хората не го харесват и почти никой не му вярва, показа изследване на "Маркет Линкс" това лято. Доверие в Пеевски имат само 2 % от анкетираните избиратели, недоверие изпитват 88 на сто.

Как Пеевски предизвиква избори

До април 2024 г. България се управляваше от крехък съюз между първите две по това време политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. И двете заявяват прозападна ориентация, подкрепят изпращането на военна помощ на Украйна, поставят си за цел приемането на еврото и пълноправното членство на България в Шенген.

ПП-ДБ обаче предлага и антикорупционна реформа, която да намали правата на главния прокурор, който е безконтролна фигура според българската конституция, а това е критикувано многократно от Европейската комисия. ПП-ДБ говори и за реформа в службите за сигурност и изчистването им от руско влияние. Правителството на Николай Денков беше свалено точно когато ПП-ДБ настояха да има точен график за тези реформи, за да не може вечно да бъдат отлагани.

Тогава Делян Пеевски и партията му ДПС поискаха предсрочни избори. Бойко Борисов и партията му ГЕРБ също поискаха избори. ПП-ДБ обвинаха ГЕРБ и ДПС в тясно сътрудничество.

Защо и ГЕРБ започна да страни от Пеевски

Партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ управлява България с много малки прекъсвания от 2009 до 2021 година. Тогава започва поредицата от шест предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ печели четири от тях, но нито веднъж не успява да състави правителство. Другите партии често обясняват отказа си да подкрепят Борисов именно с близостта му с Пеевски.

На 9 юни се проведоха шестите избори за последните 3 години. ГЕРБ отново спечели, а този път ДПС на Пеевски стана втора сила. Двете партии можеха да направят правителство с подкрепата на няколко независими депутати. Борисов обаче няколко пъти каза, че не иска да управлява само с ДПС и Пеевски, което само затвърди впечатлението, че за другите той е "токсичен".

Тогава започна вътрешният бунт в ДПС срещу Делян Пеевски, парламентарната група се разцепи и това провали избирането на правителство на ГЕРБ.

Мнозинство за съставяне на правителство без ГЕРБ и ДПС не се намери. Сред останалите партии в парламента има прозападни формации като ПП-ДБ и такива, които защитават проруски позиции, като “Възраждане”, а те отказват да влязат в коалиция заедно.

Кое се променя сега

ДПС е създадено през януари 1990 година като партия, която защитава правата и свободите на мюсюлманите в България. През 80-те комунистическият режим подлага турците в страната на насилствена асимилация, която стига до изгонване към Турция на 300 хиляди души. Повечето мюсюлмани приеха ДПС като своя партия и гласуват за нея, независимо от поведението на своите избраници. Това позволи на лидера Ахмед Доган да изгради стройна корпоративна система от “обръчи от фирми”, похвали се, че той “раздава порциите” в страната и че всеки голям бизнес е успял с негово “намигване” - цитатите са от негови изказвания.

ДПС е политическият гръб, който позволи на Делян Пеевски да се издигне. Той стана председател в началото на 2024 г. и започна чистка на кадрите на Доган.

Тогава започна бунтът и почетният лидер Доган и повечето регионални активисти поискаха оставката на Пеевски. Той все още официално е председател на ДПС, но предстоящата вътрешна битка ще намали политическата му тежест и в следващия парламент Пеевски може или да не влезе, или да има много по-малко депутати. На този фон останалите партии вече заговориха за възможността Делян Пеевски да бъде изолиран след изборите през октомври.

Какво се случва с България

На фона на тригодишната политическа криза, България се превърна в невидима държава на международната сцена. Новият стар председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече няколко седмици очаква от България да предложи свой еврокомисар, но в София няма кой да вземе решение. Брюксел одобри и План за възстановяване и устойчивост за България за над 6 млрд. евро, но повечето от тези пари няма изглед да стигнат до страната, защото са обвързани с конкретни реформи, включително и антикорупционни. Борисов и Пеевски свалиха последното правителство и реформите отпаднаха от дневния ред.

Антикорупционните протести от лятото на 2020 г. бяха именно срещу връзката между двете партии, ГЕРБ и ДПС, припомня Весела Чернева. В България се използва думата “задкулисие”, което тя описва като съвместен контрол на двете партии “върху държавни институции, върху медии, върху съдебна система”.

В тази среда темите за “членството в еврозоната и пълното приемане в Шенген ще останат в чекмеджето”, прогнозира Димитър Бечев. Според него президентът Румен Радев ще се опитва да “запълни празнината, доколкото може”. Позициите на Радев за войната в Украйна съвпадат с тези на Кремъл, той критикува Запада за изпращането на оръжие на Киев и го обвинява за продължаването на конфликта.

“Ролята, която играят някои политици като Радев, е късогледа. Сега е критичен момент в историята, защото агресивни диктатори се опитват да променят международния ред и демокрациите трябва да заемат ясни и решителни позиции”, коментира за Свободна Европа Матю Бойс.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Елица Симеонова

    Елица Симеонова е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Преди това работи в международния отдел на в. "Сега", след това e репортер в Клуб Z.

Форум

XS
SM
MD
LG