Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борба срещу свободния човек". Как "Възраждане" заплаши учители за това, че изразиха мнение


Колаж на Мартин Стоянов на фона на снимка от протест срещу промените в закона за училищното образование
Колаж на Мартин Стоянов на фона на снимка от протест срещу промените в закона за училищното образование

Вие сте учител. Изразявате публично мнението си срещу закон, който ви засяга пряко. Изведнъж политическа партия, предложила закона, започва да ви заплашва. Звучи ли ви като сюжет от авторитарен режим? Всъщност се разиграва в съвременна демократична държава. Тази държава е България.

Училищният психолог Мартин Стоянов седи пред компютъра си, когато получава изненадващо съобщение във Вайбър.

Пише му учителка - колега на Мартин от френската гимназия във Варна. Мартин си пише с нея рядко и по работни въпроси. Нетипично е това да се случва вечер.

Учителката обаче е много уплашена. Причината е фейсбук публикация на варненската структура на националистическата партия „Възраждане“. В нея партията отправя заплахи към Мартин, учителката и още над 20 техни колеги от града. Заради това, че са подписали петиция.

Документът обединява повече от 460 педагогически специалисти в България. Те не одобряват последните промени в закона за училищното образование, с които беше забранено разискването на теми в училище, свързани с „нетрадиционна сексуална ориентация“.

Промените бяха приети от парламента с огромно мнозинство по-рано през август и предизвикаха серия от протести. Преподаватели, учени, активисти и представители на международни институции казаха, че новият закон е дискриминационен и приближава България до Русия. Те поискаха промените да се преразгледат.

Сред тези хора са и педагозите от Варна. В сряда „Възраждане“ публикува техните имена в "черен списък" и ги нарече „джендъри“, които „паразитират“ в училищата. Много хора видяха в това заплаха.

В четвъртък тя стана по-директна - председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че партията му ще даде 800 преподаватели на прокуратурата, защото са „престъпници“, които „искат да прокарват хомосексуална пропаганда“.

Министерството на образованието и науката (МОН) защити учителите. Същото направиха представители на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и няколко души от ГЕРБ. Окръжната прокуратура във Варна се зае със случая, а ПП пое ангажимент да се опита да премахне поправките от закона.

„В един момент се превръщаме в държава, в която да изразиш мнението си е опасно“, каза Мартин пред Свободна Европа.

И добави, че „това е борба срещу свободния човек“.

Пътят на един „черен списък“

На 7 август депутатите от „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС (предимно от крилото зад Делян Пеевски), БСП, „Има такъв народ“ и независимите от „Величие“ забраниха „пропагандата, популяризирането и подстрекаването“ в училище на възгледи, свързани с „нетрадиционна сексуална ориентация“. Не беше уточнено какво точно се има предвид под „пропаганда“ и „подстрекаване“.

Появиха се няколко петиции, които осъдиха неясната промяна, насочена срещу ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър) хората. Една от подписките събра подкрепа от близо 700 университетски преподаватели и учени. Учителската петиция, подписана от Мартин, има над 460.

Тя е инициирана от Борис Илиев - учител по български език и литература в Националната природо-математическа гимназия в София.

„Имаме автентично учителски аргументи против промените, защото работата ни зависи от този закон“, каза Илиев пред Свободна Европа.

Накратко, аргументите гласят:

  • промените са несъвместими с реалностите в българското училище;
  • дефинициите в текста са „крайно противоречиви“;
  • неяснотата на понятието „пропаганда“ може да доведе до липса на всякакви образователни разговори по теми, свързани с ЛГБТ, които често интересуват самите ученици;
  • в училище поначало не се провежда „пропаганда“, която да бъде забранявана.

Учителите имат право на такава позиция. Въпреки това „Възраждане - Варна“ ги заплаши заради нея. Местната партийна структура публикува имената на варненските педагози и призова родители „да поискат обяснение от директорите на училищата, където паразитират въпросните джендъри“.

Списъкът с подписалите беше достъпен и имената на споменатите учители така или иначе бяха публични. Ключов обаче е контекстът, в който „Възраждане“ ги спомена.

Хората, с които Свободна Европа разговаря, видяха в призива на партията заплаха и внушение, че подписалите трябва да бъдат лишени от правото да упражняват професията си.

„Когато видях заплахите, отправени срещу колегите, изключително много се притесних“, каза Илиев.

Кметът на Варна от ПП-ДБ Благомир Коцев реагира с публикация във Фейсбук, в която призова учителите да не се страхуват и да му изпращат лично сигнали, ако са заплашвани.

„Този пост призовава към репресивни действия срещу български учители“, каза пред Свободна Европа Павел Попов, заместник-кмет на Варна с ресор „Образование“.

„Срещу българските учители не може да се говори по този начин, нито да се насъскват родителите към саморазправа“, каза и Стела Николова, депутат от ПП-ДБ и председателка на варненската структура на „Да, България“.

Свободна Европа изпрати въпроси до „Възраждане“, но до редакционното приключване на работата по текста не бяха получени отговори.

В четвъртък сутринта публикацията на „Възраждане - Варна“ беше изтрита. Илиев ограничи достъпа до имената на подписалите петицията, за да се предотвратят евентуални атаки срещу още педагози.

Право на мнение, тук ли си?

Когато вижда името на класната ръководителка на сина си в публикацията на „Възраждане“, Денислава Николаева е шокирана. Но не от внезапно желание „да поиска обяснение“ от директора на училището, а от възмущение, че учителката е заплашена заради гражданската ѝ позиция.

„Сриваме се като общество“, каза Денислава пред Свободна Европа.

Проблемът в случая не е дали един учител подкрепя, или осъжда анти-ЛГБТ промените в закона, а дали се спазва гарантираното от Конституцията право на свободно изразяване - без страх да можеш да кажеш какво мислиш по дадена тема.

„Въпросът е дали нашите съграждани могат да бъдат спокойни, когато изразяват гражданското си мнение, или ще се чувстват заплашени от една политическа сила“, каза Борис Илиев и добави, че подобни заплахи вече има и срещу университетски преподаватели.

Попита кога да очаква хора от „Възраждане“ да я пребият, когато я срещнат на улицата

Стела Николова преразказа разговор с една от преподавателките в списъка от Варна. „Тя се чувства притеснена и ме попита кога да очаква хора от „Възраждане“ да я пребият, когато я срещнат на улицата“, каза Николова.

Мартин казва, че не се чувства уплашен и запазва подкрепата си за петицията. Всяка година при него идват около 100 нови ученици за консултации. Поне 10 от тях искат да обсъждат ЛГБТ теми и той не може да подкрепи забраната. Въпреки това Мартин разбира колегите си, които се страхуват заради публикацията. Няколко от тях отказаха да говорят пред Свободна Европа именно с този аргумент.

В какви времена се връщаме

Постъпката на „Възраждане - Варна“ предизвика сравнения с репресиите в нацистка Германия, както и с началото на комунистическия режим в България. Тогава т.нар. Народен съд осъжда на смърт или затвор политици и интелектуалци, които не подкрепят режима.

Павел Попов каза, че в публикацията на „Възраждане“ има „класическа фашистка реторика“. Той припомни, че по време на нацистка Германия евреите също са били квалифицирани като „паразити“ от режима на Адолф Хитлер.

„Това е път, през който светът е минал вече, и ние не можем да си позволим да тръгваме по него пак“, каза още зам.-кметът.

Само ни липсват кафявите униформи и дългите ножове

„В какви времена се връщаме?“, пита и Мартин. „Само ни липсват кафявите униформи и дългите ножове.“

Как ще бъдат защитени учителите

До момента събеседниците на Свободна Европа са се обърнали към следните институции:

  • окръжната прокуратура във Варна;
  • регионалното управление на образованието (РУО);
  • кабинета на омбудсмана;
  • учителски синдикати.

Прокуратурата се самосезира за действията на "Възраждане" в четвъртък и образува преписка. До седмица наблюдаващият прокурор трябва да започне проверка или да прекрати разследването, ако прецени, че няма данни за престъпление.

Реакцията от РУО е по-ограничена. Оттам са обещали на Стела Николова, че ще предприемат мерки. Попов пък е направил опит да организира среща между общината, РУО и представители на учителските синдикати. По думите му РУО е отказало такава среща с мотива, че МОН ще публикува позиция по темата.

В четвъртък МОН направи това с кратък текст. В него не се споменават нито „Възраждане“, нито петицията или промените в закона. Все пак министерството каза, че „в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители“. Публична реакция от учителските синдикати засега няма.

Болни от неразбиране

След ваканцията на парламента Николова планира да обсъди с други депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ възможността за преразглеждане на промените в закона.

В четвъртък вечерта от ПП поеха ангажимент да внесат такова предложение в парламента следващата седмица.

По същото време предстои да бъде внесена и учителската петиция и имената на подписалите отново да станат публични. Илиев не очаква особен резултат.

„Единствено, за което се надявам, е това да се вземе предвид от депутатите“, добави той.

За училищния психолог Мартин най-тревожни в случая са продължителните симптоми на „едно болно общество“.

„Ние сме болни от неразбиране на това, че има различни хора“, каза той.

По думите му единственият шанс обществото да се излекува е в преодоляването на това неразбиране.

Затова Мартин ще продължи да следва своето призвание - да кара учениците да се чувстват по-разбрани. Въпреки заплахите.

"Забрана да изучаваме, че Земята е кръгла". Как законът срещу ЛГБТ засяга всички
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG