Връзки за достъпност

Извънредни новини

Захариева, Станишев, Петрова, Михайлова? Кого ще предложат партиите за български еврокомисар


От ляво надясно: Екатерина Захариева, Сергей Станишев, Велислава Петрова, Искра Михайлова. Колаж.
От ляво надясно: Екатерина Захариева, Сергей Станишев, Велислава Петрова, Искра Михайлова. Колаж.

Партиите имат два дни - до 29 август, за да представят своите предложения за български еврокомисар. Това се казва в писмо, изпратено от служебния премиер Димитър Главчев във вторник до парламентарно представените формации.

От ГЕРБ казаха, че ще номинират бившата външна министърка от партията Екатерина Захариева. От ПП-ДБ не разкриха име, но казаха, че преди това ще поискат промяна на процедурата по одобряване на кандидата.

ДПС-Пеевски съобщи, че номинира депутатката от партията Искра Михайлова.

От БСП не изключиха кандидатура на бившия премиер Сергей Станишев, а от ИТН казаха, че тяхното предложение ще бъде Велислава Петрова, която беше заместник външен министър в правителството на Кирил Петков.

Това се случва, след като още в края на миналия месец стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) очаква всяка от страните членки на Европейския съюз да представят по две номинации - един мъж и една жена, за бъдещ еврокомисар. Крайният срок за обявяване на кандидатурите е един за всички - 30 август.

Тогава обаче Главчев каза, че предпочита да не номинира еврокомисар, а да остави това решение на евентуално бъдещо редовно правителство.

Такова така и не беше формирано и се стигна до втори служебен кабинет с премиер Главчев и предстоящи нови предсрочни избори.

ГЕРБ предлага Екатерина Захариева

Сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че според него България не е закъсняла с номинацията, защото "през август в Брюксел хората са в отпуска".

Той съобщи и че предложението на неговата партия ще бъде настоящата депутатка Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева през 2020 г.
Екатерина Захариева през 2020 г.

Тя заемаше различни постове в няколкото правителства на Борисов, като в първото беше министърка на регионалното развитие и благоустойството, във второто - министърка на правосъдието, а в третото - министърка на външните работи и вицепремиерка по правосъдната реформа.

Какво казаха от ПП-ДБ

Същия ден от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че ще настояват за поправка в правилника за работата на Народното събрание, така че номинациите на Министерския съвет за бъдещ български еврокомисар да бъдат изслушвани и одобрявани от Народното събрание.

Според съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков това е "единственият легитимен начин" да бъде посочен кандидат, който да има с подкрепата на парламента.

Към момента няма изискване номинациите да бъдат одобрявани от Народното събрание, а те се излъчват директно от Министерския съвет.

Петков добави, че ПП-ДБ ще има своя номинация, но не каза кой ще бъде това. По думите му за формацията е по-важна процедурата, за да не се стигне до "поредното политическо боричкане".

Пеевски номинира Искра Михайлова

По-късно от пресцентъра на ДПС-Пеевски съобщиха, че лидерът на тази фракция от движението Делян Пеевски номинира депутатката Искра Михайлова.

Тя беше министърка на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски, а впоследствие работи в продължение на два мандата като евродепутат.

Искра Михайлова
Искра Михайлова

От ДПС-Доган не са коментирали това предложение и дали ще имат и собствено.

Кого ще предложи БСП

Борислав Гуцанов от БСП пък каза, че тепърва предстои възможните кандидатури от партията да бъдат обсъдени на заседание на Изпълнителното бюро. Едва след това те ще бъдат предложени по официалния ред.

Междувременно обаче в медийни публикации беше споменато името на бившия функционер на партията Сергей Станишев.

В отговор на журналистически въпрос за номинацията Гуцанов посочи, че Станишев "безспорно е един от дипломатите" в България, но това е решение на бюрото и едва тогава може да бъде коментирано.

Станишев беше премиер в кабинета на Тройната коалиция (2005-2009 г.), а от 2011 до 2022 г. оглавяваше Партията на европейските социалисти в Европейския парламент.

ИТН номинира Велислава Петрова

От своя страна от "Има такъв народ" (ИТН) казаха, че тяхната номинация ще бъде Велислава Петрова. Тя заемаше поста заместник външен министър по време на правителството с премиер Кирил Петков, когато ПП, ДБ, ИТН и БСП управляваха заедно.

Тогава Петрова беше заместничка на Теодора Генчовска, издигнатата също от партията на Слави Трифонов.

Велислава Петрова през 2021 г.
Велислава Петрова през 2021 г.

До момента от "Възраждане" не са съобщили дали и кого ще предложат за еврокомисар.

Позициите на комисарите в ЕК са общо 27, като са разпределени по различни ресори, по един от всяка страна членка. Веднъж на всеки пет години се назначава нов екип от комисари.

Досега българският комисар беше Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ. Тя отговаряше за ресора иновации, научни изследвания, култура, образованието и младежта. Преди нея поста заемаше Мария Габриел, отново от ГЕРБ, която впоследствие стана вицепремиер и министър на външните работи на България.

От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG