Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските удари по енергийна инфраструктура в Украйна са военно престъпление, каза ЕК. Хага ще приема искове за щети


Украинският външен министър Дмитро Кулеба участва в международна конференция в Хага
Украинският външен министър Дмитро Кулеба участва в международна конференция в Хага

Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна представляват военно престъпление. Това каза говорител на Европейската комисия (ЕК) на брифинг във вторник, в отговор на въпроси за обстрела на украински водноелектрически централи.

В същото време украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че украинците вече могат да подават искове за нанесени щети по време на руската инвазия в новосъздаден регистър в Хага. Той направи това по време на конференция в холандския град, на която бяха обсъдени усилията за съдебно преследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

Това се случва, след като на 22 и 29 март Русия нанесе серия от удари по цели в Украйна, които нанесоха значителни щети на енергийната инфраструктура на страната.

Цел на руските атаки бяха Каневската и Днепровската ВЕЦ (и двете част от каскадата на река Днепър). Украински и западни анализатори не изключват, че това е подготовка за мащабна офанзива на руската армия, която може да започне в края на пролетта или през лятото.

"Тези удари само ни насърчават да помагаме повече на Украйна", каза говорителят на ЕК във вторник. Той уточни, че комисията няма данни как унищожаването на украинската енергийна инфраструктура се отразява на цените на международния пазар на енергия.

След началото на войната електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна бяха свързани, отбеляза обаче говорителят. Според него способностите за пренос на енергия в двете посоки в последните две години са увеличени и има възможност Украйна да внася от ЕС ток, ако се наложи.

Междувременно службата за военно разузнаване на Украйна съобщи, че Русия може да нанесе още два или три масирани удара по енергийни обекти на украинска територия тази пролет.

Вадим Скибицки - говорител на Главното управление на разузнаването (ГУР), каза, че според разузнавателни данни Русия вече разполага с около 950 прецизни ракети с обсег на действие над 350 км. По правило руските войски извършват масирани ракетни удари, когато разполагат с поне 900 ракети в арсеналите си, отбеляза той.

В същото време украинският външен министър говори на международната конференция "Възстановяване на правосъдието за Украйна", организира от Нидерландия, Украйна и ЕК.

Кулеба каза, че първоначално регистърът с искове за нанесени щети ще се съсредоточи върху тези, нанесени на недвижимо имущество. Но добави, че той трябва да бъде разширен, за да включва и други видове щети, като тепърва ще се уточняват възможните обезщетения.

"Хората в Украйна искат да видят справедливост", каза министърът.

Нидерландската външна министърка Ханке Бруинс Слот допълни още, че войната е довела до смъртта на десетки хиляди души, като същевременно са ранени и разселени милиони.

"И това е довело до дълъг и добре документиран списък с международни престъпления. Над 100 000 и броят им се увеличава", каза тя.

По думите ѝ този брой не само подчертава сериозността на тази агресия, но и необходимостта от подкрепа за Украйна, защото нейната правосъдната система "ще се срине под тежестта на тези зверства".

Украинските власти твърдят, че разследват над 120 000 предполагаеми военни престъпления, свързани с пълномащабната инвазия, започнала през февруари 2022 г. По оценки на ООН повече от 30 000 цивилни граждани са били убити или ранени.

На 15 март подкрепяни от ООН експерти по правата на човека казаха, че са събрали нови доказателства за "ужасяващи" изтезания на украински военнопленници от техните руски затворници, като посочиха, че подобни практики могат да се считат за военни престъпления.

Руската армия е обвинявана във военни престъпления в предишни конфликти, включително войните в отцепническата република Чечения и в подкрепа на режима на Башар Асад в Сирия.

Кремъл отрича всякаква роля или отговорност за всички предполагаеми престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG