Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не види бял свят". Как филм за "Исторически парк" доведе до проверка на автора Любомир Жечев


Влогърът Любмир Жечев. На фона е Исторически парк. Колаж
Влогърът Любмир Жечев. На фона е Исторически парк. Колаж

Той направи филм, а получи заплахи, проверка от властите и сваляне на филма от онлайн платформа. Дали е заради това, че се е заел с "Исторически парк"? Любомир Жечев казва, че целта на негативните реакции е неговият филм "да не види бял свят".

Той прави филм за един бизнес, около който има съмнения. Организира прожекции, хора си купуват билети и отиват да го гледат. Накрая филмът излиза онлайн, за да стигне до повече зрители. Филмът обаче е свален. Хора, които са си купили билети, са привикани от полицията. А самият автор се оказва обект на проверка.

Това се случва на влогъра Любомир Жечев, след като прави филм за „Исторически парк“ – атракцион край село Неофит Рилски, основан от Ивелин Михайлов – основател на партия „Величие“, а сега кандидат за депутат.

Журналистическо разследване още преди години разкри нередности във функционирането на парка, които предполагат, че става дума за финансова измама. Комисия в парламента също проверяваше дейността му.

Точно тези съмнения са поводът Жечев да реши да направи филм. Но в последните седмици преди премиерата влогърът се сблъсква с няколко опита да му се попречи.

  • Първо е заплашен със съдебен иск от адвокат на „Исторически парк“.
  • После част от хората, които е интервюирал, му пращат писма, че вече не са съгласни да бъдат показвани.
  • Накрая той публикува филма в канала си, но платформата го сваля оттам – след жалба от друг влогър, който подкрепя създателя на „Исторически парк“.
  • За капак се намесват и държавни институции. Жечев е извикан в полицията да отговаря на въпроси за филма.

Проверката е за възможна измама и е по жалба от акционери в „Исторически парк“, каза Районната прокуратура във Варна пред Свободна Европа. Те твърдят, че филмът заблуждаващо е представен като творба в подкрепа на атракциона.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до дружеството, но не получи отговор.

Според Жечев всичко това има една цел – да се спре разпространението на филма.

„Аз друго обяснение нямам. То е видимо, че се опитват филмът да не види бял свят“, каза той пред Свободна Европа.

„Окей, ще правя филм“

Филмът на Любомир Жечев разказва за „Исторически парк“ край варненското село Неофит Рилски. Той е открит през 2019 г. и е широко рекламиран като атракцион за културно-исторически туризъм.

Още в началото обаче финансирането му буди съмнения. Разследване на журналиста Йоан Запрянов в Капитал още през 2019 г. установи, че финансирането на дружеството „Исторически парк“ има белези на Понци схема – тоест на незаконен бизнес модел, в който на инвеститорите се обещават големи суми, които след това се покриват от нови инвеститори.

Инвестирането в парка се случва най-често чрез плащане на ръка, а хората, които го правят, теглят кредити от различни банки. Заемите им се използват, за да се изплащат предишни такива.

Групата около парка масово изкупува имоти в село Неофит Рилски и съседни села. Освен това на територията на селото действат две организации – „Пазителите“ и „Български юнак“. Първата служи като частна полиция, която извършва и „граждански арести“, а втората провежда военни обучения, пише Капитал.

Точно това предизвиква влогъра Любомир Жечев да се замисли и да работи по темата.

„Това в някаква степен ме шокира“, каза той пред Свободна Европа. „И като добавиш и това, че имат политически амбиции, просто реших за себе си, че си заслужава да се инвестира повече време в това да се проучи темата.“

Партията на Ивелин Михайлов „Величие“ получи близо 100 000 гласа на изборите през юни и влезе в парламента. Формацията се бори за гласове и на предсрочните избори, които предстоят след по-малко от седмица - на 27 октомври.

В средата на май Жечев публикува видео, в което разказва за намерението си да направи филм, озаглавен „Исторически парк – туризмът на бъдещето“. Той започва да събира средства като продава билети.

„Като видях, че има хора, които подкрепят тази идея, реших – окей, ще правя филм“, каза той.

Самият филм разказва историята на „Исторически парк“ и разглежда обвиненията, че дружеството функционира на принципа на Понци схема. Включено е интервю с човек, който разказва, че е посъветван да вземе няколко кредита и да вложи парите в дружеството. Интервюиран е и създателят на парка Ивелин Михайлов, който отрича, че във функционирането на парка да има нещо нередно.

Филмът беше достъпен в YouTube за около ден, но след това беше свален.

Жалби, писма, проверки

Това се случи след като друг влогър – Кирил Кирилов, известен като Киро Брейка – докладва филма във видео платформата с аргумента, че Жечев е нарушил авторското му право. Кирилов е влогър, който открито изрази подкрепата си за Ивелин Михайлов и „Величие“. Партията често разпространява посланията си през неговия канал.

Повод за жалбата на Кирилов е включването на кратък откъс от негов клип във филма.

Жечев определя това като неоснователно. Той се позовава на политиката на видеоплатформата за т.нар. честна употреба (от англ. fair use). Тя дава право да се използват кратки откъси от чуждо съдържание и без предварително разрешение, когато става дума за цитиране, критика, отзив. Той казва, че ще се обърне към администраторите на YouTube с възражение.

Сега филмът е достъпен в страницата на Жечев във Facebook и в платформата Vimeo.

Но преди да се стигне до свалянето на филма, Жечев се сблъсква с други пречки.

Първо получава писмо от адвокат на „Исторически парк“ с искане да спре да използва словосъчетанието „исторически парк“. В писмото от средата на август, с което Свободна Европа се запозна, се твърди, че то е идентично със защитена търговска марка, собственост на дружеството – HISTORICAL PARK. А ако Жечев продължи да използва словосъчетанието, дружеството ще се обърне към Патентното ведомство, прокуратурата и съда, пише още в писмото.

След това, около месец по-късно, Жечев получава обаждане от отдел „Икономическа полиция“ на областната дирекция на МВР във Варна. Той е повикан да отговори на въпроси, свързани с филма и разпространението му.

„Въпросите бяха от рода на [това] за какво съм бил ползвал парите, колко билета съм бил продал“, каза той. „Дали Ивелин Михайлов ми е разрешавал да правя филм за „Исторически парк“, дали съм имал правата за този филм. Аз им предоставих каквато информация имах към този момент.“

По случая са разпитвани и хора, които са си купили билети за филма, казва Жечев.

Капитал цитира един от тях, който казва, че е бил питан дали знае кой прави филма и при кого са отишли парите му.

Свободна Европа попита МВР и прокуратурата какъв е предметът на проверката, по която е разпитан Жечев.

Районната прокуратура във Варна посочи в писмени отговори, че се провежда проверка по текст от Наказателния кодекс за измама. Той предвижда от една до шест години затвор за всеки, който „с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда“.

Прокуратурата посочи още, че проверката е започнала след жалба на акционери в „Исторически парк“, които твърдят, че Жечев събира средства като заблуждава потребителите, че ще създаде филм в подкрепа на „Исторически парк“.

Свободна Европа опита да се свърже с „Исторически парк“ за повече подробности. От там посочиха, че само изпълнителният директор на дружеството – Ивелин Михайлов, е упълномощен да дава изявления по темата и поеха ангажимент да препратят въпросите. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

Няколко дни преди премиерата Жечев започва да получава и писма от акционери в „Исторически парк“, които е интервюирал. Те оттеглят своето по-рано дадено съгласие да бъдат показвани във филма. Те продължават да пристигат и след първите прожекции, като последните са му връчени от частен съдебен изпълнител минути преди последната прожекция в София. Едно от тях е от самия Ивелин Михайлов.

Той „многократно е дал съгласието си да участва“, казва Жечев. „Специално ходих до Неофит Рилски в неговата къща, той много добре знае за какво сме говорили.“

Самият Ивелин Михайлов каза пред бТВ, че акционерите в парка са пратили писма, че „не искат да се излъчват тези интервюта, които са им взети, защото те са изкривени“.

„На тези хора им писна едно и също нещо да се прави, с което се уронва имиджа на техния проект“, каза още той.

Самият Жечев вижда в случилото се „опит да бъде спряно разпространението на филма“.

„Той е повече от очевиден“, каза той. „То е видимо, че се опитват филмът да не види бял свят.“

Форум

XS
SM
MD
LG