Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инфлация, войни и ядене на котки от имигранти. Как премина първият дебат между Тръмп и Харис


Ръкостискането между Доналд Тръмп и Камала Харис преди началото на президентския дебат във вторник
Ръкостискането между Доналд Тръмп и Камала Харис преди началото на президентския дебат във вторник

Вицепрезидентката и кандидат на демократите Камала Харис и бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп проведоха първи предизборен дебат, излъчен от телевизия Ей Би Си. В рамките на 90 минути двамата претенденти за Белия дом говориха за икономиката на САЩ, правото на оръжие и аборт, войните в Украйна и Газа и други ключови теми.

Харис беше избрана и прие да бъде кандидат на демократите, след като по-рано настоящият президент на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата след множество критики за физическото му състояние, отправени от ключови представители на Демократическата партия, както и от нейни донори.

Доналд Тръмп категорично спечели номинацията на Републиканската партия още преди месеци и официално я прие няколко дена след опита за атентат срещу него.

Изборите за президент на САЩ ще се проведат на 5 ноември, а предварителното гласуване в някои щати започва след броени дни.

Икономиката

Дебатът започна с ръкостискане, което не се беше случвало от 2016 г. и дебатите между Тръмп и Хилари Клинтън. Модераторите от Ей Би Си започнаха с въпроси, свързани с икономиката на САЩ.

Харис говори за „икономика на възможностите“, която според думите ѝ означава неща като подпомагане на малките бизнеси, подпомагане на млади семейства, намаляването на цените за жилища.

Тя нападна Тръмп като каза, че неговите планове не се различават от това, което е правил през първия си мандат.

„Той ще прави това, което и преди. Ще дава данъчни облекчения за милиардери и корпорации“, каза Харис. Тя нападна републиканеца и заради намерението му да въведе мита върху вноса на стоки за бита, което ще повиши цените им. По думите ѝ след края на управлението му страната е била изправена пред най-тежката безработица от времената на Голямата депресия.

От своя страна Тръмп обвини администрацията на Байдън и в частност Харис заради настоящото състояние на икономиката, която по думите му е била „унищожена“ най-вече заради „най-голямата инфлация в историята“.

Той няколко пъти нарече опонентката си „марксистка“.

Тръмп защити намерението си да наложи мита върху вноса от други страни, защото така те „най-накрая ще ни се отплатят за това, което правим за света“. Както преди 8 години, по време на първата му кампания преди да стане президент, Тръмп говори конкретно за милиардите, които страната губи заради Китай.

Най-високата инфлация в историята на САЩ е отчитана в края на първото и началото на второто десетилетие на 20 в. Най-високата безработица пък е от времената на Голямата депресия през 30-те.

Мигрантите и яденето на котки

Веднага след думите си за икономиката, Тръмп сам поде темата за мигрантите. Той каза, че в САЩ идват „милиони хора от затвори и арести, от психиатрични клиники и приюти за луди, които идват и заемат работните места, които в момента са заети от афроамериканци и латиноамериканци“.

Тръмп реши да повтори и развиващата се в последните седмици в социалните мрежи теория, че имигранти от Хаити отвличат и ядат домашни любимци в Спрингфийлд, Охайо. От местната власт твърдят, че няма сигнали и данни за подобни престъпления. Твърденито беше повторено в предишните дни и от кандидата за вицепрезидент на Тръмп Джей Ди Ванс.

„В Спрингфийлд те ядат кучетата, хората, които са дошли, ядат котките...ядат домашните любимци на хората, които живеят там“, каза той.

По темата с мигрантите, Харис нападна Тръмп заради противопоставянето му на законопроект, подкрепян от демократи и републиканци, които да увеличи финансирането за контрола на границата с Мексико, както и да въведе допълнителни мерки за спирането на разпространение на определени наркотични вещества в САЩ.

Войните в Украйна и Израел

Относно двата големи военни конфликта - тези в Украйна и Израел, Тръмп повтори старата си теза, че те не биха се случили, ако той беше на власт, както и че през неговото управление навсякъде е имало мир.

Той нападна администрацията на Байдън и заради това, което нарича хаотично изтегляне от Афганистан, което довело до завръщането на режима на талибаните в страната.

Тръмп каза още, че Харис мрази Израел и, че ако тя стане президент, страната няма да съществува след няколко години. По отношение на войната в Украйна, той каза, че Харис е била изпратена да преговаря за мир с президентите Владимир Путин и Володими Зеленски, а малко след това войната е избухнала.

Тръмп визира присъствието на Харис на Мюнхенската конференция от 2022 г., на която обаче присъстваше само Зеленски. Дни след нея Путин започна непредизвиканата инвазия.

Харис отхвърли обвиненията на опонента си и каза, че Тел Авив има право да се защитава, но също и че действията му са довели до смъртта на много цивилни в Газа. Тя подчерта, че тази война трябва да бъде прекратена възможно най-скоро.

По отношение на Украйна тя защити подкрепата на Вашингтон за Украйна и нападна Тръмп, за това, че единственият шанс да изпълни обещанието за прекратяване на войната, е като спре подкрепата за Киев.

„Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да е в Киев“, каза още тя.

Абортите и оръжията

Други от важните теми, засегнати по време на дебата, които се очаква да повлияят на избирателите, бяха правото на аборт и правото на притежание на оръжие.

Тръмп защити виждането си, че всеки щат трябва да реши дали и как да регулира извършването на аборти, като нарече това „свобода“. Той подчерта собствената си заслуга за обръщането на резултата по решението на Върховния съд, свързано с делото Роу срещу Уейд, което гарантираше широка свобода на жените да извършват аборти.

Тръмп нападна Харис за това, че тя иска да разреши абортите дори в осмия и деветия месец, което тя отхвърли като абсурдно.

Той също повтори старата си теза, че Харис, както и Демократическата партия като цяло, искат да „отнеман оръжията на всички американци“, твърдение, което Харис също отхвърли.

Самата Харис изтъкна необходимостта от контрол върху възможността за получаване на оръжие от всички граждани, което според нея ще намали възможността за трагедии при масови стрелби в страната.

По отношение на абортите тя каза, че правото на жените да решават какво да правят с тялото си, не означава изоставяне на тяхната вяра.

Какви бяха реакциите

Световните медии масово заключват, че дебатът между двамата кандидати е преминал много разпалено. Големите американски медии се спират върху неочаквано агресивния тон на Харис и успеха ѝ в това да обърне много от тезите на Тръмп срещу самия него.

В коментар на един от анализаторите си, дори прорепубликанската телевизия Фокс коментира, че Камала Харис е ясният победител от дебата. От телевизията подчертават, че на Тръмп му се е наложило да се противопостави не само на опонентката си, но и модераторите от Ей Би Си, които са проверявали верността на някои от тезите на бившия президент, но не са направили същото за Харис.

По-либералните американски и световни медии коментират също, че Харис е успяла да изкара Тръмп от кожата му, особено с коментарите си за неговите предизборни събития, от които „хората си тръгват от скука“.

До момента няма планиран следващ дебат между двамата кандидати. От Фокс на няколко пъти предложиха да модерират втори предизборен дебат, но засега от лагера на Харис отказват да участват.

Според данните от повечето проучвания на нагласите, Харис води с няколко пункта пред Тръмп на национално ниво. Настоящата вицепрезидентка има предимство и в по-голямата част от щатите, в които фаворитът не е ясен и се очаква резултатите от тях да бъдат решаващи за победата през ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG