Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто и ясно". Говорят хората, които гласуваха за "Величие"


Избирателите на "Величие", с които Свободна Европа разговаря - Иво Янев (вляво) и Радослав Василев, колаж на Свободна Европа
Избирателите на "Величие", с които Свободна Европа разговаря - Иво Янев (вляво) и Радослав Василев, колаж на Свободна Европа

Една партия се появи изненадващо на политическия небосклон. Преди изборите на 9 юни никой не говореше за нея извън социалните мрежи, но близо 100 хиляди души я подкрепиха и я вкараха в парламента. Свободна Европа потърси избирателите на "Величие". Говорят те.

От Нидерландия, през Великобритания, Австрия до България. Във всички тези държави има хора, които са гласували за партия "Величие" на последните парламентарни избори.

Част от тези хора я виждат като алтернатива на досегашното управление, друга - като нещо ново, което все още не е компрометирано. Казват обаче, че не дават подкрепата си безусловно.

Пробивът на "Величие" изненада мнозина - на парламентарния вот на 9 юни партията получи 5,22% или близо 100 хиляди гласа. Това я направи парламентарно представена с 13 депутати.

В традиционните медии досега липсваше информация за нея. Партията разпространяваше посланията си основно чрез социалните мрежи.

Свободна Европа реши да обърне поглед към избирателите ѝ. Затова в каналите си в YouTube и ТikTok потърсихме хора, които са подкрепили "Величие".

Ето какво казаха те.

Как попаднахте на "Величие"

Донка Маринова е една от избирателките на "Величие".

"От много години избягвам телевизиите заради комерсиалността и явната пропаганда", казва тя. От 2020 г. по препоръка на нейна приятелка започва да следи социалните мрежи.

Това е мястото, където повечето избиратели на "Величие" са се срещнали с техните послания. Преди изборите на 9 юни партията на беше представена в традиционните медии, с изключение на някои предавания на БНТ и БНР. Двете обществени медии са длъжни по закон да дават трибуна на всички участници в предизборна кампания.

"Ивелин Михайлов, виждал съм негови клипове още от много години. Той е известен в сферата на бизнеса", казва Радослав Василев, който живее в Нидерландия, по адрес на основателя на партията.

"Попаднах в YouTube на едно видео, в което господин Михайлов, господин Марков и маестро Камджалов обявиха, че стартират тази инициатива", казва и Иво Янев, който е гласувал в София.

Николай Марков е председателят на партията - уволнен през 2007 г. кадър на Националната служба за охрана (НСО) с чин подполковник, а Йордан Камджалов е известен диригент, който е неин поддръжник.

Георги Янев е чувал за съоснователите Марков и Михайлов още преди да види техни видеа. Основните им послания обаче също следи в интернет платформите.

След изборите медиите определиха "Величие" за "ТикТок партия" заради големия ѝ успех в социалните мрежи. Съоснователите ѝ обаче не се определят така.

"Протест, протест, протест"

"Всичко това е протест, протест, протест, протест. Протестират хората, които не гласуват, което е изключително тъжно, протестират хората, които гласуват за алтернативни партии, а не за големите", казва Мария Георгиева*. Тя живее в Австрия от 15 години и също е подкрепила "Величие" на последните избори.

Казва, че никога не е гласувала за големите партии, а на тези избори е избирала между проруската "Възраждане", "Величие" и "Има такъв народ".

Бунт анти медиите, анти социолозите и анти ПП-ДБ

"Това беше от моя страна и от страна на много мои познати и приятели бунт анти медиите, анти социолозите и анти ПП-ДБ, дори не говорим за анти ГЕРБ, което е ново", казва тя.

Основателите на "Величие" често говорят за потиснатия малък бизнес, както и за това, че няма нужда от създаване на нови закони, а това, което трябва да се направи, е да се подсигури спазването на старите. Партията обаче не казва как да стане това.

"Те не говорят за някакви комплексни, трудноразбираеми неща, а казват просто и ясно неща, които аз споделям", казва Иво Янев. Простотата на решенията е именно едно от нещата, което го е привлякло като гласоподавател на "Величие". Конкретно посочва тезата им за законите.

"Цялото нещо идва, [защото] хората търсят алтернатива. Те се появиха с някакви нормални послания, без негативен имидж. Без сглобки и лъжи към хората", казва Георги Янев, който живее и учи във Великобритания. На предишни избори той е подкрепял "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

И Иво Янев, и Георги Янев традиционно гласуват. На петите парламентарни избори за последните 3 години обаче - през април 2023 г., те не отиват до урните. След това откриват "Величие".

"Това, което също ми харесва в тях, е, че те нито гледат на изток, нито на запад. Те гледат просто да оправим България", казва Радослав Василев.

Донка Маринова подкрепя партията, защото споделя почти всички ѝ тези за състоянието на образованието в България. Тя вижда съоснователите ѝ като "обикновени хора".

Проруска или не

Нито един от избирателите на "Величие", с които Свободна Европа разговаря, не смята партията за проруска.

"Медиите абсолютно некоректно ги описват като антинатовска и антиевропейска партия", казва Мария Георгиева. След влизането на "Величие" в парламента Николай Марков каза, че тя не е проруска партия и членовете ѝ не желаят България да напуска Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Определянето на партията като проруска обаче идва от предишни изказвания на лидерите ѝ. Например в пост във Фейсбук от 2023 г. Николай Марков пише, че всеки ден получава по разузнавателни канали информация за износ на оръжия за Украйна, която изпраща директно в Москва. Отново в негов пост се казва, че анексираният от Русия украински полуостров Крим е законно руски - теза, която останалите държави от ЕС и НАТО не подкрепят.

Партията иска да бъде спряна и военната помощ за Украйна.

"На мен ми се струва като един много добър ход те да останат под радарите на руските служби, които не са си тръгвали от България може би от около 150 години", казва Иво Янев.

Съоснователят на партията Ивелин Михайлов е създателят на атракциона "Исторически парк". Журналистически разследвания на Капитал показват, че инвестиционният проект на Михайлов той действа по подобие на финансова пирамида, а в близкото село Неофит Рилски действат организации, свързани с Михайлов, които наподобяват паравоенни. Националната агенция за приходите и Държавната агенция "Национална сигурност" от скоро проверяват сигнали, свързани с него.

"Поне аз досега, аз разбирам от акции, висшето ми образование е финанси, не съм видял нито аргумент в посока, че това е Понци схема. Не съм видял и чул нито един човек, който да бъде ужилен, ако трябва да използваме терминологията, свързана с Понци схемата", казва Иво Янев за съмненията, че инвестиционните проекти на Михайлов са измамни.

Георги Янев проучва с. Неофит Рилски още преди изборите като място, където би могъл да се премести. Казва, че преди влизането на партията в парламента, липсват толкова много "критики".

"Институциите не си вършат работата. И ако въобще има някаква измама или хора, които са измамени и са им взети парите, би трябвало още преди те да влязат в парламента, институциите да се задействат, да има проверки и действия спрямо тях", казва той.

Какви са очакванията

Надеждите на избирателите на "Величие", които се свързаха със Свободна Европа, са, че това е партия, която ще се бори срещу статуквото и корупцията.

"Очакванията ми към партия „Величие“ са да започнат да изсветляват всички схеми, всички престъпници", казва Радослав Василев.

"Да организират спазването на законите, работата на полицията, работата на прокуратурата, работата на съда", казва Иво Янев.

Според Георги Янев малкият брой на депутати на "Величие" в парламента няма да им позволи да направят съществени промени. На този фон в събота съпредседателят на "Величие" Ивелин Михайлов каза, цитиран от "24 часа", че 5-6 депутати от парламентарната група може да бъдат изключени. Причината е, че са гласували заедно с ГЕРБ.

Нито един от гласоподавателите, с които разговаряхме, обаче не подкрепя "Величие" на всяка цена.

"Не мога да съм 100 % сигурен, че след време няма да ме разочароват, но надеждата умира последна", Радослав Василев.

Надявам се да останат почтени и обикновени...

"Надявам се да останат почтени и обикновени...", казва Донка Маринова.

След изборите "Величие" отказа да участва в разговори за съставяне на кабинет с мандат на ГЕРБ. Марков поиска лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но тя му беше отказана.

След репортаж на бТВ за партията миналата седмица Марков прокле телевизията и каза, че никой неин представител няма да разговаря с медията.

*Името е сменено.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG