Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Под радара". Може ли "Величие" да изненада на изборите дори и след като се разпадна


Основателят на „Величие“ и кандидат за депутат Ивелин Михайлов. На фона е пленарната зала на парламента. Колаж.
Основателят на „Величие“ и кандидат за депутат Ивелин Михайлов. На фона е пленарната зала на парламента. Колаж.

Може ли два пъти да направиш една и съща сензация? Партия "Величие" вече изненада веднъж: дойде сякаш отникъде, а събра близо 100 000 гласа и влезе в парламента. После се разцепи. Бизнесът на един от лидерите ѝ събуди съмнения. И сега какво? Вярват ли ѝ още онези, които гласуваха за нея?

Беше наскоро, но оттогава изтече много вода: след последните избори Свободна Европа потърси избиратели на "Величие", за да разбере с какво ги е привлякла партията. Те отговориха почти еднакво:

  • "Величие" е имала прости и ясни послания;
  • Партията не е имала история в политиката.

Но това беше преди разкола на парламентарната група, а тя се разцепи почти веднага след като се озова в 50-ия парламент. Тогавашният председател на групата Николай Марков и основателят на формацията Ивелин Михайлов започнаха да си разменят обвинения. Комисия в парламента разгледа дейността на атракциона „Исторически парк“, който е бизнес начинание на Михайлов, и изпрати сигнал до прокуратурата.

Въпросът е как това се отрази на избирателите.

„Отношението ми със сигурност се промени“, каза пред Свободна Европа Иво Янев, един от хората, подкрепили "Величие" на последния вот. С него Свободна Европа разговаря и през юни.

Но друг е направил обратния извод.

„Всичко, което се случи от юни досега, затвърди решението ми да гласувам за хората от „Величие“, каза Донка Маринова, също поддръжник и на предните избори.

Сега партията пак ще се бори за гласове на предстоящия парламентарен вот на 27 октомври. За разлика от преди, тя вече присъства в социологическите проучвания. Те показват, че „Величие“ е близо до прага за влизане в новото Народно събрание, но засега не го преминава.

Геновева Петрова, социолог от "Алфа Рисърч", смята, че конфликтите в партията са причина за спад в подкрепата.

„В началото „Величие“ беше станало интересно за някаква част от хората“, каза тя. „Но сред разцеплението подкрепата за тях се намали.“

Въпросът е може ли партията да поднесе нова изненада.

Крачка назад: какво стана с „Величие“

Партия „Величие“ е регистрирана през 2023 г. На предсрочните избори на 9 юни получи близо 100 000 или 4,65% от всички гласове и прати в Народното събрание 13 депутати.

Веднага след това Марков и Михайлов публично се скараха.

Михайлов обвини Марков, че се опитва да овладее партията.

Марков от своя страна каза, че конфликтите са се задълбочили, след като е поискал бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа.

Михайлов е основател на атракциона „Исторически парк“ край село Неофит Рилски, област Варна.

Журналистическо разследване на Капитал още през 2019 г. установи, че „Исторически парк“ има белези на Понци схема – незаконен бизнес модел, в който на инвеститорите се обещават големи суми, които след това се покриват от нови инвеститори.

През юли беше създадена временна комисия в Народното събрание, която да провери дали това е така. Тя завърши дейността си с доклад, който изпрати на прокуратурата. Той има публична и засекретена част. В онази, която е скрита, пише, че Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) смята „Исторически парк“ за финансова измама за 70 млн. лв., пише Капитал.

Влогърът Любомир Жечев направи филм за парка, а ръководството на дружеството изпрати сигнал в прокуратурата срещу него.

Какво казват избирателите днес

Събитията около „Величие“ не останаха незабелязани от избирателите.

Отношението ми със сигурност се промени.
Иво Янев

„Отношението ми със сигурност се промени“, каза пред Свободна Европа Иво Янев, с когото бяхме говорили през юни. „Загубих, така да се каже, част от доверието“, продължи той. И посочи, че разкритията около конфликта между Ивелин Михайлов и Николай Марков са причината за това.

Едно от тези разкрития е, че двамата всъщност са се запознали след местните избори през октомври 2023 г., както каза Михайлов пред Свободна Европа тогава, а не работят заедно от години, както казваха преди това.

Това, по думите на Янев, е било сигнал за него, че „има нещо гнило“.

„Предния път споменах, че самото явление на партията за мен е вдъхновяващо в смисъл, че хора могат да се съберат и наистина да се опитат да свършат работата“, каза Янев.

„И това, което се случи, показа, че има нещо странно в събирането специално на тези хора, което не се представя откровено въпреки претенциите им, че те са открити, че те са различни. А има нещо, което стои отзад.“

Всичко, което се случи от юни досега, затвърди решението ми.
Донка Маринова

Събитията в редиците на партията обаче не са разклатили подкрепата на други нейни поддръжници. Сред тях е Донка Маринова, с която също говорихме за пръв път през юни. Сега тя изпрати писмен отговор, в който каза, че всичко случило се само е затвърдило позицията ѝ в подкрепа на „Величие“.

„Историята с Марков и отстраняването му от групата, както и поведението му след това показаха ценностите и стойността на всеки от тях“, написа тя.

Как „Величие“ прави кампания сега

„Величие“ ще участва в парламентарните избори на 27 октомври, но в редиците на партията има промени.

От листите отсъстват Николай Марков, както и Виктория Василева – преди зам.-председателка на парламента от „Има такъв народ“, а в последния парламент – депутатка от „Величие“. Ивелин Михайлов, който досега не беше депутат, този път участва в листите.

Има и промяна в присъствието на партията в публичното пространство. Да, нейните представители продължават да са активни в социалните мрежи, както и да влияят чрез каналите на част от хората, подкрепили ги преди – например влогъра Киро Брейка. Но те присъстват и в националните медии.

Партията „вече има публично присъствие, каквото нямаше преди последните избори в началото на юни“, каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Ивелин Михайлов казва, че основна цел на партията му е да се бори с „мафията“, без да дава детайли как да стане това.

Като основни свои противници той посочва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, но също и Иво Прокопиев, издател на Капитал – медията, която разкри нередности около „Исторически парк“.

Като един от приоритетите на партията си той поставя изграждането на АЕЦ „Белене“.

За войната на Русия срещу Украйна казва, че има „неутрална“ позиция и смята, че България не трябва да помага на Украйна.

Ще изненада ли „Величие“ отново

Социологическите данни сега показват, че подкрепата за „Величие“ не е достатъчна, за да влезе партията в парламента. Според проучване на агенция Алфа Рисърч от началото на предизборната кампания „Величие“ получава 3,2% подкрепа.

Възможно ли е обаче партията да поднесе нова изненада? Според Геновева Петрова това е малко вероятно.

„Факт е, че през юни, когато за първи път се явява, тя остана под радара“, каза тя. „Но вече бидейки видима, бидейки величествено разпаднала се като парламентарна група в Народното събрание, по-скоро смятаме, че няма да бъде отново изненада.“

По думите ѝ социологическите проучвания показват, че „единствено групи от по-твърди техни последователи, вероятно следвайки ги в различните места в онлайн средата, все още остават по-убедено зад тях и заявяват, че биха гласували за тях.“

Имаше известно любопитство и интерес от страна на избирателите, но мисля, че то много бързо затихна.
Геновева Петрова, Алфа Рисърч

„Имаше известно любопитство и интерес от страна на избирателите в началото, след като успяха да пробият и да влязат в парламента, но мисля, че то много бързо затихна“, добави тя.

Според Петрова „скрит вот“ за партията – т.е. такъв, който не се отчита от социологическите проучвания, би могъл да съществува, ако тя „използва механизми за мобилизиране на подкрепа, различни от спонтанното убеждаване“ на избиратели, включително „различни форми на зависим вот“, каза тя.

Форум

XS
SM
MD
LG