Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моето нещо". Яна Лозева, която чака зад обектива в търсене на човешкия дух


Яна Лозева
Яна Лозева

По време на събития прожекторите са насочени към сцената, но за нея сцената е само повод да обърне обектива си към публиката. Тя е фотографката Яна Лозева и в новата си изложба "Публика" обръща внимание на лицата, които се открояват като огледало на събитието.

Като малка първо иска да пише, после да рисува, но когато открива фотографията, всичко останало остава на заден план. Тя е човек на визуалното и със снимките си се опитва да избяга от баналното, макар и да не смята, че това трябва да бъде самоцел.

Тя е Яна Лозева и на 1 декември предстои да открие своята изложба "Публика" в "Топлоцентрала" в София. В нея включва портрети на хора "в особен момент на озарение". Те присъстват на класически концерт, който самата тя организира, а целта ѝ е именно да открие лицата в публиката, които се открояват.

"Това беше един хепънинг, доста рискован, почти на игра, но в крайна сметка стана това, което исках", казва тя.

От стотината снимки, които Лозева прави по време на събитието, тя избира 15 портрета, които ще участват в изложбата. Споделя, че селекцията винаги е сложна, а у нея често остава смътното чувство, че може би не се е справила. При подбора си тя търси разнообразието, но и съответствието между кадрите.

Портрет, заснет от фотографката Яна Лозева
Портрет, заснет от фотографката Яна Лозева

Това са "картини на споделена интимност, която не се нуждае от нищо друго и която ни среща по силен и убедителен начин със самата идея за човешкия дух", пишат организаторите на събитието.

Яна Лозева е родена в София. Първият ѝ досег с фотографията е семейният фотоапарат, какъвто в началото на века почти всяко семейство притежава.

"Малко беше трудно, защото всички тези кадри трябваше да бъдат проявени след това. А този фотоапарат беше предназначен да се вади за екскурзии или рождени дни, не да се снима непрекъснато с него", казва тя в интервю за портал "Култура" през 2020 г.

В началото тя снима изгревите и залезите, съучениците си, както и себе си, а впоследствие открива и страстта си към портретите: "Хората винаги са ми били интересни и винаги съм обичала да ги снимам."

След като завършва гимназия за кратко учи английска филология, но усеща, че това не е нейният път.

"Каквото и да учиш качествено, не ти остава време да правиш нещо друго. Става уикенд хоби. Затова в един момент си казах - добре, отивам да уча фотография, защото очевидно това е моето нещо", казва тя.

Впоследствие завършва специалност "Фотография" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а днес снима театрални спектакли и портрети. При снимките си тя залага на естественото.

"Аз самата никога не знам какво точно искам да видя и затова не мога да режисирам. Затова чакам", казва тя.

Портрет на поетесата Албена Тодорова, заснет от фотографката Яна Лозева
Портрет на поетесата Албена Тодорова, заснет от фотографката Яна Лозева

В днешния свят, в който визуалното е на пиедестал, Лозева казва, че понякога съзнателно се отказва да снима и вместо това просто наблюдава.

"В момента е много трудно, защото ние виждаме всичко и непрекъснато се сравняваме. Аз като видя нещо, преди да съм го снимала, вече съм си помислила как това е снимано, къде съм го виждала, а това е много затормозяващо. Дори понякога се превръща в проблем, защото те спира, не посягаш да снимаш. Това усещане, че всичко вече е правено, е малко обезкуражаващо", казва още Лозева.

Въпреки това тя намира мотивацията да продължава да снима, като казва, че се опитва да внимава какво точно показва. Тя казва и че "снимките винаги говорят за човека зад обектива".

"Това, което говорят моите снимки, за мен също е мистерия. Има част от мен, която е непозната дори за мен и ако можех да я изрека или да я напиша, нямаше да я снимам."

Яна Лозева е автор на няколко самостоятелни изложби – "Пряка светлина" (2014), "Адата" (2015), "Ела при мен" (2018), "Терминал" (2019), а също и на книгата "Дълго лято".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG