Връзки за достъпност

Извънредни новини

Закон от "пакета на Путин", който отрича "цяла група деца". Какви са реакциите за анти-ЛГБТ поправката


Граждани за втора вечер протестираха в четвъртък пред сградата на парламента срещу анти-ЛГБТ закона, приет в сряда, 8 август 2024 г.
Граждани за втора вечер протестираха в четвъртък пред сградата на парламента срещу анти-ЛГБТ закона, приет в сряда, 8 август 2024 г.

Приетата с голямо мнозинство от парламента законова поправка, която забранява обсъждането на теми, свързани с ЛГБТ общността, в училище, провокира множество реакции сред неправителствения сектор и политиците. Критики изразиха и европейски правозащитни групи.

Забраната на т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" беше прокарана с промени в Закона за предучилищното и училищното образование на две четения едно след друго в сряда. Тя беше предложена от "Възраждане" и подкрепена още от групите на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички независими депутати. Срещу нея гласуваха само от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Решението на парламента провокира и два последователни протеста пред парламента. Участниците в тях настояват президентът Румен Радев да наложи вето на новата законова забрана.

Как реагира НПО секторът

Една от първите възмутени реакции дойде от Националната мрежа за децата (НМД). Оттам оттеглиха доверието си от депутатите, подкрепили поправката, които преди това са били част от инициативата на организацията Парламентарна група за децата.

"Приетите законови текстове отричат съществуването на цяла група деца, пряко нарушавайки както техните права, така и правото на всяко дете да живее без насилие", заявиха от НМД.

Според активистите в защита на правата на децата новите законови разпоредби са "неграмотни, неиздържани и неясни от юридическа и граматическа гледна точка".

"Те налагат изключително опасна идеология, основана върху омраза към различието и създават предпоставки за дехуманизиране на всяко човешко същество, считано за различно по някаква причина. Създаването на подобни демагогски закони е пряк път към забрана на различното мнение и налагане на авторитарно управление", се казва още в позицията на организацията.

Оттам напомнят, че това става на фона на данните на УНИЦЕФ от 2021 г., че една трета от децата в България съобщават, че са подложени на унижение и обиди в училище.

Затова НМД предупреждава, че "отричането на съществуването на цяла група деца и налагането на непоносимост и неприемане към тях ще доведе до нарастване на случаите на насилие, самоубийство и самонараняване, без дори да можем да оценим вредите за психиката на всички деца".

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) също излезе с остра позиция, която призовава, че закон от "пакета на Путин" няма място в страната.

Според организацията новите текстове "не просто са дискриминационни, не просто противоречат на Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и Конвенцията на ООН за правата на детето, но удивително приличат на мерки, предприети от авторитарния режим на руския президент Владимир Путин".

"Историята показва, че това е началото - започва се уж с благородни идеи за защита на децата, но това никога не е краят и под ударите на популизма попадат и други основни демократични права и ценности", пишат от АЕЖ и напомнят, че от "Възраждане" са вносители и на законопроект за чуждестранните агенти, който също има своя буквален аналог в Русия.

От АЕЖ смятат, че новото анти-ЛГБТ законодателство "ограничава свободата на изразяване, както и достъпа до информация". Добавят и, че то отнема правото на около 700 хиляди български ученици "да обсъждат с хората, които се ползват с авторитет пред тях, техните преподаватели, въпроси от съществено значение за тях".

Междувременно европейски правозащитни групи осъдиха решението на парламента, напомняйки, че подобни разпоредби в ЕС съществуват само в Унгария. Според организацията ILGA-Europe правата на хората с различна сексуална ориентация в България са по-слабо защитени само в Румъния и в Полша.

Какво казваха политиците

"Оставаме непоколебими в своя ангажимент за справяне с дискриминацията, неравенствата и предизвикателствата, пред които e изправена ЛГБТ общността. Ние стоим зад съюз, в който можеш да си какъвто си", заяви по повод новия български закон говорител на ЕК, цитиран от "Дневник" в четвъртък.

Една от най-острите реакции по темата дойде от "Зелено движение", което още преди последните избори напусна коалицията ПП-ДБ и в момента е извън парламента.

"С новите текстове България създава прецедент за правова държава – членка на ЕС, тъй като определението за "нетрадиционна сексуална ориентация" противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права в ЕС и дори на Конституцията на страната ни", пишат оттам.

Според природозащитната партия решението на депутатите представлява безсмислена "предизборна пропаганда", защото и преди него българското законодателство не допускаше пропагандирането на идеологии в училищата.

"Насаждането на омраза чрез стигма към различните членове на обществото, и то като философия в ранното образование, противоречи на ценностите, около които се обединяват държавите членки на ЕС, както и на мотото на ЕС "Единни в многообразието", добавят от "Зелено движение".

"Продължаваме промяната" (ПП) също излезе с позиция, въпреки че по време на дискусията в пленарната зала мнозинството от техните депутати запазиха пълно мълчание. Най-активна срещу поправката от групата на ПП-ДБ беше Елисавета Белобрадова, която е от представителите на "Демократична България".

"Възраждане" използва децата като инструмент за свои политически цели. Искаме да защитим българските деца и затова никога не бихме ги използвали като политическо оръжие за грешни внушения. Ще се борим заедно за свободна и справедлива България", се казва в позицията на ПП, разпространена ден след гласуването.

Реакция имаше и от БСП, чиито депутати единодушно подкрепиха предложената от "Възраждане" забрана. Именно по предложение на социалистите законопроектът беше гласуван директно на две четения без никаква пауза между тях, каквато е нормалната парламентарна практика.

"Заедно, различните политически партии, успяхме да спечелим една важна битка - за българските деца", се казва в позиция на левицата от четвъртък.

В нея се споменава още, че БСП първа е видяла "опасността и дори поиска провеждането на референдум срещу джендър пропагандата в българските училища".

"Ние заставаме твърдо зад традиционните български и християнски ценности, които подкрепят мнозинството български граждани. Ще продължим битката за българските деца и вярваме, че ще имаме все повече съмишленици", завършва позицията.

Реакция в подобен смисъл имаше дори от Светия Синод на Българската православна църква, който призова мнозинството в парламента да прокара и "други законодателни инициативи, полезни за възпитанието и образованието на децата". Не беше уточнено какви точно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG