Връзки за достъпност

Извънредни новини

Службите за сигурност на САЩ са имали информация, че срещу Тръмп се готви нападение от Иран


Доналд Тръмп с превръзка на ухото, след като по време на предизборно събитие в събота 20-годишен американец откри стрелба по него и уцели ухото му.
Доналд Тръмп с превръзка на ухото, след като по време на предизборно събитие в събота 20-годишен американец откри стрелба по него и уцели ухото му.

Съединените щати (САЩ) са имали разузнавателна информация, че срещу бившия президент Доналд Тръмп се готви заговор за убийство от Иран, съобщи CNN във вторник. Заради това през последните седмици охраната му е била засилена.

Новината идва, след като в събота по време на предизборно събитие на Тръмп срещу него беше извършен опит за убийство. Тогава куршум уцели дясното ухо на бившия президент, след което той беше изведен от тайните служби.

След съобщението за заплаха от Иран Белият дом каза, че няма данни заподозреният за стрелбата срещу Тръмп да е имал чуждестранни или каквито и да е съучастници. Иран определи обвиненията като „неоснователни и злонамерени“.

От години службите за сигурност на САЩ се притесняват, че Техеран ще отвърне на Тръмп за това, че през 2020 г. нареди убийството на иранския военен командир Касем Солеймани с дрон.

„Както сме казвали много пъти, от години следим иранските заплахи срещу бивши служители на администрацията на Тръмп“, каза Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Подробностите за потенциална иранска операция са получени чрез „разузнаване от човешки източник“ и са дошли на фона на забележимо нарастване на иранските разговори относно атаки срещу Тръмп.

Участниците в кампанията на бившия президент също са били уведомени за потенциалната заплаха.

В отговор до Ройтерс мисията на Иран към ООН в Ню Йорк е съобщила, че тя държи отговорна Тръмп за убийството на Касем Солеймани, но тя е избрала да го накаже по съдебен път.

В събота 20-годишният Томас Крукс стреля по Доналд Тръмп от покрив в близост до предизборно събитие на републиканците в Пенсилвания. Впоследствие тайните служби на САЩ бяха критикувани, че са допуснали Крукс да заеме такава позиция.

ФБР съобщи, че разследва случая като атентат. Засега обаче се смята, че заподозреният е действал сам, все още се търси и мотив за нападението.

След стрелбата президентът Джо Байдън осъди опита за покушение и нареди да се проведе независимо разследване. Очаква се подробностите от него да бъдат оповестени публично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG